Η συνέντευξη του Δημάρχου Φυλής στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ


ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ: Ο Δήμος Φυλής είναι πρώτος σε έργα σε όλη τη Χώρα
Είναι Δήμαρχος ενός μεσαίου, πληθυσμιακά, Δήμου αλλά μεγάλης στρατηγικής σημασίας για το Λεκανοπέδιο. Ο Χρήστος Παππούς επανήλθε στη διοίκηση του Δήμου Φυλής το 2014 για να βρεθεί μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις, που, όπως φαίνεται, αντιμετωπίζει με επιτυχία. Ο Δήμαρχος Φυλής μιλώντας στο «Π» αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο του καθώς και στα ανοιχτά θέματα της Αυτοδιοίκησης.
Πως βρήκατε το Δήμο το 2014 που αναλάβατε και πάλι Δήμαρχος;
Σε τραγική κατάσταση. Χρωστούσε 480 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Αδυνατούσε να συντάξει προϋπολογισμό και τα βασικά του έσοδα είχαν κατασχεθεί από το Δημόσιο. Οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι, οι δρόμοι ήταν γεμάτοι σκουπίδια κι έργα είχαν να γίνουν από την προηγούμενη θητεία μου. Πραγματικό χάος.

Πως αντιμετωπίσατε την κατάσταση;
Με ψυχραιμία και συνεργασία με τους συναδέλφους και τους συμπολίτες μας. Πείσαμε την Πολιτεία ότι υπήρχε λύση αν μας έδιναν τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε το Δήμο. Μας εμπιστεύτηκε και πετύχαμε μια ιστορική ρύθμιση του τεράστιου χρέους σε χρόνο που δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ στα παγκόσμια χρονικά, δηλαδή σε …2,5 χιλιάδες χρόνια.

Σήμερα, τριάμιση χρόνια μετά πως είναι τα πράγματα;
Μετά τη σωτηρία του Δήμου βάλαμε σε εφαρμογή ένα στρατηγικό σχέδιο με βασικούς άξονες την οικονομική ανάπτυξη, τα έργα υποδομής, την πάταξη της παραβατικότητας και την κοινωνική αλληλεγγύη. Προμετωπίδα αυτού του στρατηγικού προγράμματος είναι η αλλαγή του προφίλ του Δήμου, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου, εξωστρεφούς, ψηφιακού και «πράσινου» Δήμου που θα βασίσει την ανάπτυξή του στην αξιοποίηση του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Στα διοικητικά μας όρια βρίσκεται το αρχαίο Φρούριο Φυλής, το τείχος ΔΕΜΑ κα πολλά ακόμα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Ποια έργα υποδομής βρίσκονται σε εξέλιξη στο δήμο Φυλής και ποια έχουν δρομολογηθεί;
Σήμερα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής έχουμε δρομολογήσει 16 μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ, ανάμεσα στα οποία δύο μεγάλα αντιπλημμυρικά, δύο Παιδικοί Σταθμοί, έργα οδοποιΐας, ανάπλασης, ενεργειακής αναβάθμισης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ ΑΕ δημοπρατήθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, η ανέγερση Ειδικού Γυμνασίου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ της ανέγερσης ενός μεγάλου Δημοτικού Σχολείου και ενός Παιδικού Σταθμού στα Άνω Λιόσια. Δρομολογούμε την αποκατάσταση της Χωματερής με τη δημιουργία πόλου πρασίνου και αναψυχής, αντλώντας τεχνογνωσία και καλές πρακτικές από το Τελ Αβιβ όπου, από τη Χωματερή της Χιρίγια αναδύθηκε το Πάρκο «Αριέλ Σαρόν». Τέλος έχουμε σε εξέλιξη μικρότερης κλίμακας έργα που χρηματοδοτεί ο Δήμος, όπως η αποπεράτωση της «Στέγης Ηπειρωτών» η ανέγερση του «σπιτιού της Γρίζας», η αποκατάσταση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής, η ανάπλαση πλατειών και παιδικών χαρών κά. Χωρίς να περιαυτολογώ, είμαστε ο πρώτος Δήμος σε έργα, σε όλη τη χώρα.
Έχετε τοποθετηθεί αρκετές φορές σχετικά με τον ΧΥΤΑ Φυλής και έχετε πει: «Ότι είχε να δώσει η περιοχή μου, το έδωσε». Επίσης έχετε χαρακτηρίσει το μοντέλο διαχείρισης «ξεπερασμένο». Τι πρέπει να γίνει με τον ΧΥΤΑ και τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων.
Για μας η διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή είναι παρελθόν, γιατί ο ΧΥΤΑ έχει κορεστεί και ο χρόνος λειτουργίας του είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένος. Από εκεί και πέρα η Πολιτεία και η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναζητήσουν άλλες λύσεις. Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι πρόβλημα του Δήμου Φυλής, αλλά όλης της Αττικής. Για το Δήμο Φυλής, πλέον, το βάρος θα πέσει στην επούλωση των πληγών του περιβάλλοντος από την πενηντάχρονη λειτουργία της Χωματερής.
Ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει ώστε να περιορίσετε τα περιστατικά παραβατικότητας στο δήμο σας. Μέχρι ποιο σημείο μπορεί να εμπλακεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Η καταστολή της παραβατικότητας είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας. Εμείς ως Δήμος, βλέποντας ότι το πρόβλημα στην περιοχή μας κινδύνευε να λάβει ανεξέλγκτες διαστάσεις προχωρήσαμε στη σύναψη συμφωνίας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Χάρη σε αυτή πετύχαμε την κατ’εξαίρεση λειτουργία δύο Αστυνομικών Τμημάτων στον ίδιο καλλικρατικό Δήμο και την εγκατάσταση ειδικευμένων μονάδων της ΕΛΑΣ στην περιοχή του Δήμου, όπως της ΟΠΚΕ και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής. Εξ άλλου ο Δήμος, κατανοώντας την οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζει η Πολιτεία, παραχώρησε δωρεάν το ιδιόκτητο κτίριο του Ζεφυρίου για τη στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος και διαμόρφωσε, με έξοδά του, το δημοτικό κτίριο της Πολεοδομίας για τη στέγαση της ΟΠΚΕ και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής. Επίσης, με δικά του έξοδα προχώρησε στην προμήθεια 8 ειδικών οχημάτων 4Χ4 τα οποία παραχώρησε στην ΕΛΑΣ. Ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα γίνει η τελετή των εγκαινίων του νέου κτιρίου και της παράδοσης των οχημάτων στην ΕΛΑΣ, κάτι που εκτιμώ ότι θα συμβάλει στην βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας της ΕΛΑΣ στην περιοχή μας. Εν κατακλείδι, ο Δήμος Φυλής είναι ο μοναδικός που διέθεσε δικούς του πόρους για την καταπολέμηση της παραβατικότητας και πιστεύουμε ότι αυτή η θυσία θα πιάσει τόπο, ώστε να γίνουμε μια ασφαλής πόλη.
Έχετε δώσει ως δημοτική αρχή έμφαση στις κοινωνικές δομές . Ποιες είναι αυτές και πόσοι συμπολίτες σας στηρίζονται από αυτές.
Ο Δήμος Φυλής είναι ένας λαϊκός Δήμος με πολίτες χαμηλού εισοδήματος. Η οικονομική κρίση τον έπληξε προνομιακά, καθώς ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων δραστηριοποιείτο στην οικοδομή. Άλλωστε και πριν από την κρίση, το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή μας ήταν πάνω από τον μέσο όρο της Αττικής. Βρήκαμε το Δήμο ανοχύρωτο, χωρίς κοινωνικές δομές, η δημιουργία των οποίων ήταν απόλυτα αναγκαία για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν ανυπεράσπιστοι στην οικονομική κρίση. Σήμερα η Κοινωνική Υπηρεσία έχει περίπου 10χιλ. ωφελούμενους σε τακτική βάση από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Επισιτιστικό Πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση προωθεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου και στην αυτοδιοίκηση. Το σύστημα της απλής αναλογικής, θα βοηθούσε να υπάρξει κουλτούρα συνεργασιών μεταξύ των παρατάξεων όπως συμβαίνει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης ή θα λειτουργούσε αρνητικά στη διακυβέρνηση ενός δήμου;
Νομίζω ότι η κουβέντα για το εκλογικό σύστημα πριν από τη λύση σοβαρών θεσμικών ζητημάτων όπως η ανακατανομή αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα διοίκησης του Κράτους και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του είναι πρόωρη. Όσο για τις συγκλίσεις νομίζω ότι δεν έχουν ανάγκη το εκλογικό σύστημα για να επιτευχθούν. Εμείς τις επιδιώκουμε σε τοπικό επίπεδο αλλά και έξω από τα όρια του Δήμου. Συνεργαζόμαστε με όλα τα Υπουργεία ενώ άριστη είναι και η σχέση μας με την Περιφέρεια Αττικής και την ΚΕΔΕ. Δε θέλω να απευθύνω δημόσιες ευχαριστίες, για να μην ξεχάσω κάποιον, αλλά είμαι ευγνώμων στους ανθρώπους που βοηθούν το Δήμο μας και κατ΄επέκταση τους δημότες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια