Δωρεάν και πολύτιμα τα εμβόλια για Γρίπη – Πνευμονιόκοκκο και Έρπητα Ζωστήρα


Δωρεάν και πολύτιμα τα εμβόλια για Γρίπη – Πνευμονιόκοκκο και Έρπητα Ζωστήρα τονίστηκε στην Ημερίδα του ΕΕΣ Άνω Λιοσίων στο ΚΑΠΗ με θέμα: ”ΥΓΙΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΗ ΓΗΡΑΝΣΗ” 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Εκπαιδευτικός Υγειονομικός Σταθμός ΕΕΣ Άνω Λιοσίων υλοποιώντας τις προγραμματισμένες δράσεις στην Τρίτη Ηλικία, μέσα από τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας των ηλικιωμένων ατόμων, το πρωί της Τετάρτης 25 Οκτωβρίου, διοργάνωσε  Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: ”ΥΓΙΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΗ ΓΗΡΑΝΣΗ”  στο Α΄ΚΑΠΗ Άνω Λιοσίων.
Η συγκεκριμένη και άκρως πετυχημένη Ημερίδα, αποτέλεσε μια συνδιοργάνωση των υπηρεσιών ΕΕΣ ΕΥΣ Άνω Λιοσίων και της υπηρεσίας “Νοσηλεία στο Σπίτι” με στόχο τη διαφώτιση των ηλικιωμένων ατόμων σε θέματα διατήρησης καλής υγείας, μέσα από τη σημαντικότητα της εμβολιαστικής κάλυψης στη Τρίτη Ηλικία. Στόχος που υιοθετεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με μια νέα πολιτική για την υγεία “Υγεία 2020” με θέμα την Υγιή και Ενεργή Γήρανση.
Κατά την Ημερίδα τόσο η Προϊσταμένη του ΕΕΣ ΕΥΣ Άνω Λιοσίων κα Αριστέα Πλακίδα όσο και Νοσηλεύτρια ΤΕ – Προϊσταμένη της Υπηρεσίας «Νοσηλεία στο Σπίτι» κα Μαρία Αγοράκη, επεσήμαναν τη σπουδαιότητα της Πρόληψης και των Εμβολιασμών στη Τρίτη Ηλικία.
Η κα Αριστέα Πλακίδα κατά την εισήγησή της «Η σημαντικότητα, διατήρησης καλής υγείας – υγιή και ενεργή γήρανση με τον εμβολιασμό» επεσήμανε ότι στις σύγχρονες κοινωνίες τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας μπορούν και πρέπει να είναι αυτόνομα και ανεξάρτητα ώστε να απολαμβάνουν μια ποιοτική ζωή, έχοντας καλή υγεία, φυσική κατάσταση και ενεργή δράση σε όλους τους τομείς.
Η κα Αγοράκη από την πλευρά της κατά την εισήγησή της «Εμβολιασμός ενηλίκων για υγιή και ενεργή δράση» μίλησε για τα τρία βασικά εμβόλια που είναι αυτά της ΓΡΙΠΗΣ του Πνευμονιόκοκκου και του Έρπητα Ζωστήρα, τα όποια παρέχονται δωρεάν από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας.

Οι δύο ομιλήτριες επεσήμαναν τους κινδύνους που κρύβουν οι μάστιγες του αιώνα για την Τρίτη Ηλικία που εκτός από τον καρκίνο σε υψηλά ποσοστά βρίσκεται  πλέον και το Αλτσχάιμερ, ενώ η κα Αγοράκη ανέλυσε τις σοβαρές επιπλοκές του Έρπητα Ζωστήρα τονίζοντας πως το πιο δυνατό όπλο είναι η πρόληψη και ο εμβολιασμός.
Ευχάριστη είδηση στην Ημερίδα αποτέλεσε το γεγονός ότι η επί 20 συναπτά έτη εθελόντρια του ΕΕΣ Άνω Λιοσίων και ειδική Παθολόγος κα Ευφροσύνη Δρίβα, θα βρίσκεται κοντά στους ηλικιωμένους δύο φορές το μήνα προκειμένου να τους παρέχει δωρεάν τις Υπηρεσίας της.
Η ίδια όπως και ο ιδιαίτερα αγαπητός κι επί σειρά ετών παιδίατρος του ΕΕΣ Άνω Λιοσίων κος Δημήτρης Ευθυμάκης, βρέθηκαν κοντά στους ηλικιωμένους του ΚΑΠΗ, μέσα από τους σύντομους χαιρετισμούς τους, τους εξέφρασαν το ενδιαφέρον για την έμπρακτη στήριξή τους και παρακολούθησαν τις εργασίες της Ημερίδας.
Τις ευχές  του Προέδρου του ΚΑΠΗ Δαυίδ Μαύρου που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί  για λόγους υγείας, μετέφερε η Προϊστάμενη του ΚΑΠΗ Άνω Λιοσίων Ειρήνη Αλυματήρη η οποία κι εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες για την ουσιαστική στήριξη που παρέχει ο Τοπικός ΕΕΣ  Άνω Λιοσίων στους ηλικιωμένους.
Θερμές ευχαριστίες προς την κα Αριστέα Πλακίδα και τις νοσηλεύτριες απηύθυνε επίσης ο Εκπρόσωπος των Ηλικιωμένων κος Γιάννης Μάρκου.
Στην Ημερίδα έδωσαν επίσης το «παρών» η Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Φυλής Φωτεινή Κόκκινου και η Αντιπρόεδρος Λένα Κουλούρη Ρόδη
Εκπροσωπώντας τη Δημοτική Αρχή με λόγια από καρδιάς μίλησε σους ηλικιωμένους ο αναπληρωτής Δήμαρχος Πολεοδομίας και Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκος Χατζητρακόσιας. Ο κος Χατζητρακόσιας εξήρε το πολύτιμο έργο της Αριστέας Πλακίδα και του Τοπικού Υγειονομικού – Εκπαιδευτικού ΕΕΣ Άνω Λιοσίων, ενώ εκφράζοντας την αγάπη του στους ηλικιωμένους, υπογράμμισε πως στα πρόσωπά τους βλέπει και τους δικούς του γονείς.
Εκεί που οι καρδιές ράγισαν ήταν όταν τόσο ο ίδιος, όσο και η Αριστέα Πλακίδα, μίλησαν για τις προσωπικές τους ιστορίες. Η Προϊσταμένη εξομολογήθηκε στο ευρύ κοινό ότι έχασε τον πατέρα της από Αλτσχάιμερ και ο Νίκος Χατζητρακόσιας ότι εδώ και 5 χρόνια πάσχει από την ίδια ασθένεια και η μητέρα του.
Στο τέλος οι δύο ομιλήτριες απάντησαν στις απορίες και στις ερωτήσεις των ηλικιωμένων τους οποίους κατά την εκδήλωση περίμεναν κι ευχάριστες εκπλήξεις!
Στην είσοδο, νοσηλεύτριες του ΕΕΣ πρόσφεραν στον καθένα και στην καθεμία από ένα τριαντάφυλλο (προσφορά του Flower Shop Σερέπα). Στο κάθε τριαντάφυλλο ήταν δεμένο με ένα μικρό κορδελάκι και το δώρο του Υγειονομικού Σταθμού: Μια καλαίσθητη καρφίτσα με το έμβλημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Όσο για το μπουφέ που δόθηκε στο τέλος στον κήπο του ΚΑΠΗ και περιλάμβανε εκλεκτά εδέσματα, ήταν προσφορά του Αρτοζαχαροπλαστείου ΕΜΙΛΥ και της Αρτοποιίας ΚΟΝΔΥΛΗΣ.
Ακολουθούν βίντεο με τις σύντομες τοποθετήσεις των Ομιλητών.










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια