Εμπλοκή στην τοποθέτηση επιτυχόντων Κοινωφελούς στους Δήμους – Παρέμβαση ΚΕΔΕ


Πρόβλημα έχει ανακύψει στην τοποθέτηση των 30.333 επιτυχόντων του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, εξαιτίας μιας πρόβλεψης που περιέχει η Πρόσκληση του ΟΑΕΔ και εμποδίζει την τοποθέτηση των ωφελουμένων στις Υπηρεσίες / Δομές των ΟΤΑ που επιχορηγούνται από πόρους του ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, η εμπλοκή έχει προκληθεί από το γεγονός ότι η αριθμ. 8/2018 Πρόσκληση του ΟΑΕΔ για το Πρόγραμμα αναγράφει στο γ’ εδάφιο της παρ.10.5:
“ Ο Επιβλέποντας Φορέας ή/και η Υπηρεσία Τοποθέτησης υποχρεούται να μην προβεί σε τοποθέτηση ωφελούμενου σε υπηρεσία ή δομή, που επιχορηγείται από την πράξη του Ε.Π. “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού – Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” ή άλλου Ε.Π. ΕΣΠΑ κατά την ίδια χρονική περίοδο”.

Ενδεικτικό παράδειγμα, για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα, είναι η τοποθέτηση στους παιδικούς σταθμούς, δεδομένου ότι ένα ποσοστό των παιδιών καλύπτεται από το “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αποστέλλοντας την αριθμ. 3470/29.10.2018 Επιστολή στο Γενικό Γραμματέα “Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων” του Υπουργείου Εργασίας.
Κίνηση που έρχεται μήνες μετά την έκδοση της Πρόσκλησης (που δημοσιεύθηκε την 1η Αυγούστου, αναγράφοντας μάλιστα το “προβληματικό” σημείο με έντονη, “bold”, επισήμανση) και ενώ τα οριστικά αποτελέσματα έχουν εκδοθεί εδώ και ένα μήνα, την 25ηΣεπτεμβρίου.

Ακολουθεί η Επιστολή του Γ. Πατούλη:

“ ΘΕΜΑ: «Τοποθέτηση ωφελουμένων στο πλαίσιο υλοποίησης του Β΄κύκλου του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους της χώρας»
Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας»στους Δήμους της χώρας (Β΄κύκλος) και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 8/52480/01.08.2018 πρόσκληση, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι έχει προκύψει ένα σοβαρό πρόβλημα στους Δήμους, ως προς την τοποθέτηση των ωφελουμένων σε Δομές και υπηρεσίες που υλοποιούν δράσεις ή έργα που επιχορηγούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στην παρ.5 του Κεφαλαίου 10 της ανωτέρω πρόσκλησης, ο Επιβλέπων Φορέας ή και η Υπηρεσία Τοποθέτησης υποχρεούται να μην προβεί σε τοποθέτηση ωφελουμένων σε υπηρεσία ή δομή που επιχορηγείται από πράξη του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού – Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» ή άλλου Ε.Π. ΕΣΠΑ, κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Σας επισημαίνουμε δε, ότι αυτό δεν αναφερόταν στην αρχική επιστολή– πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας με αριθμό 125/08.05.2018.
Όπως αντιλαμβάνεσθε, το ανωτέρω θέμα έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην τοποθέτηση των ωφελουμένων και στην ομαλή ροή της υλοποίησης του προγράμματος στους Δήμους, όπως π.χ. στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού - Εκπαίδευση και δια βίου Μάθηση» μέσω της Δράσης Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής, αλλά μόνο για ένα τμήμα των ωφελουμένων μητέρων, δεδομένου ότι οι Παιδικοί σταθμοί των Δήμων εξυπηρετούν και οικογένειες που δεν εντάσσονται στο εν λόγω πρόγραμμα και στο οποίο θα πρέπει να μπορεί να απασχοληθεί το αντίστοιχο προσωπικό, που προέρχεται από το Πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση και για να μην υπάρξουν αποκλεισμοί στις τοποθετήσεις των ωφελουμένων και ιδιαίτερα σε κρίσιμες και απαραίτητες υπηρεσίες για την λειτουργία των Δήμων, παρακαλούμε όπως προβείτε στις δέουσες ενέργειες για την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους της χώρας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια