ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ (βίντεο)



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

     
Αναφορικά με δημοσιεύματα περί πληρωμής τελεσίδικων δικαστικών Αποφάσεων από το Δήμο Φυλής, τα οποία επικαλούνται απόψεις των Δημοτικών Συμβούλων Δημητρίου Μπουραΐμη και Γεωργίου Αβράμη σας γνωρίζουμε τα εξής:
Πρόκειται για τέσσερις Αποφάσεις που καταδικάζουν το Δήμο στην καταβολή συνολικού ποσού 4.697.803,95 ευρώ σε συγκεκριμένο εργολάβο. Από αυτές, οι τρεις εκδόθηκαν στη θητεία του κου Μπουραΐμη (2013-2014) και αφορούν σε ποσόν 4.217.721,20 ευρώ και μια το 2015 στη θητεία του νυν Δημάρχου Χρήστου Παππού, που αφορά σε ποσόν 480.082,75 ευρώ.
Για τις τρεις Αποφάσεις που εκδόθηκαν στην θητεία του αρμόδιος να απαντήσει, αντί να ερωτά, είναι ο κύριος Μπουραΐμης. Αφού ο Δήμος είχε πληρώσει, όφειλε να δώσει τα σχετικά παραστατικά στη Νομική Υπηρεσία που εκπροσώπησε το Δήμο στις δίκες, ώστε να απορριφθούν οι αγωγές του εργολάβου. Σε περίπτωση, τυχόν, παραλείψεων των υπηρεσιών, όφειλε να τις ελέγξει πειθαρχικά και ποινικά. Όμως ούτε τότε το έπραξε, ούτε τώρα αναφέρει ότι ευθύνονται οι υπηρεσίες.
Για την Απόφαση που εκδόθηκε επί της σημερινής διοίκησης, πρέπει να αναφερθεί ότι βασίστηκε στην έγκριση τριών λογαριασμών του έργου από την Τεχνική Υπηρεσία, τα έτη 2011 και 2012, δηλαδή επί της θητείας Μπουραΐμη στον Καλλικρατικό Δήμο Φυλής. Σύμφωνα με το νόμο, η έγκριση των λογαριασμών από την Τεχνική Υπηρεσία, γεννά υποχρέωση πληρωμής για το Δήμο. Οι λογαριασμοί αυτοί, παρόλο που εγκρίθηκαν, όπως προβλέπει ο νόμος, δεν πληρώθηκαν από τον κο Μπουραΐμη, με αποτέλεσμα να επιδικαστούν, από το Δικαστήριο, τα ποσά των λογαριασμών στον εργολάβο, επιβαρυμένα με τόκους υπερημερίας. Και στην περίπτωση αυτή ο κος Μπουραΐμης όφειλε, αν κακώς εγκρίθηκαν οι λογαριασμοί που υπέβαλε ο εργολάβος ή αν είχαν πληρωθεί να αναζητήσει ευθύνες από τις υπηρεσίες. 
Αναφορικά με την τελεσιδικία των Αποφάσεων και την άσκηση αναιρέσεων:
  • Οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου που εκδίδονται κατά τη διαδικασία των δημοσίων έργων, όπως εν προκειμένω, είναι τελεσίδικες καθόσον το Διοικητικό Εφετείο εκδικάζει σε πρώτο και  τελευταίο βαθμό και επομένως άμεσα εκτελεστές.
  • Κατ΄αυτών χωρεί μόνο το ένδικο μέσο της αναίρεσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις για συγκεκριμένους λόγους σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που τάσσει ο νόμος.  Η άσκηση αναίρεσης δεν αίρει την εκτελεστότητα της Απόφασης.
  • Οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις δημιουργούν υποχρέωση της Διοίκησης προς συμμόρφωση σε αυτές κατά συνταγματική επιταγή  (αρ. 95 του Συντάγματος) και κατά τις διατάξεις  του αρ. 1 του Ν.3068/02.
  • Οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις αποτελούν νόμιμο δικαιολογητικό προς ενταλματοποίηση της σχετικής δαπάνης, δηλαδή για την πληρωμή των ποσών που επιδίκασαν τα δικαστήρια στον εργολάβο.
  • Ο Δήμος είχε υποχρέωση να συμμορφωθεί στις αποφάσεις αυτές από την έκδοσή τους άλλως θα υφίστατο τις συνέπειες που προβλέπονται από το νόμο για  μη συμμόρφωση σε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
  • Επιπλέον ο Δήμος υποχρεούται να καταβάλλει τόκους μέχρι την εξόφληση των ποσών που επιδικάζονται.
  • Συνεπώς η μη εξόφληση των δικαστικών αποφάσεων θα επιβάρυνε το Δήμο με επιπλέον τοκοφορία.
  • Όσον αφορά το διατακτικό της απόφασης οι εν λόγω αποφάσεις εκδόθηκαν με  βάση το διοικητικό φάκελο, τα στοιχεία και τις απόψεις της Διοίκησης (δηλαδή του Δήμου Φυλής)  που διαβιβάστηκαν στο Δικαστήριο κατά την εκδίκαση των αγωγών.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι:
  1. Οι Αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου είναι τελεσίδικες και άρα άμεσα εκτελεστές.
  2. Ο τότε Δήμαρχος κ. Μπουραϊμης όφειλε και είχε την υποχρέωση, κατά την εκδίκαση, να διαβιβάσει, μέσω των υπηρεσιών του, στο Διοικητικό Εφετείο τα στοιχεία που διέθετε και οτιδήποτε έκρινε απαραίτητο σχετικά με τις  ένδικες υποθέσεις.
  3. Η αποστολή των στοιχείων από τα οποία αποδεικνύονταν η τυχόν εξόφληση των εργολάβων, όπως ισχυρίζεται, ήταν αποκλειστικά δική του ευθύνη.
Συμπερασματικά, για ακόμα μια φορά, ο κος Μπουραΐμης επιχειρεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια μεταφέροντας τις δικές του ευθύνες στη σημερινή διοίκηση. Προσπαθεί να συκοφαντήσει μια νόμιμη και αναγκαία διαχειριστική πράξη  του Δήμου, ο οποίος επιδιώκει να αποφευχθεί η επιβάρυνση των ποσών που επιδίκασαν τα δικαστήρια με τόκους, αλλά και για να γίνει η πληρωμή με πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών κι όχι του Δήμου Φυλής. 
Όσο για τον κο Αβράμη έχει βεβαίως το ελαφρυντικό της απειρίας, επειδή είναι η πρώτη του θητεία στο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως θα πρέπει να αναζητά στοιχεία πριν απευθύνει κατηγορίες, ιδίως επειδή έχει υποπέσει κατ’ επανάληψη σε παρόμοια σφάλματα.
Ακολουθούν τα videos με τη σχετική απάντηση του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (11-9-2018)



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια