Μία «επανάσταση καλοσύνης» σαρώνει την Αθήνα


Μια ημέρα γεμάτη χαμόγελα και διάθεση για εθελοντική κοινωνική προσφορά μόλις ξεκίνησε στον χώρο του The Cube στα Εξάρχεια και σύντομα θα μεταφερθεί σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, από το κέντρο μέχρι το Μοσχάτο και την Καλλιθέα.
Η ethelon, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο τη σύνδεση της Κοινωνίας των Πολιτών, εθελοντών και εταιρειών, εμπνέεται από τη σημερινή (5/12) Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, διοργανώνοντας το Kindness Revolution (Επανάσταση Καλοσύνης).
Πρόκειται για μια εκδήλωση, στην οποία περίπου 250 εθελοντές – ως επί το πλείστον φοιτητές 18-25 ετών- σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη λαμβάνουν μέρος σε συνολικά 19 παράλληλες εθελοντικές δράσεις, με σκοπό να επηρεάσουν θετικά την ζωή δεκάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη. Ο πρωταρχικός σκοπός είναι οι συγκεκριμένες δράσεις να έχουν τον μεγαλύτερο δυνατό κοινωνικό αντίκτυπο με τη συμβολή εθελοντών, εταιρειών και της Κοινωνίας των Πολιτών.
Οι εθελοντικές δράσεις αφορούν όλους τους τομείς προσφοράς, από δράσεις καθαρισμού και ανάπλασης πρασίνου, μέχρι προσφορά σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως παιδιά, άστεγους κ.α. Γι’αυτό, απευθύνονται σε ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων: είναι για εκείνους που λατρεύουν τα ζώα, που θέλουν να βλέπουν την πόλη τους καθαρή, που επιθυμούν να βοηθήσουν όπως μπορούν τους ανθρώπους που ζουν στο δρόμο και τα άτομα με αναπηρία, αλλά κυρίως για όσους έχουν διάθεση για προσφορά.
Οι δράσεις της Αθήνας ξεκίνησαν στο “The Cube Athens” (Κλεισόβης 8, Εξάρχεια) στις 9:30 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 17:00. Όταν η προσέλευση στο The Cube ολοκληρώθηκε (γύρω στις 10:30), μέλη της ethelon ενημέρωσαν τους εθελοντές για το έργο της οργάνωσης και τις προγραμματισμένες δράσεις της ημέρας. Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι χωρίστηκαν σε ομάδες και αναχώρησαν για τα σημεία όπου θα λάβουν χώρα οι διάφορες δράσεις.
Η μετακίνηση από και προς τις δράσεις έγινε ομαδικά, είτε με τα πόδια (εάν πρόκειται να γίνει στο κέντρο της Αθήνας) είτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μεγαλύτερες αποστάσεις. Μετά το πέρας των εργασιών κάθε ομάδας, όλοι οι συμμετέχοντες θα επιστρέψουν στο σημείο εκκίνησης, όπου θα γίνει ο απολογισμός της ημέρας και της επίτευξης των στόχων.
Οι εθελοντικές δράσεις της Αθήνας είναι:
1. «Waiting for Love» Μία μέρα στο Φιλοζωικό Σωματείο Νίκαιας-Κερατσινίου: οι εθελοντές βγάζουν τα 60 σκυλιά βόλτα και φροντίζουν τον χώρο διαβίωσής τους.
2. «Disability is not Inability» Μία μέρα στο «Το Εργαστήρι» με Άτομα με αναπηρία (Τριβωνιανού, Άνω Λιόσια), το οποίο φιλοξενεί 100 νέους και νέες άνω των 17 ετών με νοητική υστέρηση. Οι εθελοντές συμμετέχουν με τα παιδιά σε εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης και δημιουργούν χειροτεχνίες, κεραμικά, σαπούνια, χαλιά κτλ.
3. «Cooking4Good» Μαγείρεμα και διανομή γευμάτων στη στέγη του ΣυνΑθηνά (απέναντι από τη Βαρβάκειο), μαζί με την κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος». η οποία εδώ και έξι χρόνια μαγειρεύει σε δημόσιους χώρους, εξυπηρετώντας καθημερινά 3.000 ανθρώπους.
4. Επίσκεψη στην Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου, όπου οι εθελοντές θα βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους.
5. «Food Kits for the Poor» Οι εθελοντές φτιάχνουν σετάκια φαγητού με ατομικά πακέτα τροφής και χυμού για τους αστέγους στον χώρο του The Cube και στη συνέχεια διανέμουν μερικά από αυτά στο κέντρο της Αθήνας. Τα υπόλοιπα δίνονται στην Emfasis Foundation, που παρέχει ανθρωπιστική, συμβουλευτική και οικογενειακή στήριξη σε ευάλωτους και κοινωνικά αποκλεισμένους συνανθρώπους μας που διαβιούν σε κατάσταση δρόμου ή επικείμενης αστεγίας, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
6. «The Wall of Love” Σε μια γνωστή πρακτική, δημιοργούνται σημεία στο κέντρο της Αθήνας, όπου ο καθένας μπορεί να αφήνει πράγματα που δεν χρειάζεται για κάποιον που τα έχει ανάγκη, ως ένδειξη αλληλεγγύης, φτιάχνοντας τον τοίχο της Καλοσύνης. Η δράση πραγματοποιείται στα Εξάρχεια, στη συμβολή Γραβιάς και Μπενάκη.
7. «Keep your Town Clean» Καθαρισμός του κέντρου της Αθήνας από ταγκιές και σκουπίδια, με τη στήριξη του συνΑθηνά.
8. «Just Feel» Δενδροφύτευση αρωματικών φυτών και δημιουργία πίνακα υφής για τα παιδιά με τύφλωση στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, το οποίο καλύπτει με τις υπηρεσίες του τις ανάγκες των ατόμων με προβλήματα όρασης. Η δράση πραγματοποιείται στη λεωφόρο Θησέως 210 στην Καλλιθέα, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση και εκπαίδευση για τον τρόπο αλληλεπίδρασης με μη βλέποντες.
9. «Respect your Elders» Μία μέρα στο Άσυλο Ανιάτων στην οδό Αγίας Ζώνης στα Πατήσια,
που περιλαμβάνει κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών για τα κρεβάτια των ηλικιωμένων χρονίως πασχόντων.
10. «Creativity Released» Δημιουργία χριστουγεννιάτικων καρτών, που θα μοιραστούν στους ψυχικά ασθενείς οικότροφους της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας IASIS, που ειδικεύεται στην προσφορά θεραπευτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής φύσεως σε άτομα που το έχουν ανάγκη, αλλά και σε ξενώνα αιτούντων άσυλο.
11. «Always be a Positive Thinker» Οι εθελοντές φτιάχνουν αισιόδοξα μηνύματα για την πόλη.
Τις ώρες των δράσεων στα διάφορα σημεία της Αθήνας, θα βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες παράλληλες δράσεις στον χώρο του Τhe Cube, που περιλαμβάνουν αιμοδοσία από τις 9:30 ως τις 15:00 και διαλογή υλικών για τους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας, όπως: φάρμακα, καπάκια, τρόφιμα μαρκάς διαρκείας, βιβλία, τα οποία συνελέγησαν τις τελευταίες μέρες στο The Cube.
Για τις δράσεις και τους στόχους της σημερινής «Επανάστασης Καλοσύνης» μίλησε στον Γιώργο Κυριακίδη η υπεύθυνη επικοινωνίας της ethelon, Σύλβια Κοτρώτσου.
Γιώργος Κυριακίδης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια