Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κώστα Λιάρου




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κώστα Λιάρου
  Ήταν η οφειλόμενη τιμή σε μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες του Ζεφυρίου.
Στον άνθρωπο που σφράγισε με την παρουσία του την αυτοδιοικητική πορεία της πόλης.
Στον πρώην Δήμαρχο Ζεφυρίου Κώστα Λιάρο, που αρκετά χρόνια μετά το θάνατό του εξακολουθεί να εμπνέει με το όραμα και τους αγώνες του τους συνδημότες του.
Στα αποκαλυπτήρια της προτομής του, το βράδυ του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου 2018 συγκεντρώθηκαν στο Πάρκο που φέρει το όνομά του, για να τιμήσουν τη μνήμη του, η οικογένειά του, οι συνδημότες του από το Ζεφύρι και οι συντοπίτες του από την Κοκκινιά Θεσπρωτίας.
Μιλώντας για τον Κώστα Λιάρο ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς τόνισε ότι θεωρεί εξαιρετική τιμή που έλαχε στη δική του θητεία να τοποθετηθεί η προτομή του Κώστα Λιάρου. Πρόσθεσε ότι, παρόλο που δεν τον γνώρισε προσωπικά, έχει ακούσει τα καλύτερα λόγια για την προσωπικότητα και το έργο του  από το Βουλευτή και πρώην Νομάρχη Θανάση Μπούρα, από τον αείμνηστο Νομάρχη  Περικλή Παπαπέτρου κι από τους αυτοδιοικητικούς του Ζεφυρίου. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το γλύπτη Γιάννη Μπάρδη που φιλοτέχνησε το έργο, τους συνεργάτες του στο Δημοτικό Συμβούλιο και κυρίως τους ανθρώπους που του υπενθύμισαν το ιστορικό χρέος απέναντι στην Ιστορία της πόλης και ιδίως τον πρώην Δήμαρχο και προσωπικό του φίλο Γιάννη Λάππα.  

Στην προσωπικότητα και το έργο του Κώστα Λιάρου αναφέρθηκαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Δήμου Κοκκινιάς Θεσπρωτίας Γεώργιος Γιάγκας, ο συγχωριανός και συνδημότης του στο Ζεφύρι Παναγιώτης Τζιοβάρας, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και Δημοτικός Σύμβουλος  Φυλής Δημήτρης Τσιουμπρής, οι πρώην Δήμαρχοι Ζεφυρίου  Γιάννης Λάππας, Απόστολος Ζέρβας και Φωτεινή Γιαννοπούλου, ο Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Ζεφυρίου Γιώργος Κούρκουλος και ο Αντιδήμαρχος Ζεφυρίου Γιάννης Μαυροειδάκος.
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έκαναν, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς και ανιψιός του Κώστα Λιάρου Γιώργος, στον οποίο ο Δήμαρχος, πρόσφερε, τιμής ένεκεν, τη σημαία με την οποία είχε καλυφθεί η προτομή.
Ένα γλυπτό που φέρει τη σφραγίδα του διακεκριμένου γλύπτη Γιάννη Μπάρδη, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.
Από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η προτομή του Κώστα Λιάρου ατενίζει το Ζεφύρι, φωτίζοντας με το παράδειγμα και τους αγώνες του τις επόμενες γενιές, ώστε να του μοιάσουν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ:
Ο Κώστας Λιάρος εκλέχθηκε Κοινοτάρχης κι εν συνεχεία Δήμαρχος Ζεφυρίου στις εκλογές του 1975, 1978, 1982, 1986 και 1994. 
Δύο κορυφαία έργα του είναι το Πάρκο που φέρει το όνομά του και το Αίθριο της Αττικής Οδού που αποκτήθηκε χάρη στην επιμονή του να κατασκευαστεί σε τούνελ ο δρόμος, ώστε να μη διχοτομηθεί το Ζεφύρι.
Η Κοκκινιά, γενέτειρα του Κώστα Λιάρου, είναι Τοπική Κοινότητα του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας, με μόνιμο πληθυσμό 130 κατοίκων, στην απογραφή του 2011.
Πρόκειται για χωριό σε υψόμετρο 360 μέτρων, χτισμένο στη δεξιά όχθη του ποταμού Θύαμη και στους πρόποδες του όρους Αη Λιάς, που απέχει 32 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Δήμου Φιλιάτες. Εκτός του Κώστα Λιάρου είναι γενέτειρα του άλκη Αλκαίου, αλλά και αρκετών ακόμα σημαντικών πνευματικών ανθρώπων.
Ο γλύπτης Γιάννης Μπάρδης γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα και σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών. Έργα του κοσμούν πολλούς δήμους της χώρας αλλά και πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια