Σχέδιο κατάργησης των βαθμών στα Γυμνάσια


    Άλλη μία αλλαγή στην Παιδεία και συγκεκριμένα στον τρόπο βαθμολόγησης των μαθητών στο Γυμνάσιο φαίνεται πως βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής συζητάει τώρα εκτός της περιγραφικής αξιολόγησης των μαθητών, δηλαδή με τα «σχεδόν καλός», «καλός», «πολύ καλός», «άριστος» και αλφαβητική αξιολόγηση, δηλαδή Α, Β, Γ, που έως σήμερα υπήρχε στο δημοτικό.Το σκεπτικό είναι με αυτόν τον τρόπο να περιοριστεί η βαθμολογική πίεση στο γυμνάσιο αλλά και τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού.
Ηδη από φέτος εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα περιγραφικής αξιολόγησης σε 81 νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, παράλληλα όμως με τη βαθμολογία των μαθητών στα γυμνάσια (0-20). Στόχος στο άμεσο μέλλον οι βαθμοί να καταργηθούν τελείως. Σήμερα, οι μαθητές μπαίνουν σταδιακά στη λογική των αριθμών από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, με τους πρώτους βαθμούς 10, 9, 8 και 7. Για να φτάσουν στο γυμνάσιο στην αριθμητική κλίμακα με άριστα το 20.
Στα γυμνάσια η φετινή πιλοτική φάση της περιγραφικής αξιολόγησης έχει σκοπό να οδηγήσει σε συμπεράσματα για την επέκτασή της σε όλα τα σχολεία της βαθμίδας. Πολλοί καθηγητές εκφράζουν τον προβληματισμό τους καθώς, όπως αναφέρουν, δεν έχουν πάντα γνώση της προσωπικότητας του κάθε μαθητή, στοιχείο απαραίτητο για την περιγραφική αξιολόγησή τους.
Πηγή: http://www.enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια