Ο διάλογος στη βουλή για το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Ζεφύρι.



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Προχωρούμε στις επόμενες δύο επίκαιρες ερωτήσεις, στις οποίες θα απαντήσει ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Ιωάννης Δραγασάκης.
Θα συζητηθεί, λοιπόν, τώρα η πρώτη με αριθμό 1367/20-3-2018 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Αττικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανασίου Μπούρα προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, με θέμα: «Απομάκρυνση υποκαταστήματος Εθνικής Τράπεζας από το Ζεφύρι». Το πολύπαθο Ζεφύρι!
Ορίστε, κύριε Μπούρα, έχετε τον λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Μπούρα, «πολύπαθο» το χαρακτήρισα εγώ, εσείς το έχετε κανονικά στην ερώτησή σας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Ναι, είναι έτσι. Θα το αιτιολογήσω κιόλας.
Θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω θερμά τον Αντιπρόεδρο, που εάν και πολύ λίγες ημέρες πριν ανέλαβε και τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, εντούτοις ήρθε για να απαντήσει και κατά τη δική μου παράκληση να αντιμετωπίσει ένα μείζον πρόβλημα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ο παλιός είναι αλλιώς, κύριε Μπούρα! Να το ξέρετε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ:...προκειμένου να ηρεμήσει η περιοχή, μία πολύπαθη περιοχή, που πράγματι έτσι την χαρακτήρισα κι εγώ, κύριε Πρόεδρε, όπως βλέπετε, η οποία μάλιστα έχει για πολλές δεκαετίες μία κοινωνική προσφορά στο σύνολο της Αττικής και όχι μόνο. Γιατί αυτός ο Δήμος, κύριε Αντιπρόεδρε, ο Δήμος Φυλής, που έχει τρεις Δημοτικές Ενότητες, δηλαδή την Φυλή, τα Άνω Λιόσια και το Ζεφύρι, τρεις πρώην δήμους, ειλικρινά προσφέρει στην εθνική οικονομία, στην ελληνική κοινωνία, δεχόμενος για πολλές δεκαετίες όλον αυτόν τον φόρτο των σκουπιδιών της Αττικής και όχι μόνο.
Πράγματι στην περιοχή του Ζεφυρίου, στη Δημοτική Ενότητα Ζεφυρίου ζουν συμπολίτες μας με πολύ χαμηλά εισοδήματα, με επίπεδο γνώσεων μικρό, με μη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονικά μέσα και σε ATM και αναστατώθηκαν όλοι στο Ζεφύρι επειδή κυκλοφόρησε ότι πρόκειται να σταματήσει η λειτουργία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τραπέζης, του μοναδικού τραπεζικού υποκαταστήματος όλων των τραπεζών. Δεν υπάρχει εκεί άλλη τράπεζα. Και μάλιστα πριν από ένα-δύο χρόνια καταργήθηκε και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Αυτό, λοιπόν, δημιουργεί ένα μείζον πρόβλημα.
Γνωρίζετε ότι οι ηλικιωμένοι πολίτες δεν έχουν ούτε μέσα, δεν διαθέτουν αυτοκίνητα, κύριε Αντιπρόεδρε, δεν διαθέτουν τον τρόπο να μετακινηθούν, σε δήμο που είναι μεν κοντινός, στον Δήμο Άνω Λιοσίων, πλην όμως είναι πρόβλημα γι’ αυτούς.
Αποτελεί, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη η συνέχιση της λειτουργίας αυτού του υποκαταστήματος. Η ανάγκη αυτή έχει εκφραστεί, όπως γράφω στην ερώτησή μου, και με έγγραφο του Βοηθού Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Τραπέζης, το οποίο προέκυψε μετά από αίτημα του Αντιδημάρχου κ. Μαυροειδάκου.
Καταθέτω για τα Πρακτικά το αίτημα του Αντιδημάρχου και την απάντηση της Τραπέζης.
Να διαβάσω μόνο την απάντηση της Εθνικής Τραπέζης, τότε, πριν από έναν χρόνο, η οποία λέει: «Η Τράπεζά μας σεβόμενη τις ανάγκες τραπεζικής εξυπηρέτησης στην περιοχή, θα συνεχίσει να λειτουργεί στο Ζεφύρι, στο υφιστάμενο ακίνητο, με Γραφείο Συναλλαγών, ενώ θα διατηρηθεί και η εικοσιτετράωρη λειτουργία του ΑΤΜ. Το προσωπικό μας θα μεριμνά...» κ.λπ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Μπούρας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Και με αυτό παρακαλώ ολοκληρώστε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Άρα δηλαδή η ίδια τράπεζα, τον Οκτώβριο του 2016, δηλαδή ούτε καν πριν ενάμιση χρόνο, βλέπει την αδήριτη ανάγκη λειτουργίας αυτού του υποκαταστήματος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Είστε σαφής.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Μετά από αυτά, κύριε Αντιπρόεδρε, θέλω ειλικρινά να σας παρακαλέσω να προβείτε στις ενέργειες -δεν είναι δικό σας απολύτως θέμα, αλλά είναι στη δικαιοδοσία ελέγχου και σωστής λειτουργίας γεωγραφικά του τραπεζικού συστήματος- να φροντίσετε έτσι ώστε να παραμείνει το υποκατάστημα σε αυτήν την πολύ βασανισμένη περιοχή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Μπούρα, είστε σαφής.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης - Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Μπούρα, κύριοι συνάδελφοι, ήμουν σε αυτήν τη θέση πάρα πολλά χρόνια, στη θέση δηλαδή του Βουλευτή που ερωτά και ξέρω ότι το κάνει διότι θέλει να εκπροσωπήσει την περιοχή του, θέλει να αναδείξει ένα κοινωνικό πρόβλημα και επομένως αποδίδω μεγάλη σημασία στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε στο Υπουργείο ήταν να ζητήσω μια στατιστική των ερωτήσεων που γίνονται και είναι πρόθεσή μου να απαντώ στο μέτρο του εφικτού σε όλες τις ερωτήσεις.
Πρέπει να παρατηρήσω μόνο ότι ένα κόμμα, στην προσπάθειά του να εκφυλίσει το Κοινοβούλιο, κάνει μαζικές ερωτήσεις προς όλα τα Υπουργεία από ό,τι φαίνεται, με αποτέλεσμα το 68% των ερωτήσεων που κάνει στο Υπουργείο μας να είναι αρμοδιότητα άλλων Υπουργείων. Αλλά πρέπει επίσης να παρατηρήσω ότι όλα τα άλλα κόμματα κάνουν τις ερωτήσεις τους, κάνουν τον έλεγχό τους και επομένως στο μέτρο του εφικτού, όπως είπα, θα είμαι εδώ να τα συζητάμε.
Στο συγκεκριμένο θέμα που αναδεικνύει η δική σας ερώτηση, θέλω να συμφωνήσω μαζί σας για την κοινωνική και ευρύτερη πολιτιστική διάσταση που έχει, αν και φαίνεται ένα επιμέρους ζήτημα, λόγω του ότι ακριβώς μιλάμε για μια περιοχή της Αττικής η οποία έχει σημαντικά προβλήματα. Θυμάμαι και εσάς και τον Θανάση Λεβέντη παλαιότερα, καθώς και άλλους Βουλευτές, να αναδεικνύετε διαρκώς τα ειδικότερα προβλήματα της Δυτικής Αττικής.
Άρα, σε αυτήν τη συγκυρία που γίνεται μια προσπάθεια να αναβαθμιστεί η περιοχή -και πρόσφατα ήταν και ο Πρωθυπουργός εκεί-, πραγματικά δεν θα ήταν λογικό να σηματοδοτηθεί με ένα κλείσιμο ενός υποκαταστήματος. Πρέπει να πω ότι επικοινώνησα με την Τράπεζα, με τη διοίκησή της, εξέθεσα τους λόγους που αναφέρετε και εσείς στο ερώτημά σας και νομίζω ότι βρήκαμε ανταπόκριση. Θα το εξετάσει θετικά, για να παραμείνει το υποκατάστημα εκεί. Ίσως χρειαστεί μια συνεργασία και με τις τοπικές αρχές, ούτως ώστε και οι εργαζόμενοι στο υποκατάστημα να νιώθουν ασφαλείς και να είναι σίγουροι ότι υπηρετούν κι αυτοί μια ευρύτερη κοινωνική υπόθεση.
Θα ήθελα, όμως, έχοντας απαντήσει στο συγκεκριμένο θέμα, να πω ότι το πρόβλημα αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο φαινόμενο, ευρύτερο πρόβλημα, το οποίο είναι υποτιμημένο στη χώρα μας και αφορά το πρόβλημα του τραπεζικού αποκλεισμού. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα το οποίο υπήρχε και πριν από την κρίση, που σημαίνει δηλαδή ότι κάποιοι συμπολίτες μας δεν έχουν πρόσβαση σε τράπεζα ή η πρόσβαση αυτή είναι πολύ ακριβή. Και η αντίφαση που έχουμε εδώ είναι ότι ενώ ψηφίζονται νόμοι που καθιστούν υποχρεωτική την τραπεζική υπηρεσία -δηλαδή την σύνταξή σου θα την πάρεις από τράπεζα, τον μισθό σου θα τον πάρεις από τράπεζα, τον λογαριασμό σου πρέπει να τον ανοίξεις σε τράπεζα-, ταυτόχρονα δεν εξασφαλίζεται πάντα αυτή η παρουσία.
Στη δευτερολογία μου θα πω ορισμένες ενέργειες που έχουμε κάνει με τις τράπεζες, αλλά και θα θέσω ορισμένες σκέψεις και για πιθανή νομοθετική ρύθμιση που πρέπει να δούμε στην πορεία αυτού του θέματος.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Πολύ θετική η ανταπόκριση!
Ορίστε, κύριε Μπούρα, έχετε τον λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Από ό,τι κατάλαβα, κύριε Αντιπρόεδρε και Υπουργέ Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανταποκριθήκατε άμεσα, αλλά έχετε παρέμβει και ακόμα πιο άμεσα, αφού όπως αναφέρατε, επικοινωνήσατε με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Τουλάχιστον από ό,τι κατάλαβε και ο Πρόεδρος κι εγώ και όλοι μας -απλά τα λόγια σας-, θα παραμείνει το υποκατάστημα στην περιοχή και αυτό είναι πολύ θετικό. Ήδη οι άνθρωποι, που μπορεί να μας ακούνε από το απευθείας κύκλωμα της Βουλής, νιώθουν πράγματι ασφαλείς και εξυπηρετούνται. Σε αυτό το οποίο θέσατε όσον αφορά τη σωστότερη λειτουργία του υποκαταστήματος, σχετικά με το θέμα της ασφάλειας, θα βοηθήσω κι εγώ παρεμβαίνοντας στην δημοτική αρχή, η οποία θα φροντίσει έτσι ώστε οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα να νιώθουν ασφαλείς κατά τη διάρκεια προσφοράς της υπηρεσίας τους.


Μάλιστα, ο Δήμος είναι πολύ πρόθυμος να κάνει το εξής. Θα σας διαβάσω --και θα καταθέσω στα Πρακτικά- την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λέει το εξής: «Ο Δήμος Φυλής ξεπερνώντας τις δυνατότητές του αναλαμβάνει την κάλυψη του ενοικίου του Υποκαταστήματος Ζεφυρίου της Εθνικής Τράπεζας». Αυτό είναι μια ακόμη ενέργεια του Δήμου, ενώ δεν έχει οικονομικές δυνατότητες. Ξέρετε ότι είναι ένας πάρα πολύ φτωχός δήμος. Το ίδιο έκανε και τις προάλλες, που προσέφερε στην πολιτεία δικό του κτήριο για τη στέγαση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, με την προσφορά μάλιστα και οκτώ οχημάτων. Δείχνει τη διάθεσή του να συνεργάζεται με την Εθνική Τράπεζα και με τους εργαζόμενους, οι οποίοι να είναι σίγουροι ότι θα νιώθουν ασφαλείς.
Σας ευχαριστώ και πάλι. Πιστεύω ότι αυτή η σημερινή απάντησή σας δίνει ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι πράγματι ζουν σε μια πολύ δύσκολη περιοχή και άρα θα πρέπει να μη γίνει η ζωή τους ακόμα δυσκολότερη.
Καταθέτω για τα Πρακτικά τα αποσπάσματα των Πρακτικών της Δημοτικής Αρχής.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Μπούρας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Επαινετή η προσπάθεια του Δήμου, κύριε Μπούρα, αλλά μην αρχίσουμε και τα κλάματα και να βγάλουμε δίσκο για να πληρώνει ο κόσμος το ενοίκιο των τραπεζών! Δεν θέλω να παρέμβω για τις τράπεζες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Το είπα για να δείξω ότι ο Δήμος είναι πρόθυμος ακόμα και αυτό να κάνει, την κάλυψη του ενοικίου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Το κατάλαβα.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης - Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Πιστεύω και εγώ ότι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει ο Δήμος είναι άλλος. Δεν είναι τόσο το να πληρώσει το ενοίκιο.
Για να είμαι, όμως, σαφής και ακριβής, γνωρίζετε ότι οι τράπεζές μας εποπτεύονται από τον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό, τον SSM. Άρα, η Κυβέρνηση δεν δίνει εντολή προς την Τράπεζα να κλείσει ή όχι. Η Κυβέρνηση επισημαίνει προς την Τράπεζα ότι και για το δικό της συμφέρον καλό είναι να μην χάσει ή να έχει ένα κοινωνικό πρόσωπο, ότι δεν αδιαφορεί για τις κοινωνικές ανάγκες κ.λπ. Η απάντηση, λοιπόν, της Διοίκησης ήταν: «Θα το εξετάσουμε θετικά». Το ερμηνεύω και εγώ ότι το υποκατάστημα θα μείνει.
 Σχετικά με το θέμα του τραπεζικού αποκλεισμού, είναι ένα διεθνές πρόβλημα, ένα μεγάλο πρόβλημα. Υπήρχε και πριν από την κρίση και εντείνεται μετά την κρίση, διότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες, έχουν υπογράψει σχέδια αναδιάρθρωσης, τα οποία προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση. Και λέω «περαιτέρω συρρίκνωση» διότι έχουν κλείσει ήδη πάρα πολλά υποκαταστήματα. Επομένως, το πρόβλημα θα ενταθεί.
Βέβαια, θα πει κανείς ότι ζούμε σε μια ψηφιακή εποχή. Πράγματι και εγώ πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια, ιδίως οι νέοι άνθρωποι θα μπορούν από το κινητό τους να κάνουν σχεδόν όλες τις τραπεζικές εργασίες. Επομένως, ένα ATM αρκεί για να πάρουν ή να καταθέσουν τα χρήματά τους. Επίσης, η τεχνολογία θα επιτρέψει να έχουμε ΑΤΜ τα οποία να κάνουν σύνθετες εργασίες, να είναι μικρά κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών.
Φοβούμαι, όμως, ότι ακόμη και στο έδαφος αυτής της ψηφιακής εποχής, οι ανισότητες, αν δεν προσέξουμε, μπορεί να αναπαραχθούν και να διευρυνθούν. Γι’ αυτό και το θέμα το θεωρώ σοβαρό και ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή. Εξάλλου, αιτήματα όπως αυτό του Ζεφυρίου μάς έχουν έρθει πολλά, από την Εύδηλο Ικαρίας, από τους Αγίους Θεοδώρους και πολλά άλλα.
Αυτό, λοιπόν, το οποίο εμείς πρέπει να δούμε είναι μια άμεση λύση. Το λέω διότι και εσείς πρέπει να πιέσετε. Δηλαδή οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν μεταξύ τους μια συμφωνία, ότι δεν θα μένει μέρος, κωμόπολη ή πόλη χωρίς κάποιο υποκατάστημα, κάτι σαν τα φαρμακεία. Μπορεί να φύγει μια τράπεζα, αλλά να  μείνει ένα υποκατάστημα κάποιας τράπεζας. Πρέπει να το συμφωνήσουν αυτό μεταξύ τους, η Ένωση Τραπεζών.
Το δεύτερο -και πιο στρατηγικά- είναι να κάνουμε μια ευρύτερη ρύθμιση που να καλύπτει το θέμα, δηλαδή να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών αδιακρίτως στις βασικές αυτές υπηρεσίες και μάλιστα με κόστος το οποίο να μη δημιουργεί προβλήματα. Πρέπει να επισημάνω ότι αυτό είναι στον Χάρτη Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβάνεται στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, άρα δεν είναι κάτι που το λέμε μόνο εμείς. Πρέπει επίσης να αξιοποιήσουμε και ορισμένες ρυθμίσεις που έχουμε ψηφίσει, για να γίνει ένα παρατηρητήριο, όπως προβλέπεται, των χρεώσεων των τραπεζών και στα πλαίσια αυτά ίσως να δούμε και έναν μηχανισμό  ο οποίος θα εντοπίζει, θα χαρτογραφεί και τις ευρύτερες ελλείψεις και θα υποδεικνύει μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
                                                                                         
Επομένως, δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι η διασφάλιση πρόσβασης των πολιτών στις τραπεζικές υπηρεσίες και η προστασία των πολιτών από καταχρηστικές πρακτικές είναι και θα είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, διότι η ανάπτυξη είναι μια κοινωνική, κατεξοχήν, διαδικασία και πρέπει και η κοινωνία έτσι να το αντιλαμβάνεται.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Θετική η απάντηση.
ΠΗΓΉ:http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/20180323000606.docx

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια