Ποια είναι τα νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική ;



Ποια είναι τα νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική ; κανένας νέος ΧΥΤ ως το 2024 τουλάχιστον !

   Στις 23/12/2016  δημοσιεύτηκε το νέο  Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)  της Περιφέρειας Αττικής που ανάμεσα στα άλλα  θα αντιμετώπιζε και το πρόβλημα των νέων χώρων υγειονομικής ταφής. (ΦΕΚ 4175 Β/23-12-2016 – Απόφαση 414/2016 του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής).
Στις ενστάσεις μας για την αοριστία του ΠΕΣΔΑ σε ότι αφορά τις χωροθετήσεις νέων ΧΥΤ , παίρναμε την απάντηση πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως οι νέοι ΧΥΤ θα προκύψουν μέσα από την μελέτη για την αποκατάσταση των ανενεργών λατομείων – μεταλλείων που εγκρίθηκε  από τον ΕΔΣΝΑ την 1/8/2017 (Αριθμός Απόφασης : 343/2017) .

Της απόφασης του ΕΔΣΝΑ  ακολούθησε η επιστολή της κ. Δούρου προς τους δημάρχους της Αττικής που τους ζητούσε να καταθέσουν τις θέσεις τους επί της μελέτης  (προτάσεις, αντιπροτάσεις, κ.λ.π.) μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2017 όμως οι δήμαρχοι που είναι βολεμένοι με τον ΧΥΤΑ Φυλής , ούτε που μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν .
Στις 29/5/2018  η περιφερειάρχης Αττικής ενημέρωσε  το σωματείο εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ πως οι χωροθετήσεις των νέων ΧΥΤΥ της Αττικής θα ανακοινωθούν στις 16 Ιουνίου .
Είχαν προηγηθεί 2 αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ τον Σεπτέμβριο του 2017 και τον Μάιο του 2018 για επεκτάσεις του ΧΥΤΑ  Φυλής προκειμένου να δεχτεί 5.000.000 τόνους σκουπιδιών επιπλέον  (3.500.000 +1.500.000) . Η δικαιολογία για τις επεκτάσεις της χωματερής στην Φυλή είναι copy paste από το 1991 μέχρι σήμερα. « Ο ΧΥΤΑ έχει κορεσθεί αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμοι οι νέοι ΧΥΤΑ».
Όμως ούτε  τον Ιούνιο ανακοινώθηκαν οι νέες χωροθετήσεις. Αργότερα  στις  23 Ιουλίου ήρθε και η τραγωδία στο Μάτι για να δυσκολέψουν τα πράγματα ακόμα περισσότερο .
Έτσι φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2018 όπου υπήρξε η «διαρροή»  για την χωροθέτηση των 2 νέων ΧΥΤΥ ( Μέγαρα και Κορωπί ) με την τροποποίηση του άρθρου 33 του Ν.3164/03 και ακολούθησαν οι σχετικές αντιδράσεις από τους τοπικούς παράγοντες και κάποιες  περίεργες  διαψεύσεις από τον ΕΔΣΝΑ  που δεν ήταν ακριβώς διαψεύσεις..
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού κ. Σωκράτη Φάμελλου , πως το θέμα θα συζητηθεί τον περασμένο Οκτώβριο στην επιτροπή περιβάλλοντος της βουλής και εκεί θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης .
Τελικά και αυτή την φορά  οι χωροθετήσεις φαίνεται να «παγώνουν» λόγω της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.  Τι είχες Γιάννη; Τι είχα πάντα που λέει και η παροιμία.
Στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ειπώθηκε η πληροφορία πως στα λεγόμενα ώριμα  έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική δεν υπάρχει κανένας νέος ΧΥΤ !
Αυτό που είναι απολύτως σίγουρο λοιπόν,  είναι πως δεν θα έχουμε κανένα νέο ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ  μέχρι το 2024 τουλάχιστον.  
Έτσι η εκ νέου επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής στην Γ΄ Φάση θα έρθει ως «αναγκαίο κακό» και ως «προσωρινή λύση» και ας το διαψεύδουν  από την περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ.
Προσωπικά πιστεύω πως λόγω των ερχόμενων δημοτικών και περιφερειακών  εκλογών και του φόβου του  πολιτικού κόστους , δεν θα προλάβουν να ετοιμάσουν ούτε την νέα  χωματερή της  Φυλής στην Γ Φάση (έστω και για μετά τις εκλογές) και έτσι η Αττική θα βιώσει μια ασύλληπτα μεγάλη κρίση σκουπιδιών. σ σ  Μπορεί ο δήμαρχος της Φυλής να είναι yes man , αλλά είναι βέβαιο πως στην Φυλή και γενικότερα στην δυτική Αττική θα υπάρξουν πολύ μεγάλες αντιδράσεις με την νέα επέκταση του ΧΥΤΑ.
Αυτά που ακούγονται από κάποια στελέχη του ΕΔΣΝΑ πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των νέων ΧΥΤ  με την μείωση του όγκου των σκουπιδιών ,  είναι γραφικότητες για να μην πούμε τίποτα πιο βαρύ.
Ούτε μείωση του όγκου των σκουπιδιών θα υπάρξει. Αυτό θα το δούμε πολύ καθαρά όταν θα δημοσιευτούν τα στατιστικά στοιχεία για το 2018 από τον ΕΔΣΝΑ.
Το βασικό εργαλείο για την επίτευξη  του  φιλόδοξου στόχου να ανακυκλώνουμε  το 2020 το 52,66% των  απορριμμάτων στην  Αττική είναι οι δημοτικές - διαδημοτικές υποδομές ανακύκλωσης και διαχείρισης των οργανικών .
 Όμως δυστυχώς  αυτές οι υποδομές  2 χρόνια μετά την έγκριση του νέου ΠΕΣΔΑ  εξακολουθούν να μην υπάρχουν στα Τοπικά σχέδια διαχείρισης των δήμων.
Πρόσφατα ακούσαμε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ  από το πρόεδρο των εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ,  πως τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των δήμων ήταν λάθος και πως θα έπρεπε να οι δήμοι να υλοποιούν «εφαρμοστικά σχέδια» ! δηλαδή οι δήμοι να υλοποιούν κάποια κεντρικά σχέδια του ΕΔΣΝΑ !  σ σ.  ειλικρινά πολύ θα ήθελα να ξέρω ποιος έξυπνος ή ποια έξυπνη,   τον συμβούλεψε να πει αυτή την ανοησία.
 Οι αποκεντρωμένες μονάδες επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων όπως οι 2  νέες ΜΕΑ του κεντρικού τομέα και η ΜΕΑ του νοτίου τομέα  που προβλέπονταν να συνεισφέρουν κι αυτές στην ανάκτηση, με ένα επιπλέον 25,56%, έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες. σ σ. εμείς λέγαμε από το 2016 πως αυτές οι 3 ΜΕΑ θα παραμείνουν στα χαρτιά.
Το μόνο έργο που έχει προγραμματιστεί για το 2020 είναι η αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ στην Φυλή  και η ΜΕΑ Σχιστού για το 2023.
Συνεπώς  ο στόχος του ΠΕΣΔΑ το προς ταφή υπόλειμμα  το 2020 να είναι μόνο το 21,78% των απορριμμάτων,  σήμερα πλέον  μοιάζει με τρολ .
Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων διαχείρισης σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ.
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΜΑΚ
2020
ΟΕΔΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
2022
ΜΕΑ ΣΧΙΣΤΟΥ
2023
ΜΕΒΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
2022
ΜΕΒΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
2023

Είναι απολύτως ξεκάθαρο λοιπόν πως δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για νέους χώρους υγειονομικής ταφής ως το 2024.
Ο ΧΥΤΑ Φυλής με τις επεκτάσεις και τα πανωσηκώματα θα αντέξει ως τα τέλη του Φθινοπώρου του 2019 .
Μετά ο θεός να βάλει το χέρι του..

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια