ΕΛΜΕ : Κινητοποίηση την Πέμπτη, 5/7 στις 7μμ στην Ομόνοια



ΕΛΜΕ  Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής

    Άνω Λιόσια, 2 Ιουλίου 2018,

Κινητοποίηση την Πέμπτη, 5/7 στις 7μμ στην Ομόνοια
ΟΧΙ στη νέα επέκταση της χωματερής!
ΤΩΡΑ, τέλος στο έγκλημα στη Φυλή και στη γύρω περιοχή!
Το ΔΣ, όπως και οι Γενικές Συνελεύσεις της ΕΛΜΕ, εδώ και χρόνια υποστηρίζουμε σταθερά την ανάγκη να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα η καρκινοχωματερή στη Φυλή και τη γύρω περιοχή μετά από πάνω από 50 χρόνια λειτουργίας μαζί με τη συνολική εγκατάσταση, την ΟΕΔΑ Φυλής. Συμμετέχουμε και υποστηρίζουμε σταθερά τους αγώνες, που αναπτύσσονται με αυτόν τον σκοπό και μια δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων ανθρώπινη κι αποτελεσματική.
Τις μέρες, που πέρασαν, αποφασίστηκε «στα ξαφνικά» η νέα επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής στον αποκαταστημένο και επαναχρησιμοποιημένο τμήμα, δηλαδή, στην παλιά χωματερή, για να δεχθεί ακόμα 1.600.000 κ.μ απορριμμάτων. Ομολογείται η αποτυχία της κυβέρνησης, της περιφέρειας Αττικής και της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ: «το κάνουμε γιατί δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση προκειμένου στο μέλλον να μην μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους».
Όμως, η κατασκευή νέου ΧΥΤΑ και πάνω στα παλιά τμήματα, είναι έγκλημα, όπως και η συνεχιζόμενη λειτουργία της ΟΕΔΑ, της συνολικής εγκατάστασης στη Φυλή με όλα τα εργοστάσια της. ΔΕΝ μπορεί να δικαιολογηθεί από καμιά έκτακτη ανάγκη, αφού τόσο η κυβέρνηση, όσο και η περιφέρεια Αττικής, έχουν προειδοποιηθεί για τους κινδύνους από την κρίση των σκουπιδιών της Αττικής, εδώ και τρία χρόνια.
Οι μελέτες του Δήμου Φυλής και του ίδιου του ΕΔΣΝΑ ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη θέση να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ. Με βάση την «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 28 Μάρτη «… αυτή η καταγραφή στις μελέτες δεν είναι απλά ανησυχητική, είναι εφιαλτική! ΟΛΟΙ οι ρύποι σε αέρα, έδαφος και υπόγεια νερά είναι πολύ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια…» Οι συντάκτες των μελετών του Δήμου αναφέρουν «μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις». Όλα αυτά δεν περιγράφουν μια κατάσταση, που δημιουργήθηκε πρόσφατα στη Φυλή και την ευρύτερη περιοχή. Αντίθετα, αφορά επικίνδυνους τοξικούς ρύπους, που μολύνουν εδώ και πολλά χρόνια. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η υπέρμετρη αύξηση των νεοπλασιών και άλλων τραγικών συμβάντων υγείας, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στη Δυτική  Αττική και τη Δυτική Αθήνα.
Τέλος, είναι προφανές ότι η νέα χωματερή στη Φυλή δεν οδηγεί σε αλλαγή στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Αντίθετα, συντηρεί τον αποτυχημένο συγκεντρωτισμό, τα σύμμεικτα σκουπίδια, το μεγάλο πρόβλημα των αντισταθμιστικών και της χρήσης τους και ένα ξεκάθαρο ρατσισμό σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Δυτ. Αττικής και της Δυτ. Αθήνας από τους υπόλοιπους κατοίκους της Αττικής. Η ριζική αλλαγή πρέπει να έρθει με έμφαση στη πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και τη συνολική ανακύκλωση (προδιαλογή υλικών, ανάκτηση, κομποστοποίηση κλπ) στη βάση της αποκέντρωσης και της δίκαιης κατανομής των βαρών σε όλες τις περιοχές και τους κατοίκους της Αττικής και σε δημόσιες εγκαταστάσεις διαχείρισης.
Συμμετέχουμε την Πέμπτη 5 Ιουλίου στις 7μ.μ στη συγκέντρωση στην Ομόνοια και στην πορεία στο Υπουργείο Εσωτερικών, που καλούν σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια