Δυτικό Μέτωπο : Η κ. Δούρου και η κυβέρνηση προκαλούν, με την επέκταση του ΕΜΑΚ!



Δελτίο τύπου

 Η κ. Δούρου και η κυβέρνηση προκαλούν, με την επέκταση του ΕΜΑΚ!

Την Παρασκευή 18/5/2018, η κ. Δούρου φέρνει για συζήτηση στην Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ την «πορεία της σύνταξης τεχνικών προδιαγραφών για την μελέτη της αναβάθμισης, λειτουργίας και συντήρησης του ΕΜΑΚ και να λάβει  απόφαση για τη διενέργεια διαβούλευσης με την αγορά». Με άλλα λόγια, δρομολογείται η διαδικασία του διαγωνισμού της ανάθεσης σε εργολάβο της επέκτασης της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ -στους 450.000 τόνους/χρόνο- και της λειτουργίας του για άγνωστο χρονικό διάστημα. Από την άλλη μεριά, ο δήμαρχος Φυλής κ. Χ. Παππούς, που είναι και μέλος της Ε. Ε του ΕΔΣΝΑ, αρνείται να δημοσιοποιήσει τις μελέτες για τη ρύπανση της ευρύτερης περιοχής γύρω από το ΧΥΤΑ Φυλής. Το ένα χέρι νίβει το άλλο!

Την ίδια στιγμή, όπως έχει καταγγείλει το Δυτικό Μέτωπο, το ΕΜΑΚ λειτουργεί χωρίς νόμιμη περιβαλλοντική αδειοδότηση και η υποχρέωση για συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων όλων των δραστηριοτήτων στην εγκατάσταση της Φυλής δεν τηρείται από τον ΕΔΣΝΑ, με την ανοχή και τη συγκάλυψη του υπουργείου περιβάλλοντος. Είναι τέτοια η πρεμούρα τους να δρομολογήσουν την εργολαβική ανάθεση, που παραπέμπουν στο μέλλον την αναγκαία νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση της επέκτασης του ΕΜΑΚ, η οποία «μαγειρεύεται» μεταξύ ΕΔΣΝΑ και υπουργείου περιβάλλοντος και είναι άγνωστο πότε θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Μετά  και από τη δημοσιογραφική διαρροή των σοβαρότατων ευρημάτων των μελετών για τη ρύπανση της περιοχής, η απόφαση για την αύξηση της δυναμικότητας  του ΕΜΑΚ Φυλής συνιστά  καθαρή πρόκληση απέναντι στους κατοίκους της Φυλής και της Δυτικής Αττικής. Τώρα, αποκαλύπτεται για ποιο λόγο η κυβέρνηση και η περιφέρεια Αττικής προστατεύουν το δήμαρχο Φυλής στην υπόθεση του περιβαλλοντικού σκανδάλου των κρυμμένων μελετών για τη ρύπανση της περιοχής. Θέλουν να μη δημοσιοποιηθούν   τα εφιαλτικά ευρήματα των μελετών, για να μπορέσουν να πάρουν «ανενόχλητοι»  τις αποφάσεις για την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ και την επέκταση του ΧΥΤΑ στα αποκαταστημένα κύτταρα.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η επίτροπος περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  κ. Creţu, δήλωνε πως  «οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν έχουν ενημερωθεί για κάποιο μεγάλο έργο σχετικά με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Αττική κατά την προγραμματική περίοδο 2014‐2020». Η κ. Δούρου και η κυβέρνηση φαίνεται πως αποφάσισαν να εξαντλήσουν τις όποιες παρεμβάσεις τους στη Δυτική Αττική, στην εγκατάσταση της Φυλής και, ειδικότερα, στην επέκταση του ΧΥΤΑ και της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ, που διαχειρίζεται ο επιχειρηματικός όμιλος Μπόμπολα που λυμαίνεται τον ΕΔΣΝΑ. Τους καλούμε να μην το αποπειραθούν!

Ήδη, με τις ποσότητες που επεξεργάζεται, σήμερα, το ΕΜΑΚ, η δυσοσμία πνίγει κυριολεκτικά ολόκληρη την περιοχή και ως τη μέση της Αττικής οδού. Το επιπλέον φορτίο 200.000 τόνων/χρόνο σύμμεικτων και οργανικών αποβλήτων, που σχεδιάζουν, θα κάνει τη ζωή μας αφόρητη. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο:
·      Σταματήστε, αμέσως, τις διαδικασίες για την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Φυλής!
·      Κλείστε την εγκατάσταση της Φυλής και προωθήστε την περιβαλλοντική αποκατάσταση!
·      Δε θα πεθάνουμε εμείς, για να κερδοσκοπήσουν οι εργολάβοι των σκουπιδιών!

15.5.2018

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxi.xyta.filis@gmail.comf/b: ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια