"Βροχή" παραιτήσεων μετά την εθνική τραγωδία από τις φωτιές!

Την παραίτησή του υπέβαλε στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης. Ο κ. Καπάκης επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας, 06.08.2018, τον κ. Σκουρλέτη, στον οποίο και υπέβαλε την παραίτησή του.
Σε μια λιτή ανακοίνωση αναφέρεται στην οποία αναφέρεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, έκανε σήμερα δεκτή την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, ανακοινώνεται ότι νέος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο Ιωάννης Ταφύλλης.
Η εξέλιξη θεωρείτο θέμα ωρών μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Αλλά και την αντικατάσταση των αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος, στον απόηχο της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.
Εδώ να σημειωθεί πως στην συνέντευξη Τύπου – παρωδία της 26ης Ιουλίου του 2018, οι συμμετέχοντες στο «πάνελ», δήλωναν υπερήφανοι για τις αντιδράσεις της κρατικής μηχανής στις φονικές πυρκαγιές και ουσιαστικά έλεγαν πως όλα ήταν… καλώς καμωμένα.
Μόλις 10 ημέρες αργότερα, οι παραιτήσεις διαδέχονται η μία την άλλη και η πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ακέραια ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τις συγκεκριμένες καθαιρέσεις.
Εδώ, επίσης θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως σε εκείνη την συνέντευξη Τύπου, ο Γιάννης Καπάκης δεν είχε δώσει καν το παρών. Κάτι που άμεσα μεταφράστηκε ως «μήνυμα» γι’ αυτό που τελικά έγινε σήμερα. Δηλαδή την παραίτησή του…

Ποιος είναι ο Γιάννης Καπάκης

Γιάννης Καπάκης
Όπως αναφέρεται στο επίσημο site της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, ο Γιάννης Καπάκης γεννήθηκε στην Άνδρο το 1958.
Υπηρέτησε ως αξιωματικός στο Πυροσβεστικό Σώμα από το οποίο αφυπηρέτησε το 2013.
Για το μεγαλύτερο διάστημα της σταδιοδρομίας του, υπηρέτησε στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, σε διάφορες θέσεις, όπως του Υπευθύνου Έκδοσης του Περιοδικού «Πυροσβεστική Επιθεώρηση» και του Διευθυντή Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, με παράλληλα καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου του Σώματος.
Επίσης, έχει υπηρετήσει στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, (Ε.Μ.Α.Κ.), στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ως Διοικητής της Π.Υ. Ερμούπολης, έχοντας την ευθύνη της πυροπροστασίας των Κυκλάδων.
Είναι Εμπειρογνώμονας του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί σειρά ετών δίδαξε στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, ενώ υπήρξε εκπαιδευτής και στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στη θεματική ενότητα «Διαχείριση Εκτάκτων Αναγκών».

Εκπαίδευση

Είναι απόφοιτος της Σχολής Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, ενώ επίσης έχει σπουδάσει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το ίδιο Τμήμα έλαβε και τον μεταπτυχιακό τίτλο (MSc) «Κράτος και Δημόσια Πολιτική», ενώ η διπλωματική του εργασία είχε ως θέμα «Διαχείριση Εκτάκτων Αναγκών – Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα».
Έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκπαιδεύσεων, σεμιναρίων και ασκήσεων του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν συνταξιοδοτηθεί, φοίτησε στη Σχολή Εθνικής Άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων (Σ.Ε.Θ.Α.).
Είναι γνώστης της αγγλικής και της γαλλικής γλώσσας.

Άλλες δραστηριότητες

Το Μάρτιο του 2014 ίδρυσε τη Δημοτική Κίνηση «Άνδρος της Ζωής μας» και σήμερα είναι Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Άνδρου.
Από τις 22 Οκτωβρίου 2015 ασκεί καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια