Αστυνομικοί "επιβιβάζονται" στα δύσκολα δρομολόγια - Ποια μέτρα παίρνουν ΕΛ.ΑΣ. και ΟΑΣΑ


   Μνημόνιο συνεργασίας για τη μετακίνηση του προσωπικού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ, υπεγράφη, σήμερα 28 Μαρτίου , μεταξύ του ΟΑΣΑ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.Το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφτηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Ιωάννη Σκουμπούρη και τον προϊστάμενο επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Ανδρέα Δασκαλάκη, στα γραφεία του ΟΑΣΑ.
Το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες – δράσεις που καλούνται να υλοποιήσουν οι δυο πλευρές. Ειδικότερα, ο ΟΑΣΑ θα χορηγήσει ηλεκτρονικές κάρτες ελεύθερης μετακίνησης στους δικαιούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
  Αντίστοιχα, η Ελληνική Αστυνομία θα συνδράμει περαιτέρω, με σειρά δράσεων και μεταξύ άλλων, στη βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΑ, όπως στην επιτήρηση των λεωφορειολωρίδων και την διευρυμένη φύλαξη σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού. Επίσης θα διενεργούνται έλεγχοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ  σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν επιθέσεις  και δολιοφθορές.  Έμφαση θα δοθεί στον καθημερινό έλεγχο σε λεωφορειακές γραμμές που εξυπηρετούν συγκεκριμένες περιοχές και στο παρελθόν έχουν καταγραφεί κρούσματα παραβατικής συµπεριφοράς
Αναλυτικά, οι δράσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών είναι:
  • Αστυνόµευση 50 χιλιοµέτρων λεωφορειολωρίδων µέσω καθηµερινών επιτόπιων ελέγχων από συνεργεία της Τροχαίας. Στόχος είναι η οργάνωση της καθηµερινής αστυνόµευσης όλων των λωρίδων κυκλοφορίας λεωφορείων µε περιοδικό τρόπο, ώστε να γίνεται αντιληπτή συνεχώς η παρουσία της Τροχαίας από τους διερχόµενους οδηγούς. Έμφαση θα δοθεί στις ώρες αιχµής, και συγκεκριµένα στα διαστήµατα µέχρι τις 11.00 το πρωί και από το µεσηµέρι έως τις 17.00 το απόγευµα. Τα σηµεία που θα αστυνοµεύονται θα προκύπτουν από την κατάρτιση µηνιαίου προγράµµατος.
  • Αστυνόµευση λεωφορειολωρίδων µέσω αποστολής φωτογραφικών κλήσεων. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν τροχονόµοι και θα εντατικοποιηθεί το έργο στα τµήµατα της Τροχαίας στα οποία γίνονται η επεξεργασία των φωτογραφιών και η αποστολή των κλήσεων.
  • Συνδροµή των 10 γερανοφόρων οχηµάτων του ΟΑΣΑ µε τροχονόµους ώστε να πραγµατοποιείται άµεσα η επέµβαση στα συµβάντα. Για την εφαρµογή του µέτρου θα διατεθούν τροχονόµοι που θα καλύπτουν το ωράριο λειτουργίας των γερανοφόρων, δηλαδή από τις 5.00 το πρωί έως τα µεσάνυχτα.
  • Αστυνόµευση προβληµατικών σηµείων δικτύων εκτός των λεωφορειολωρίδων. Στα σηµεία αυτά συµπεριλαµβάνονται οι στροφές, οι στάσεις λεωφορείων, τα τµήµατα οδών µε παράνοµη στάθµευση, οι πιάτσες ταξί, τα σηµεία φορτοεκφορτώσεων, οι ράµπες ΑµεΑ κ.λπ. Με βάση τα συγκοινωνιακά δεδοµένα προγραµµατίζεται να διενεργούνται σχετικοί έλεγχοι σε τουλάχιστον 15 σηµεία και γι’ αυτόν το σκοπό θα διατεθούν τροχονόµοι.
  • Ασφάλεια σε συγκεκριµένες λεωφορειακές γραµµές. Αν και περιοδικά θα διενεργούνται έλεγχοι σε όλο το δίκτυο του ΟΑΣΑ, έµφαση θα δοθεί στον καθηµερινό έλεγχο σε λεωφορειακές γραµµές που εξυπηρετούν συγκεκριµένες περιοχές και στο παρελθόν έχουν καταγραφεί κρούσµατα παραβατικής συµπεριφοράς. Στις γραµµές αυτές συγκαταλέγονται εκείνες που εξυπηρετούν Μενίδι, Ζεφύρι, Ανω Λιόσια, Φυλή, Ασπρόπυργο, Ιλιον, Καµατερό κ.λπ.
  • Ασφαλής διέλευση από την οδό Πατησίων στο ύψος του Πολυτεχνείου. Τα µέτρα που έχουν ήδη ληφθεί αναµένεται να συνεχιστούν τις πρωινές και βραδινές ώρες, προκειµένου να επιτυγχάνεται η ανεµπόδιστη λειτουργία λεωφορείων και τρόλεϊ, δεδοµένου ότι στο συγκεκριµένο σηµείο έχουν συµβεί στο παρελθόν πολλές επιθέσεις µε µολότοφ και πυρκαγιές σε οδικά Μέσα Μεταφοράς στα οποία επέβαιναν επιβάτες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια