Βιάζονται διάφοροι «ενδιαφερόμενοι», και βγάζουν από τώρα το ενδιαφέρον τους «στο μεϊντάνι»


  Ας μην βιάζονται, οι διάφοροι και οι διάφορες, «ενδιαφερόμενοι», να βγάζουν από τώρα  το ενδιαφέρον τους «στο μεϊντάνι» – Η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση έχει άλλους κανόνες και νέες απαιτήσεις και όσο αυτοί ή αυτές, εξακολουθούν να λειτουργούν με βάση τα …παλιά συστήματα, το μόνο που κάνουν είναι να αποδεικνύουν στην τοπική κοινωνία ότι δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις ανάγκες της εποχής και ως εκ” τούτου να είναι από χέρι (και από τώρα) …»καμένοι»!
  Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα γίνουν με δύο νέα σημαντικά  δεδομένα που αλλάζουν ριζικά τον τρόπο που θα λειτουργεί η αυτοδιοίκηση.
Αυτό που κάνει ουσιαστικά, η απλή αναλογική για την εκλογή των δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων,  είναι να μεταφέρει το «κέντρο βάρους» της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, από το πρόσωπο του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, σε μια περισσότερο δημοκρατική και συλλογική λειτουργία.
  Από την άλλη, η «απεξάρτηση»  των τοπικών ψηφοδελτίων από το ψηφοδελτίο του κεντρικού δήμου, με την παράλληλη ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών συμβουλίων, απελευθερώνει δυνάμεις. Αυτές οι δυνάμεις, που ήθελαν πραγματικά να υπηρετήσουν τον τόπο τους,  ήταν υποχρεωμένες σε …ετερόδοξες και πολλές φορές, χωρίς αρχές, συμμαχίες με αυτόν που εμφανίζονταν να είναι κυρίαρχος στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Τώρα, απλά δεν θα έχουν την ανάγκη του!
  Μιλώντας για την απλή αναλογική, με δεδομένο ότι πολύ δύσκολα κάποιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης θα μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των συμβούλων, όπως γίνεται μέχρι τώρα, οι προγραμματικές συγκλίσεις και η επίτευξη μέσω αυτών, «λειτουργικών πλειοψηφιών» στα συμβούλια, θα είναι ο απαραίτητος όρος για την την λήψη αποφάσεων και τη λειτουργία τους .
  Προφανώς, ο ρόλος και άρα το πρόσωπο του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, θα εξακολουθεί να έχει μια βαρύτητα, αλλά παύει πια το προσωποκεντρικό σύστημα, όπου ο δήμαρχος ή περιφερειάρχης ήταν ο απόλυτος «άρχοντας» και οι δικές του ενέργειες και αποφάσεις ήταν αυτές που γίνονταν και αποφάσεις των συμβουλίων.
  Με αυτό το δεδομένο είναι σαφές ότι αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο θα διεξαχθεί και ο προεκλογικός αγώνας  και ο τρόπος και οι λογικές συγκρότησης των ψηφοδελτίων.  Αυτός θα γίνει, υποχρεωτικά, περισσότερο στην βάση των προγραμμάτων και των δυνατοτήτων προγραμματικών συγκλίσεων, μεταξύ των διαφόρων παρατάξεων που μπορούν να προκύψουν μετά τις εκλογές και λιγότερο γύρω από το πρόσωπο του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.
 Ειδικότερα στις περιπτώσεις δήμων ή περιφερειών, που είναι σαφές ότι κανείς από τους υποψήφιους, δημάρχους ή περιφερειάρχες, δεν μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των συμβουλίων, αυτό θα είναι ο κανόνας. Ας μην βιάζονται λοιπόν, οι διάφοροι και οι διάφορες, «ενδιαφερόμενοι», να βγάζουν από τώρα  το ενδιαφέρον τους «στο μεϊντάνι».

Η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση έχει άλλους κανόνες και νέες απαιτήσεις και όσο αυτοί ή αυτές, εξακολουθούν να λειτουργούν με βάση τα …παλιά συστήματα, το μόνο που κάνουν είναι να αποδεικνύουν στην τοπική κοινωνία ότι δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις ανάγκες της εποχής και ως εκ” τούτου να είναι από χέρι (και από τώρα) …»καμένοι»! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια