Μαζική σύσκεψη Σωματείων και φορέων για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής - Μεγάλη συγκέντρωση στις 6 Ιούνη


Μαζική σύσκεψη δεκάδων Σωματείων και φορέων της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικήςπραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, με θέμα το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.
Παραβρέθηκαν ο Θανάσης Φιλίππου, πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Πετρούπολης, ο Νίκος Μαλαθρίτης, Αντιδήμαρχος Πετρούπολης και ο Κώστας Σταθάς, Αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου.
Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Θοδωρής Χαμαλίδης, πρόεδρος του Σωματείου ΟΤΑ Δήμου Φυλής. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους των Σωματείων και των φορέων.
Η σύσκεψη έκλεισε με την έγκριση του καλέσματος για τη μεγάλη συγκέντρωση στις 6 Ιούνη που θα αποτελέσει κλιμάκωση του αγώνα (Παρακάτω επισυνάπτεται σε μορφή PDF). 

Μαζική συμμετοχή σωματείων και φορέων

Αναλυτικά, στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των σωματείων: Συνδικάτο Οικοδόμων (Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων (Παράρτημα Δυτικής Αττικής), Συνδικάτο Μετάλλου (Παράρτημα Δυτικής Αττικής), Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων (Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού (Παράρτημα Δυτικής Αθήνας), Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αν. Αττικής «ο Σωκράτης», Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου, Σύνδεσμος Επαγγελματιών και Εμπόρων Αχαρνών (ΣΕΒΑ). Ακόμα εκπρόσπωοι από τα Σωματεία Συνταξιούχων: ΙΚΑ Α. Λιοσίων - Ζεφυρίου - Καματερού, ΙΚΑ Αχαρνών, Ελευσίνας, ΙΚΑ Ασπροπύργου, ΙΚΑ Ιλίου - Αγ. Αναργύρων - Πετρούπολης. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι των Συλλόγων Γυναικών Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Μενιδίου, Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Πετρούπολης και Ιλίου, καθώς και άλλων φορέων όπως της Ενωσης Γονέων Ανω Λιοσίων και των Συλλόγων Γονέων των 5ου, 9ου και 10ου Δημοτικών Σχολείων Ανω Λιοσίων, των Πολιτιστικών Εξωραϊστικών Συλλόγων Πανοράματος, «Γεννηματά 2», «Περιβαντολογικός Σύλλογος Δροσούπολης», του Συλλόγου Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού και του παραρτήματος Μενιδίου - Φυλής του Εθνικού  Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών.

Το κάλεσμα των Σωματείων και φορέων

«Τέρμα πια στο αίσχος της χωματερής.
Να κλείσει εδώ και τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής.
Διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού.
Όλοι στη συγκέντρωση - πορεία των Σωματείων και φορέων την Τετάρτη 6 Ιούνη στις 7.30 μ.μ., στη Λεωφόρο Φυλής (στο ύψος του Προαστιακού).
Θα ακολουθήσει συναυλία από το μουσικό σύνολο "Ρωμιοσύνη", στην κεντρική πλατεία Α. Λιοσίων. 
Ο ΧΥΤΑ Φυλής, που εξακολουθεί να λειτουργεί και να επεκτείνεται, αποτελεί υγειονομική "βόμβα" για την υγεία του λαού και της νεολαίας της Δυτικής Αθήνας και του Θριασίου. Πάνω από μισό αιώνα, συνεχίζει να υποβαθμίζει τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής. Οι κατά καιρούς εξαγγελίες κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών για την απομάκρυνση της χωματερής αποδείχτηκαν προπέτασμα καπνού για την εξασφάλιση της παραπέρα λειτουργίας και επέκτασής της.
Ο λαός της περιοχής αρκετά μάτωσε με την αντιλαϊκή επίθεση που δέχεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Σαν να μην έφταναν οι περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, η φοροληστεία, η ανεργία και η φτώχεια, η έλλειψη βασικών υποδομών αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, μας καταδικάζουν να ζούμε δίπλα στη χαβούζα της χωματερής.
Για την κατάσταση αυτή, δεν φταίει "το κακό μας το ριζικό". Υπάρχουν ευθύνες και έχουν ονοματεπώνυμο.Σοβαρές ευθύνες έχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας από κει που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προωθεί τη περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των αποβλήτων, τη πιο μεγάλη εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου, την παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την ανοχή απέναντι στην ασυδοσία του βιομηχανικού κεφαλαίου που σπέρνει κατά βούληση τα τοξικά και άλλα επικίνδυνα απόβλητά του.
Απολύτως συνυπεύθυνες είναι η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, που προεκλογικά είχε κάνει σημαία το κλείσιμο της χωματερής, αλλά και διαχρονικά οι δημοτικές αρχές του Δήμου Φυλής που στηρίχτηκαν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Το τελευταίο διάστημα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου Φυλής, που στηρίχθηκε από τη ΝΔ και πρόσφατα πήρε τα εύσημα από τον πρωθυπουργό, απέκρυψε αποτελέσματα μελέτης που η ίδια παράγγειλε για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία της χωματερής. Άραγε ποιος είναι ο λόγος για τη στάση αυτή της δημοτικής αρχής; Γιατί η δημοτική αρχή δεν δημοσιεύει τα αποτελέσματα της μελέτης; Μήπως γιατί δεν είναι βολικά για την προπαγάνδα της δημοτικής αρχής με βασικό σλόγκαν "χωματερή=χρήμα και ανάπτυξη για την περιοχή";
Πολιτικές δυνάμεις που αποκόβουν το ζήτημα της χωματερής από τις πραγματικές αιτίες και τις πολιτικές κατευθύνσεις που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, που κάτω από υψηλούς τόνους, προσπαθούν να κρύψουν τη στήριξή τους στη διοίκηση της περιφέρειας Αττικής, αντικειμενικά αποπροσανατολίζουν και αποδυναμώνουν τον αγώνα του λαού της περιοχής. Βγάζουν λάδι τη κυβέρνηση και την πολιτική της.
Οι φασίστες δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής ασχολήθηκαν με τη χωματερή για να ανακοινώσουν τον υποψήφιό τους για τις δημοτικές εκλογές. Δεν έχουν καμία σχέση με το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Είναι εχθροί των αγώνων του λαού και πρέπει να απομονωθούν.
Εδώ και δεκαετίες το εργατικό - λαϊκό κίνημα της περιοχής πρωτοστάτησε στον αγώνα για την απομάκρυνση της χωματερής. Δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε τα χειρότερα. Τώρα όλοι πιο αποφασιστικά στην πάλη για να διεκδικήσουμε:
  • Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
  • Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στο παλιό λατομείο Μουσαμά. Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Όχι στην καύση των απορριμμάτων.
  • Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
  • Να διασφαλισθούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία της περιοχής να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία και στους φορείς, να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που γεννάει φτώχεια, ανεργία και υποβαθμίζει τη ζωή μας. Δεν χωράει απογοήτευση και μοιρολατρία. Ό,τι κατακτήθηκε, κατακτήθηκε με αγώνα. Δεν έχουμε δυο ζωές για τους χαρίσουμε αυτή».
πηγή:https://www.902.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια