Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι στο παρελθόν από το σύλλογο Θεσσαλών Φυλής




ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΦΥΛΗΣ «Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ»
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ
19 ΜΑΪΟΥ 2018 - ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι στο παρελθόν. Ένα ταξίδι σε αυτό που λέμε αναπόληση σε κάτι όχι βιωματικό (τουλάχιστον ως προς αυτό καθεαυτό το έθιμο) αλλά σίγουρα σε κάτι που λίγο πολύ κάποιοι είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε πίσω στο χρόνο σε πανηγύρι  σε κάποιο χωριό της Θεσσαλίας.. Είναι από’ κείνες τις θύμησες που σε κάνουν να νιώθεις υπερήφανος για τη καταγωγή σου, αφενός για τα πολιτιστικά και ιστορικά δρώμενα που ελάμβαναν χώρα στα κατά τόπους χωριά και αφετέρου που σήμερα εν έτη 2018, υπάρχουν άνθρωποι που το θεωρούν ηθική υποχρέωση να αναβιώνουν έθιμα μέσω αναπαράστασής τους προς το κοινό. Υποχρέωση σε κάτι το αγνό και όμορφο από ανθρώπους μιας εποχής γεμάτης δυσκολίες και κακουχίες, όπου η χαρά έβρισκε καταφύγιο σε συγκεντρώσεις όπως αυτές αποτυπώνονται στα πανηγύρια των παλαιότερων χρόνων.
Μία τέτοια στιγμή θελήσαμε μέσω της εξαιρετικής ιδέας που είχε η δασκάλα μας κα. Δέσποινα Γερμόλα, να αναδείξουμε στις εκδηλώσεις του Δήμου μας που πραγματοποιήθηκαν το τετραήμερο 18-21 Μαΐου στην Πλατεία Ηρώων. Αυτό της αναπαράστασης του «Πανηγυριού στην Ορεινή Δυτική Καρδίτσα» με τραγούδια όπως: Μπήκαν κλέφτες στο μαντρί, Παπαδιά, Ζάβαλε, Απρίλη Απρίλη δροσερέ, Στάζουν τα κεραμίδια σου, Σταφύλι μου κρουσταλλινό και Καραπατάκη. Φυσικά μία όσο το δυνατόν πιο πιστή αναπαράσταση, δε γίνεται να «ζωντανέψει» χωρίς τα ανάλογα σκηνικά τα  οποία είχε φιλοτεχνήσει και δημιουργήσει εξ ολοκλήρου απ’ την αρχή ο εξαιρετικός τεχνίτης και φίλος μας Παντελής λύκος. Έτσι, στα τραπεζάκια όπου κάθονταν στο ένα οι μουσικοί και στο άλλο ο Παπάς και οι καλοί του φίλοι, πλαισίωνε δεσπόζουσα η επιβλητική εκκλησία του χωριού δίνοντας σε όλο το δρώμενο χαρακτήρα πανηγυρικό, καθώς όλοι οι χορευτές ταξιδέψαμε νοερά ο καθένας στο δικό του χωριό.
Το κέφι και η χαρά της συμμετοχής μας σε αυτή την αναπαράσταση φάνηκε από το πρώτο λεπτό και σταμάτησε μόνο όταν οι μουσικοί της ορχήστρας «έπαιξαν» και την τελευταία νότα των τραγουδιών.
Να σημειώσουμε εδώ ότι καθ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ο Σύλλογός μας συμμετείχε με περίπτερο που βρισκόταν μαζί με άλλα στο κέντρο της πλατείας, με μια ιδιαιτερότητα συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Την πλάτη του περιπτέρου δέσποζε ένα μεγάλο μπάνερ το οποίο απεικόνιζε κατά ένα μεγάλο μέρος τη φυσιογνωμία του μεγάλου μας δημιουργού Βασίλη Τσιτσάνη, προπομπός για την επικείμενη εκδήλωση - αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου 2018 και ώρα 21.00 στην πλατεία Ηρώων του Δήμου (όπου έλαβαν οι προαναφερθείσες εκδηλώσεις). Περισσότερα σε προσεχές δελτίο τύπου…    
ΦΩΤΟ: ΓΙΑΝΝΑ ΤΣΙΓΚΟΥ   

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια