Θωμάς Μπιζάς: Μητσοτάκης "πυροσβεστική παρέμβαση" στην Φυλή , ΣΔΙΤ και καύση !

Ο Κυριάκος  Μητσοτάκης στα πλαίσια  της παρουσίασης του προγράμματος της  Νέας Δημοκρατίας για τις υποδομές, αναφέρθηκε και στο μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων .
Αφού διατύπωσε  την σωστή κατά την γνώμη μου άποψη πως «η κατάσταση με τα σκουπίδια στην Αττική αρχίζει και αποκτά χαρακτηριστικά εθνικής απειλής» , προχώρησε στις προτάσεις του κόμματός του που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η υιοθέτηση των προτάσεων για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας με ΣΔΙΤ συν την καύση .

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «ουτοπική φαντασίωση»  του ΣΥΡΙΖΑ την θέση πως μπορούν οι δήμοι να διαχειριστούν τα απορρίμματα τους .
 Στην Νέα Δημοκρατία κάνουν πως δεν ξέρουν τι προβλέπει  το ΕΣΔΑ και το ΠΕΣΔΑ της Αττικής για τα δημοτικά  τοπικά σχέδια διαχείρισης  , τις εγκαταστάσεις δευτέρου επιπέδου όπως είναι οι ΜΕΑ (μονάδες επεξεργασίας )  και τις εγκαταστάσεις σε περιφερειακό επίπεδο όπως είναι οι ΧΥΤΥ,  ο ΧΥΤΕΑ κλπ.
Χρησιμοποιεί η Ν.Δ το παράδειγμα δυο πυκνοκατοικημένων δήμων  (Καλλιθέα και Φάληρο) για να επαναλάβει για πολλοστή φορά τον ψεύτικο ισχυρισμό πως αποκεντρωμένη διαχείριση σημαίνει ότι ο  κάθε δήμος θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια του σε όλο τον κύκλο της διαχείρισης . Δηλαδή πως σε κάθε δήμο θα υπάρχουν μονάδες επεξεργασίας και ΧΥΤΥ.
Λένε συνειδητά ψέματα προκειμένου να υπονομεύσουν την ιδέα της αποκεντρωμένης διαχείρισης την οποία παρουσιάζουν σαν «ουτοπική φαντασίωση» λες και η αποκεντρωμένη διαχείριση είναι κανένα κομμουνιστικό μανιφέστο και όχι μια σύγχρονη διεθνής πρακτική .
Ο κ. Μητσοτάκης δεν τα λέει τυχαία όλα αυτά.
Αξιοποιούν την διαφαινόμενη κρίση που έρχεται λόγω του κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής για την οποία μάλλιασε η γλώσσα μας να μιλάμε  τα 5 τελευταία χρόνια.  
Αξιοποιούν  και την αδιαφορία ή  την ανικανότητα των δήμων,  να υλοποιήσουν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης , για να περάσουν πιο εύκολα τις θέσεις τους για τις μονάδες επεξεργασίας με ΣΔΙΤ τις οποίες τις αντιμετωπίζουν σαν την μαγική λύση .
 Φυσικά δε θα παρέλειπαν  να μας πλασάρουν και την καύση με τον πιο ραφιναρισμένο τίτλο  «ενεργειακή αξιοποίηση με θερμική επεξεργασία δευτερογενούς καυσίμου».
Εκεί λέει ο κ  Μητσοτάκης χρειαζόμαστε την συνεργασία των δήμων ! Δηλαδή θέλουμε τους δήμους να μαζεύουν τα σκουπίδια (μέσω ιδιωτών ) και να τα μεταφέρουν στις μονάδες επεξεργασίας και καύσης δευτερογενών καυσίμων .
Βέβαια στην Νέα Δημοκρατία ξέρουν πολύ καλά πως τα μεγαλόπνοα σχέδια για κατασκευή  μεγάλων μονάδων  επεξεργασίας με ΣΔΙΤ και μονάδων καύσης δεν υλοποιούνται από την μια μέρα στην άλλη αλλά και για αυτό έχουν έτοιμη την γνωστή συνταγή .
Θα κάνουν λένε νέες  χωροθετήσεις (όλοι το ίδιο λένε),  αλλά πρώτα θα κάνουν «πυροσβεστικές παρεμβάσεις στη Φυλή την επόμενη μέρα και άμεση προκήρυξη των νέων έργων» !!
Τι είχες Γιάννη ; τι είχα πάντα!
Οι «πυροσβεστικές παρεμβάσεις στη Φυλή» σημαίνει νέα επέκταση για να αντέξει καμιά δεκαριά χρόνια ακόμα και ταυτόχρονη εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας και καύσης και πάλι στην Φυλή και τον Ασπρόπυργο.
ΥΓ . τώρα που τα είπαμε όλα αυτά για τον κ. Μητσοτάκη , ας πούμε και μια πικρή αλήθεια.  Υπάρχουν κάποιοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της αριστεράς  στην περιφέρεια Αττικής και στον ΕΔΣΝΑ που λένε ακριβώς τα ίδια με τον κ. Μητσοτάκη. «Πυροσβεστικές παρεμβάσεις» στην Φυλή, μεγάλες μονάδες επεξεργασίας (αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ) , και ενεργειακή  αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων .
Αυτοί οι τύποι είναι που ανοίγουν τον δρόμο στον Μητσοτάκη και στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που τον στηρίζουν.

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 

η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ΕΔΩ : για τα απορρίμματα διαβάστε το σημείο 5 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια