Πως θα ήταν η σύσταση του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου Φυλής με τον "Κλεισθένη"



      Δόθηκε στη δημοσιότητα το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο, που ονομάζεται "Κλεισθένης 1", που αφορά τις αλλαγές αλλά και το πότε θα γίνουν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.  Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που πήρε το δρόμο της μικρής διάρκειας διαβούλευσης (ολοκληρώνεται στις 14 Μαΐου),  ο δήμος Φυλής υπάγεται στην πρώτη κατηγορία που είναι "Δήμοι Μητροπολιτικών Κέντρων". 
   Οι μεγάλες αλλαγές προς το παρόν δεν ήρθαν αφού σκοντάφτουν σε συνταγματικά κωλύματα και θα υπάρξει και μεταγενέστερη αλλαγή με τον "Κλεισθένη 2", σύμφωνα με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη. Οι εκλογές μεταφέρονται από το Μάιο του 2019 για τις Κυριακές 13 και 20 Οκτωβρίου 2019 παρατείνοντας τη θητεία των υπαρχουσών διοικήσεων των δήμων  κατά τέσσερις μήνες ενώ αυτές που θα προκύψουν θα αναλάβουν καθήκοντα  αντί για την 1 Σεπτεμβρίου 2019 την 1 Ιανουαρίου 2020 με θητεία  τετραετή  από πενταετή που είχαν μέχρι σήμερα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα αποδεσμευτούν από τις Ευρωεκλογές. 
  Το αγκάθι του νέου νομοσχεδίου που θα προκαλέσει και θύελλα αντιδράσεων από τους αυτοδιοικητικούς, αποτελεί η θέσπιση της απλής αναλογικής, που θα οδηγήσει, όπως υποστηρίζουν, σε ακυβερνησία των δήμων. 
Αν είχαν γίνει οι εκλογές του 2014  με το νέο νόμο, θα είχαμε τα παρακάτω αποτελέσματα :

                Παράταξη                    Σύμβουλοι με "Κλεισθένη"         Σύμβουλοι με "Καλλικράτη"
   ΔΥΝΑΜΗ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ                             11 + 1*                                                   7
   ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ                                                    9                                                        20
   ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ                                       5  + 1*                                                  3
   ΛΑΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ                                     2                                                           1
  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ                                 2                                                           1
  ΕΥΠΟΛΙΣ                                                          1 + 1*                                                   1

*Οι τρεις αδιάθετες έδρες της πρώτης κατανομής θα πήγαιναν στη δεύτερη κατανομή από μία στη Δύναμη Συμμετοχής, Ενότητα Πολιτών και ΕύΠολις.

  Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η Νέα Εποχή που κέρδισε στο 2ο γύρο και έβγαλε δήμαρχο για να έχει  τον ίδιο αριθμό συμβούλων η διοίκηση θα έπρεπε να συνεργαστεί με  τη Δύναμη Συμμετοχής ή με όλες τις άλλες παρατάξεις, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 Επιπλέον, αποσυνδέεται η εποπτεία των ΟΤΑ από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ενισχύονται οι θεσμοί συμμετοχής και δημοσίου διαλόγου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θεσπίζεται το πλαίσιο για τη διεξαγωγή δημοτικού και περιφερειακού δημοψηφίσματος.

 Το ίδιο νομοσχέδιο που διαρθρώνεται σε 237 άρθρα,(θα τα διαβάσετε Ε Δ Ω) περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη λειτουργία των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), καθώς και ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη άσκηση των αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με την απονομή της ιθαγένειας και την πολιτογράφηση.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια