Απαγόρευση γάμων ανήλικων Ρομά θα προτείνει η Ελλάδα


«Η εκπαιδευτική και προνοιακή πολιτική για τους Ρομά» ήταν το θέμα της ημερήσιας διάταξης των Επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής που συνεδρίασαν από κοινού με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ασφάλισης, Θεανώ Φωτίου, να γνωστοποιεί ότι η Ελλάδα θα προτείνει στο Συμβούλιο της Ευρώπης να απαγορεύονται οι γάμοι ανήλικων παιδιών.


Η κ. Φωτίου χαρακτήρισε τόσο την τεκνοποίηση από πολύ νεαρά, ανήλικα κορίτσια, όσο και τον γάμο ανηλίκων «τα μεγαλύτερα προβλήματα», τονίζοντας ότι η εκπαίδευση της νέας γενιάς Ρομά είναι η λύση στην αντιμετώπισή τους. Άλλωστε, κοινή παραδοχή όλων, βουλευτών και αρμόδιων φορέων που μίλησαν, ήταν ότι πρώτο και καθοριστικό ρόλο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά έχει η ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των παιδιών.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Αθηναγόρας, ζήτησε τη συνδρομή όλων, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην περιοχή Καποτά, η οποία -όπως είπε- είναι ένα «συνονθύλευμα επικίνδυνο και εκρηκτικό» με Ρομά, Πόντιους και αλλοδαπούς.

Η κ. Φωτίου, έκανε αρχικά έναν απολογισμό για τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια, και έδωσε έμφαση στην Ειδική Γραμματεία Ρομά που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2016, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πρωτοτυπία της Ελλάδος.

Επεσήμανε ότι το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης λαμβάνεται από 95% των εγγεγραμμένων στην Ειδική Γραμματεία, οι οποίοι έχουν επιπλέον δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη και νερό, φθηνό ρεύμα, ενώ ολοένα και περισσότεροι εντάσσονται στα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η αν. υπουργός στην προώθηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους Ρομά, αλλά και στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος, όπως το χαρακτήρισε, που είναι η τεκνοποίηση και ο γάμος σε πολύ νεαρή ηλικία. 

«Για να δοθεί το επίδομα αλληλεγγύης είναι υποχρεωτικό να πηγαίνει το παιδί στο σχολείο. Επενδύουμε στη νέα γενιά γι αυτό και προσπαθούμε με τις πολιτικές μας να εμπεδώσουμε το μήνυμα ότι πρέπει να μορφωθούν. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 370 καταυλισμοί από όλη την Ελλάδα και η αύξηση των παιδιών που μορφώνονται είναι συγκλονιστική» είπε και πρόσθεσε: «Ένα, όμως, από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι παιδιά 13 και 14 ετών τεκνοποιούν και ότι επιτρέπονται οι γάμοι. Βιάστηκε, για παράδειγμα, ένα ανήλικο κορίτσι, θα τεκνοποιήσει και θα παντρευτεί. Εμείς, θα προτείνουμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης να απαγορευθεί ο γάμος σε αυτές τις ηλικίες».

Η κ. Φωτίου μάλιστα, έκανε λόγο για ένα «συγκλονιστικό γεγονός» που συνέβη σε μαιευτήριο της Αθήνας με 16χρονη, η οποία γέννησε και με εντολή εισαγγελέα, όπως είπε, ζητήθηκε να της πάρουν το παιδί και να δοθεί στο «Χαμόγελο του Παιδιού», αλλά ευτυχώς, ύστερα από παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρέμεινε στη μάνα του. «Δεν μπορεί τη μια εβδομάδα να ψηφίζουμε για να βγουν τα παιδιά από τα ιδρύματα και την άλλη να τα βάζουμε στο ίδρυμα. Η μικρή το θήλαζε, έκλαιγε, ήθελε το παιδί της. Κάναμε παρέμβαση και το παιδί έμεινε στη μάνα του. Στη Μάνδρα Αττικής αντιμετωπίσαμε παρόμοιο περιστατικό» ανέφερε η κ. Φωτίου.
Από την πλευρά του, ο γγ του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Αγγελόπουλος, επεσήμανε ότι την περίοδο 2017-2018 λειτούργησαν συνολικά 794 τάξεις υποδοχής, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος των Ρομά, που όπως είπε είναι μια γέφυρα εξασφάλισης των παιδιών στο σχολείο.

Ο γγ Θρησκευμάτων του υπουργείου, Γιώργος Καλαντζής, μίλησε για τις δράσεις που αναλαμβάνουν εθελοντικά οι θρησκευτικές κοινότητες, με το υπουργείο να της στηρίζει ανεξαρτήτως θρησκεύματος και τόνισε ότι από τη δράση της ορθόδοξης εκκλησίας του Ιλίου ωφελούνται περισσότερα από 400 παιδιά.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Αθηναγόρας σημείωσε ότι 1.000 οικογένειες Ρομά στο Ίλιο είναι πλήρως εντεταγμένες στα εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ ζήτησε τη βοήθεια της πολιτείας για να αντιμετωπιστεί η «μεγάλη πληγή στο Μενίδι και στο Ζεφύρι» και να ενταχθούν τα παιδιά στο πρόγραμμα.

«Η περιοχή Καποτά είναι μια δύσκολη περιοχή. Με την περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου προσπαθήσαμε να χαρτογραφηθεί. Είναι όμως πολύ δύσκολο. Πολλοί βουλευτές της δυτικής Αττικής γνωρίζουν το πρόβλημα. Υπάρχουν άνθρωποι μέσα στον καταυλισμό που δεν είναι όλοι Ρομά, αλλά Πόντιοι και αλλοδαποί. Είναι ένα συνονθύλευμα επικίνδυνο, εκρηκτικό. Να εξετάσουμε αν μπορούμε και με ποιο τρόπο, ώστε να συνδράμουμε όλοι για την ένταξη των παιδιών στα σχολεία. Να μάθουν τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο» τόνισε κ. Αθηναγόρας.

Από την πλευρά της, η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, σημείωσε την ανάγκη ενός συνολικού ολιστικού εκπαιδευτικού πλαισίου για τους Ρομά, ενώ επεσήμανε ότι με τη μείωση, κατά 80%, του διαθέσιμου κρατικού προϋπολογισμού τα τρία τελευταία χρόνια τίθεται σε κίνδυνο η συνέχιση του εκπαιδευτικού προγράμματος που είχε ξεκινήσει το 2010.

«Στη πρώτη φάση του εκπαιδευτικού προγράμματος από το 2010-2015 συνεργάστηκαν 1.868 οικογένειες Ρομά και στηρίχθηκαν 46.000 παιδιά, ενώ μόνο στην περιφέρεια Αττικής έγιναν παρεμβάσεις σε πάνω από 100 σχολικές μονάδες. Φέτος προβλέπονται μόλις 23, ενώ για τη περιόδο 2016-2018 δεν προβλέπονται νέες δράσεις εκπαιδευτικών» είπε η κ. Κεραμέως.

ΠΗΓΗ:http://www.tovima.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια