Γ. Σγουρός: Προκλητικό χαράτσι Δούρου στη διαχείριση των απορριμμάτων



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

-       Προκλητικό χαράτσι Δούρου στη διαχείριση των απορριμμάτων
-       Καπέλο 11,4 % στο κόστος ευρώ ανά τόνο εισερχόμενου απορρίμματος για το 2018,
-       Πήγε περίπατο η υπόσχεση για ανακύκλωση, 1,73 εκ. τόνοι σκουπιδιών θάφτηκαν το 2017, ίδια σχεδόν ποσότητα με το 2016
-       Από εκεί που μιλούσε για αύξηση της ανακύκλωσης, αυξάνει τις εισφορές από τα 44 στα 49 € ανά τόνο
-       Οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν ετήσια εισφορά 85 εκ. € για να χρηματοδοτήσουν το απόλυτο τίποτα


Στην προκλητική και ανεξήγητη απόφαση να αυξήσει κατά 11,4 % σε σχέση με πέρσι την εισφορά που πληρώνουν οι πολίτες μέσω των δήμων για την επεξεργασία και τελική διάθεση των αποβλήτων στην Αττική προχώρησε με εισήγηση της διοίκησης της Ρένας Δούρου, ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των αποβλήτων (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.).

Μετά τη χθεσινή κατά πλειοψηφία απόφαση που λήφθηκε στην οριακή από πλευράς απαρτίας συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα (αφού οι περισσότεροι εκπρόσωποι των δήμων απουσίαζαν και στο τέλος ζήτημα εάν είχαν μείνει πάνω από 10 μέλη του Δ.Σ. σε σύνολο 60), η εισφορά για το 2018 θα ανέλθει στα 49 € ανά τόνο εισερχόμενου απορρίμματος έναντι 44 € που ήταν για το 2017.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν για το 2018 μέσω των λογαριασμών τους στο ρεύμα 85 εκ. € αντί 78,5 εκ. € πέρσι, για να χρηματοδοτήσουν στην πραγματικότητα… το απόλυτο τίποτα.

Η απόφαση αυτή έρχεται κόντρα στην κοινή λογική, καθώς μέχρι σήμερα :

  1. Κανένα απολύτως έργο για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού δεν έχει προχωρήσει.
  2. Οι προς ταφή ποσότητες παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι δηλαδή στα 1,73 εκ. τόνους, οδηγώντας την κατάσταση σε δραματικά και εφιαλτικά αδιέξοδα, αφού συν τοις άλλοις εξαντλείται γοργά ο μοναδικός χώρος υγειονομικής ταφής
  3. Τα αντισταθμιστικά οφέλη που δίνονται σε οχλούμενους δήμους έχουν μειωθεί από τα 44 εκ. € στα 40 εκ € περίπου
  4. Μετά την οικονομική εξυγίανση του φορέα κατά την προηγούμενη θητεία του Γ. Σγουρού, ο ΕΔΣΝΑ από χρέη 60 και άνω εκ. €, έχει πλεόνασμα άνω των 40 εκ. €!

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ η παράταξη του Γιάννη Σγουρού που εκπροσωπήθηκε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Κώστα Καράμπελα επέκρινε σφοδρά τη διοίκηση Δούρου για τις αδιέξοδες επιλογές της και πρότεινε τη μείωση των εισφορών ώστε να ανακουφιστούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι «Οι αποφάσεις της διοίκησης Δούρου αποδεικνύουν καθημερινά ότι ο σχεδιασμός της για τη διαχείριση των απορριμμάτων – εάν αυτός υπήρξε ποτέ -  απέτυχε παταγωδώς. Ό,τι υποσχέθηκε, αποδείχθηκε (αυτ)απάτη. Οι υποσχέσεις αθετήθηκαν, οι δεσμεύσεις πήγαν περίπατο. Η ανακύκλωση έμεινε στα χαρτιά και η Αττική κινδυνεύει να ξεμείνει ακόμη και από χώρους ταφής. Ήδη το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος για την Αττική είναι τεράστιο. Μέσα σε τέσσερα χρόνια ένα πρόβλημα που τελούσε υπό επίλυση, έχει μετατραπεί σε επικίνδυνη ωρολογιακή βόμβα».





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια