Εγκώμιο στο Δήμο Φυλής για την συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα (φωτό & βίντεο)






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εγκώμιο στο Δήμο Φυλής για την συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα
Το όραμα του Δήμου Φυλής για ενεργειακή αυτάρκεια, ανέπτυξε, ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας για την παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CESBA MED, που οργανώθηκε το πρωί της Τρίτης 23 Οκτωβρίου 2018 στο Δημαρχείο “ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΙΑΚΟΣ” της Δημοτικής Ενότητας Φυλής, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.
Στη σύντομη ομιλία του ο Δήμαρχος  ανέφερε ότι ο Δήμος Φυλής δουλεύει συστηματικά στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω δύο έργων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Φυλής και πρόσθεσε ότι κινείται στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, (ΑΠΕ) τόσο στα δημοτικά κτίρια όσο και με τη δημιουργία Ενεργειακού Πάρκου στη Χωματερή από την οποία θα παράγεται ενέργεια ισχύος 17 MW από την οποία θα καλύπτονται οι ανάγκες του και οι ανάγκες των νοικοκυριών του Δήμου Φυλής.
Πρόσθεσε ότι σύντομα ολοκληρώνεται το πρωτεύον δίκτυο Φυσικού Αερίου στις Δημοτικές Ενότητες Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου, έργο που μόλις ολοκληρωθεί θα συμβάλει στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Δήμου Φυλής.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ομάδες εργασίας από δώδεκα φορείς επτά ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Κλείνοντας αναφέρθηκε στη βελτίωση της τοπικής συγκοινωνίας ως όρου της βιώσιμης ανάπτυξης και τόνισε ότι σύντομα θα αναπτυχθεί το δίκτυο της Δημοτικής Συγκοινωνίας που θα μειώσει την κίνηση των ΙΧ και θα συμβάλει στη χρήση των μέσων σταθερής τροχιάς.
Ο Δήμος Φυλής μετέχει στο ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα, μέσω μιας περιοχής του κέντρου των Άνω Λιοσίων που χρησιμοποιείται από τον Έλληνα εταίρο του προγράμματος (σύμπραξη Εθνικού Αστεροσκοπείου- Ομάδας Εξοικονόμησης Ενέργειας-Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης) ως χώρος μελέτης για τη δημιουργία υπολογιστικών εργαλείων για την περιβαλλοντική αξιολόγηση κτιρίων και γειτονιών.
Αναπτύσσοντας την έννοια της περιβαλλοντικής αξιολόγησης ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος Κωνσταντίνος Μπαλαράς, Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ανέφερε ότι συνίσταται στη δημιουργία δεικτών, με τη βοήθεια των οποίων θα αξιολογείται η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και των γειτονιών, πέραν των 16 υποχρεωτικών που έχουν ήδη καθιερωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σκοπός της αξιολόγησης είναι να εκτιμηθεί αν χρησιμοποιούνται ορθολογικά οι φυσικοί πόροι, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος, δηλαδή με όρους αειφορίας και κυκλικής οικονομίας.
Εξηγώντας για ποιο λόγο επελέγη ο Δήμος Φυλής ο Κωνσταντίνος Μπαλαράς ανέφερε ότι είναι ένας Δήμος που δουλεύει ιδιαίτερα στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Πρόσθεσε ότι η ιδέα της συμμετοχής του Δήμου Φυλής έγινε με ενθουσιασμό δεκτή από το Δήμαρχο Φυλής, ο οποίος κινητοποίησε το μηχανισμό του Δήμου για την παροχή πληροφοριών στη μελετητική ομάδα.
Στην αναγκαιότητα της δημιουργίας εργαλείων αξιολόγησης αναφέρθηκε και η ομιλία της Μ. Καραβασίλη από το Παρατηρητήριο Πολιτών για της Αειφόρο Ανάπτυξη, η οποία, εγκωμίασε, επίσης, την προσπάθεια του Δήμου Φυλής. “Είναι πολύ σημαντικό για ένα μικρό Δήμο, με κομβική όμως σημασία για το Λεκανοπέδιο να αναζητά λύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη”, κατέληξε.
Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση εργαστηρίου με αντικείμενο το ρόλο της τοπικής κοινωνίας στο σχεδιασμό της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις στους δείκτες επίδοσης και τη συλλογή δεδομένων και στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, το οποίο συντόνισε η συνεργάτης του προγράμματος Πόπη Δρούτσα
Σχετικά Videos της Εκδήλωσης :












Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια