Ευρεία επιχείρηση αποψίλωσης στο Δήμο Φυλής εν όψει της αντιπυρικής περιόδου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ευρεία επιχείρηση αποψίλωσης στο Δήμο Φυλής εν όψει της αντιπυρικής περιόδου
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η αποψίλωση στο Δήμο Φυλής, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου, με στόχο την πυροπροστασία και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Την επιχείρηση καθαρισμού παρακολουθεί  και φέτος, από κοντά, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς ο οποίος ενημερώθηκε αναλυτικά στο γραφείο του, την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Μιχάλη Οικονομάκη για τις ενέργειες που έχουν γίνει και για εκείνες που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα.
«Έχουμε φτάσει σε καλό επίπεδο, έχει γίνει σοβαρή δουλειά και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συνεχίζουμε εντατικά γιατί ήδη έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιών» υπογράμμισε ο Χρήστος Παππούς, ο οποίος στη συνέχεια, επισκέφθηκε τους χώρους όπου επιχειρούσαν τα μηχανήματα του Δήμου σε Λίμνη, Δροσούπολη, Αη Γιώργη,  Ζωφριά και κέντρο Άνω Λιοσίων.
«Δουλεύουμε, ταυτόχρονα, σε πέντε πολεοδομικές ενότητες, με σκοπό να αποψιλωθεί από το σύνολο της έκτασης του Δήμου. Ο σχεδιασμός που κάναμε βασίζεται στην εμπειρία των προηγούμενων ετών και έχουμε δώσει προτεραιότητα στα σημεία υψηλού κινδύνου», σημείωσε ο Μιχάλης Οικονομάκης.
Παράλληλα, εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος καθαρίζουν με χορτοκοπτικά μηχανήματα τα σημεία όπου δεν έχουν πρόσβαση τα βαριά μηχανήματα .
Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου θα παραμείνει σε επαγρύπνιση μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμος έχει την ευθύνη της αποψίλωσης στους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους. Την ευθύνη της αποψίλωσης των οικοπέδων έχουν οι ιδιοκτήτες τους, σύμφωνα με την παράγραφο 26 του άρθρου 94 του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 87) που ορίζει τα εξής:  
«(Στις αρμοδιότητες των ΟΤΑ α’ βαθμού ανήκουν) η μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα».
Σχετική είναι και η Πυροσβεστική Διάταξη 4/2012 (ΦΕΚ Β’ 1346) η οποία αναφέρει τα εξής:
«1. Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.
2. Στους χώρους που αναφέρονται στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων − σπίρτων και άλλων υλών από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια