Εκλογές τον Μάιο – Όλο και πιο κοντά αυτό το ενδεχόμενο – Όλα τα σενάρια

Το σενάριο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών το Μάιο συγκεντρώνει κάθε μέρα όλο και περισσότερες πιθανότητες, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση παραμένει τυπικά άγνωστο εάν θα γίνουν στις 19 ή στις 26 Μαΐου – δηλαδή, μαζί με τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών (19/05) ή τις ευρωεκλογές (26/05).
Πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα λέει πως οι εκλογές θα γίνουν στις 26 Μαΐου, δεν υπάρχει κάποιο κυβερνητικό στέλεχος που να έχει τοποθετηθεί δημοσίως επ’ αυτού.
Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες του newsit.gr, το σενάριο να γίνουν όλες οι εκλογές μαζί στις 26 Μαΐου είναι υπό εξέταση. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα μεταφερθεί στις 2 Ιουνίου. Αρκεί να ψηφιστεί μία και μόνη τροπολογία που θα ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί ή πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή.
Για το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται πως είναι ήδη έτοιμοι στη ΝΔ – εξ ου κι σχετικές αναφορές του κ. Μητσοτάκη – ενώ στην κυβέρνηση λένε πως εάν πράγματι οι εθνικές εκλογές γίνουν το Μάιο, τότε η ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις αυτοδιοικητικές είναι το μόνο σενάριο που μπορεί να ευνοήσει στρατηγικά τον ΣΥΡΙΖΑ. ς: Νέος Ανδρέας Παπανδρέου;”
Πώς; Από τη στιγμή που ενδιαφέρονται για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των ψηφοφόρων – αφού η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις κινείται σε χαμηλά επίπεδα και οι περισσότεροι αναποφάσιστοι του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι θ’ απέχουν από τις κάλπες – η ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις εθνικές μπορεί να συμβάλλει σ’ αυτό το στόχο. Εκτιμούν, δηλαδή, ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι θα κινητοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να ψηφίσουν… συγγενείς και φίλους στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οπότε θα ψηφίσουν έτσι «υποχρεωτικά» και στις εθνικές!
Την ίδια στιγμή, μια πιθανή κακή επίδοση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα μπορούσε κατ’ αυτόν τον τρόπο και να καλυφθεί επικοινωνιακά από τις εθνικές εκλογές, αλλά και να μη λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά, εάν οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν μαζί με τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ο αρμόδιος υπουργός, Αλέξης Χαρίτσηςδήλωσε χθες πως όλα τα θεσμικά και τεχνικά ζητήματα, όπως αυτό των ετεροδημοτών ή της μηχανογραφικής κάλυψης των εκλογών, μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν και να υπάρξει ταυτόχρονη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών το Μάιο…
Επιπλέον, η ταυτόχρονη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών με τις ευρωεκλογές μπορεί να λειτουργήσει επ’ ωφελεία του ΣΥΡΙΖΑ βάσει των αναγνώσεων που έχουν κάνει σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου, υπό την έννοια ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών κατά της κυβέρνησης και η «χαλαρή» ψήφος μπορεί να εκφραστεί στην ευρωκάλπη κι έτσι στις εθνικές εκλογές τα κριτήρια επιλογής να είναι πιο «σφιχτά», προς όφελος έτσι της κυβέρνησης.
Δεδομένου, μάλιστα, ότι η ημερομηνία των ευρωεκλογών είναι ανελαστική, καθώς αφορά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το σενάριο να στηθούν… πολλαπλές κάλπες (βουλευτικές, ευρωπαϊκές, τοπικές, δημοτικές και περιφερειακές) στις 26 Μαΐου κι έτσι ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών να μεταφερθεί στις 2 Ιουνίου συγκεντρώνει όλο και περισσότερες πιθανότητες.
Σήμερα, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια