O Σύλλογος Εκπαιδευτικών συμμετέχει και καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη χωματερή


 ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΞΙ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ
ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΗ ΦΥΛΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ώρα 19.30
Στις 8/10/2015 ψηφίστηκε ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός Αττικής από την περιφέρεια, για την διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική (ΠΕΣΔΑ). Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου προεκλογικά είχε υποσχεθεί το κλείσιμο της χωματερής Άνω Λιοσίων – Φυλής. Ωστόσο η χωματερή όχι μόνο δεν κλείνει αλλά «αναβαθμίζεται». Είναι φανερό από τις εξελίξεις στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων πως η Φυλή τέλειωσε, όπως έλεγε προεκλογικά η Δούρου. Τελείωσε κυριολεκτικά μια και έρχεται η χαριστική βολή που είναι ο νέοςΠεριφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων που προβλέπει επέκταση του ΕΜΑΚ και παράταση του Χυτά και όλων των μολυσματικών δραστηριοτήτων παλιών και νέων.
Συγκεκριμένα το νέο σχέδιο ΠΕΣΔΑ που θέλει να ψηφίσει η διοίκηση Δούρου, προβλέπει για το Δίκτυο Διάθεσης Υπολειμμάτων να αξιοποιηθεί η χωρητικότητα του υπάρχοντος Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής (για την ικανοποίηση «άμεσων αναγκών») ή/και χώρων που έχει ήδη εγκριθεί η καταλληλόλητα τους ως Χ.Υ.Τ.Υ. (Ν. 3164/2003). Αυτό σημαίνει ότι εκτός της ήδη υφιστάμενης Β φάσης, που έχει αρκετά χρόνια ακόμα, θα γίνει επέκτασή της μεδημιουργία νέας Γ΄ φάσης με επί πλέον λάκκουςυποδοχής σκουπιδιώνΕπί πλέον θα χρησιμοποιηθεί και το Λατομείο Μουσαμά όπως προβλέπει ο Ν. 3164/2003 «ως κατάλληλη θέση για την υποδοχή των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων». Χώρος πουβρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Άτταλο.
Η WATT AE (Μπόμπολας) επιδιώκει να φτιαχτεί νέα μονάδαεπεξεργασίας αποβλήτων 100.000 τόνων/έτος μέσα στον ΟΕΔΑ Φυλής και στη θέση του παλιού ΚΔΑΥ που κάηκε.
Για ΤΟ Ε.Μ.Α.Κ. (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης -Κομποστοποίησης) Φυλής, ο νέος Π.Ε.Σ.Δ.Α προβλέπει τηνεπέκταση της δυναμικότητάς του σε 350.000 τόνουςετησίως . Η κατασκευή του κόστισε παραπάνω από 80.000.000  και λειτουργεί από το 2004 χωρίς άδεια λειτουργίας και χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας, ενώ ηΑπόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) έχει λήξει από 31/12/2013. Το Ε.Μ.Α.Κ. δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα (σκουπίδια) καθώς και λυματολάσπη από τηνΑττάλεια και παράγει μία χαρτοπλαστική μάζα (RDF) και ένα «τυφοειδές κομπόστ» τα οποία θάβονται στην χωματερή.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑ: που δέχεται ιατρικά απόβλητα άκρως μολυσματικά από όλη την Ελλάδα. Ο νέοςΠ.Ε.Σ.Δ.Α προβλέπει την περαιτέρω αξιοποίηση της μονάδας.
ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ στον νέο Π.Ε.Σ.Δ.Α αναφέρεται ότι από την καύση του βιοαερίου, που προέρχεται από τα στραγγίσματα των σύμμεικτων σκουπιδιών, παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα και άρα εννοείται ότι δεν πρόκειται να κλείσει.
Αυτή η πολιτική δεν λέγεται ριζικός ανασχεδιασμός φιλικός για τους ανθρώπους και το περιβάλλον αλλά η συνέχιση«της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στη Φυλή που θα αποτελεί μνημείο περιβαλλοντικού χάους, ασθενειών και ανθρώπινης δυστυχίας, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις γενιές που θα ζουν στην περιοχή» όπως πολύ κυνικάπαραδέχτηκε η Επιτροπή Αναφορών της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης.
Στην χωματερή της Φυλής κατά τη διάρκεια λειτουργίας της, έχουν ταφεί πάνω από 150.000.000 τόνους σύμμεικτων σκουπιδιών, Εκπέμπονται κάθε χρόνο 59.550.480 κιλά καρκινογόνων καυσαερίων, και μέχρι σήμερα έχουν εκλυθεί πάνω από 833.706.720 τόνοι από την καύση του βιοαερίου στον Αττικό ουρανό, σκορπώντας αρρώστιες, μόλυνση, και θάνατο στους κατοίκους της και ανεπιστρεπτί καταστροφή του περιβάλλοντος της Δυτικής Αθήνας.
Για την κατάσταση αυτή σοβαρές ευθύνες έχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ακολουθώντας πιστά την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των αποβλήτων, ακραία εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου, παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ανοχή απέναντι στην ασυδοσία του βιομηχανικού κεφαλαίου που σπέρνει κατά βούληση τα τοξικά και άλλα επικίνδυνα απόβλητά του.
Απολύτως συνυπεύθυνες είναι η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, που προεκλογικά είχε κάνει σημαία το κλείσιμο της χωματερής, αλλά και διαχρονικά οι δημοτικές αρχές του Δήμου Φυλής που στηρίχτηκαν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες για να ξεμπερδεύουν και «όχι μόνον», με το πρόβλημα αναθέτουν σε ιδιώτες εργολάβους την διαχείριση από την συλλογή των σκουπιδιών έως την τελική διάθεση αυτών επιβαρύνοντας οικονομικά τους δημότες τους.
Το τελευταίο διάστημα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου Φυλής, που στηρίχθηκε από τη ΝΔ και πρόσφατα πήρε τα εύσημα από τον πρωθυπουργό, απέκρυψε αποτελέσματα μελέτης που η ίδια παράγγειλε για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία της χωματερής. Άραγε ποιος είναι ο λόγος για τη στάση αυτή της δημοτικής αρχής; Γιατί η δημοτική αρχή δεν δημοσιεύει τα αποτελέσματα της μελέτης; Μήπως γιατί δεν είναι βολικά για την προπαγάνδα της δημοτικής αρχής με βασικό σλόγκαν «χωματερή=χρήμα και ανάπτυξη για την περιοχή»;
ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ-ΔΗΜΟΥ-ΕΕ
ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
  • Το άμεσο οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο της χωματερής Άνω Λιοσίων – Φυλής και όλων των εγκαταστάσεων μέσα και γύρω από αυτήν, με παράλληλη περιβαλλοντικήαποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής
  • Κανένας Χυτά ποτέ και πουθενά. Δημιουργία ενόςδημοσίου συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεώναποβλήτων, με ενδιάμεσες διαδημοτικές δομές και πλήρη πρόληψη, μείωση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
  • Καμία αύξηση των δημοτικών τελών. Σήμερα ο νέος ΕΣΔΑ κοστολογεί με 35 ευρώ τον τόνο διαχείρισης απορριμμάτων με ανώτατο στόχο να φθάσει τα 60 ευρώ. Αυτά τα πληρώνουν οι δημότες μέσω των δημοτικών τελών.
  • Προστασία των θέσεων και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων, των υπαλλήλων των ΟΤΑ και όχι των εργολάβων που καραδοκούν να μπουν ακόμη και σε αυτότο κομμάτι, του μαζέματος των σκουπιδιών.
  • Να διασφαλιστεί ότι ο ουσιαστικός δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της όλης διαχείρισης σε όλο το φάσμα των απορριμμάτων. Έξω τα ιδιωτικά συμφέροντα από την χωματερή που ελέγχουν το 80% των δραστηριοτήτων στην χωματερή
ΚΑΝΕΝΑ ΧΥΤΑ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ
ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια