Δηλώσεις σχετικά με εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην αποθήκευση, νόθευση, επανατυποποίηση και διακίνηση ηρωίνης.


Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2017
Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου Χρήστου Παπαζαφείρη και της Εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Αστυνόμου Β’ Ιωάννας Ροτζιώκου σχετικά με εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην αποθήκευση, νόθευση, επανατυποποίηση και διακίνηση ηρωίνης και σύλληψη 60χρονου ημεδαπού για αποπλάνηση ανηλίκου
Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης:
«Κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας.
Σας καλέσαμε σήμερα για να σας παρουσιάζουμε δυο σημαντικές υποθέσεις, που χειρίστηκε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής στο πεδίο της διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών και της αποπλάνησης και ασέλγειας ανήλικων παιδιών.
Η πρώτη υπόθεση, που χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία με έδρα τη Δυτική Αττική είχε αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών, κυρίως ηρωίνης, σε πανελλαδικό επίπεδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κατασχεθείσες ποσότητες ηρωίνης ανευρέθηκαν αυτοκόλλητα με επιγραφές, που αντιστοιχούν σε πόλεις προορισμού, όπως ενδεικτικά οι πόλεις Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα.
Επιπλέον, η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση για να εξυπηρετεί το δίκτυο διακίνησης των ναρκωτικών είχε αναπτύξει ένα παράλληλο σύστημα αποθήκευσης, εργαστηριακής νόθευσης και επανατυποποίησης της ηρωίνης.
Σε έρευνες που πραγματοποιήσαμε σε καταυλισμό την Νέα Ζωή Ασπροπύργου, εντοπίστηκαν χώροι που συγκροτούν τέτοιου είδους εργαστήρια, σε πλήρη μορφή.
Μάλιστα πέριξ των εργαστηρίων αυτών, σε περίκλειστους και μη υπαίθριους χώρους και σε υπεδάφιες ειδικές κρύπτες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από -23- κιλά ηρωίνης, κατανεμημένα σε -49- συσκευασίες, ενώ επιπλέον βρέθηκαν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και νοθευτική ουσία βάρους πάνω από 16,5 κιλά.
Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν πέντε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα τρεις υπήκοοι Αλβανίας (2 άνδρες και μια γυναίκα) και δυο ημεδαποί άνδρες.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας που οδήγησε στην εξάρθρωση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης παρουσιάστηκαν ιδιαίτερες προκλήσεις για την Υποδ/νση Δίωξης Ναρκωτικών της Δ/νσης Ασφάλειας Αττικής. Η τοπογραφία της συγκεκριμένης περιοχής αποτελούσε ανασταλτική παράμετρο για τον σχεδιασμό της επιχείρησης. Η επιτήρηση της περιοχής ήταν δυσχερής και η όποια παρέμβαση αποτρεπτική. Παρ όλα αυτά, καταφέραμε μέσω ανάλυσης των πληροφοριακών δεδομένων, εξακριβώσεων και αστυνομικών ενεργειών επιτήρησης να ταυτοποιήσουμε τους ρόλους και την εγκληματική δράση των εμπλεκομένων και να ανακαλύψουμε τους χώρους στην περιοχή που είχαν αποκρύψει τα ναρκωτικά και τους χώρους που χρησιμοποιούσαν ως εργαστήρια νόθευσης και επανατυποποίησης αλλά και αποθήκευσης των ναρκωτικών.
Για την ταυτοποίηση των χώρων η οποία παρουσίασε ιδιαίτερες δυσκολίες, ακολουθήθηκαν μέθοδοι και εξειδικευμένες τεχνικές, οι οποίες υποβοηθήθηκαν με τεχνικά μέσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, οι βαλκανικές και βόρειες διαδρομές είναι οι κύριοι διάδρομοι διακίνησης ηρωίνης που συνδέουν την Μέση Ανατολή με τις τεράστιες αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Η βαλκανική οδός που διασχίζει ολόκληρη την Νοτιανατολική Ευρώπη προς την αγορά την Δυτικής Ευρώπης περνάει από τους δρόμους της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ως εκ τούτου η επιτυχία αυτή, έρχεται σαν αποτέλεσμα των προσπαθειών των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι στους δρόμους του διεθνικού εγκλήματος υπάρχουν διωκτικές αρχές οι οποίες μπορούν να καταστείλουν την δράση τέτοιων εγκληματικών ομάδων.
Με την ευκαιρία που μου δίνεται θα ήθελα να τονίσω ότι δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιοχές οι οποίες λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους και των κοινωνικών δομών, όπως οι περιοχές της Δυτικής Αττικής, εντατικοποιώντας την παρουσία μας με στοχευμένες δράσεις στην ευρύτερη περιοχή για την αντιμετώπιση της εγκληματικής δραστηριότητας συγκεκριμένων ομάδων.
Η δεύτερη υπόθεση, που χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανήλικων αφορά στη σύλληψη ενός 60χρονου ημεδαπού, καθηγητή μουσικής, ο οποίος αποπλανούσε και ασελγούσε συστηματικά σε ανήλικα παιδιά και συγκεκριμένα σε ανήλικα κορίτσια, μαθήτριες του.
Για την υπόθεση αυτή έχουν διερευνηθεί μέχρι τώρα τρία περιστατικά και έχουν ταυτοποιηθεί δυο από αυτά, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για τη διακρίβωση και πιστοποίηση και άλλων συναφών περιπτώσεων.
Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον συλληφθέντα είναι αποπλάνηση ανήλικων, κατάχρηση ανήλικων σε ασέλγεια κατά συρροή και εξακολούθηση, πορνογραφία ανήλικων και παράνομη κατοχή και οπλοφορία, καθώς στην κατοχή του βρέθηκε μεταξύ των άλλων και οπλισμός.
Πρόκειται για αδικήματα με ιδιαίτερη ποινική και κοινωνική απαξία καθώς στρέφονται κατά ανηλίκων, από δράστη ο οποίος εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του ασελγούσε στις παιδικές ψυχές τους.
Θα ήθελα να τονίσω, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες υποθέσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ότι η προστασία των παιδιών είναι μία υπόθεση που αφορά όλους μας, αφού οι δράστες προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα και δρουν χωρίς ταξικές διακρίσεις. Ο δράστης – παιδόφιλος χρειάζεται χώρο και χρόνο για να λειτουργήσει, συνεπώς η αυξημένη εποπτεία και η αφιέρωση περισσότερου χρόνου με τα παιδιά μας, δρα προληπτικά και προστατευτικά.
Ολοκληρώνοντας και προτού παραχωρήσω το λόγο στην Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυνόμο Β’ Ροτζιώκου Ιωάννα για να σας δώσει λεπτομέρειες των υποθέσεων, θα ήθελα να σημειώσω ότι η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής συνεχίζει αδιάλειπτα το έργο της κατά του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, έχοντας σημαντικά αποτελέσματα, που πιστοποιούν τη σταθερή μας βούληση να διατηρήσουμε σε υψηλά επίπεδα το περιβάλλον ασφάλειας στη χώρα μας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, εξασφαλίζοντας καλύτερες ποιότητας υπηρεσίες προς τους πολίτες και αναβαθμίζουμε το επίπεδο προστασίας και ασφάλειας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Σώματος.
Ενδεικτικά το χρονικό διάστημα από 1 Αύγουστου έως 5 Σεπτεμβρίου η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε να εξαρθρώσει (9) εγκληματικές οργανώσεις, να εξιχνιάσει (137) σοβαρές υποθέσεις και να συλλάβει (165) άτομα που εμπλέκονται σε αυτές, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα οι συνολικός αριθμός των συλλήψεων ανέρχεται σε (799) δράστες διαφόρων εγκληματικών συμπεριφορών.
Σας ευχαριστώ.»
Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου:
« Καλημέρα σας.
Αναφορικά με την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην αποθήκευση, νόθευση, επανατυποποίηση και διακίνηση ηρωίνης:
Όπως σας προανέφερε και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην αποθήκευση, εργαστηριακή νόθευση και επανατυποποίηση σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης σε περιοχή της Δυτικής Αττικής, με σκοπό την περαιτέρω αποθήκευση, μεταφορά και διακίνηση σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.
Σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες (4 Σεπτεμβρίου 2017) σε καταυλισμό στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, με τη συνδρομή δυνάμεων των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και διμοιριών της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.), συνελήφθησαν πέντε (5) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα (3) υπήκοοι Αλβανίας (-2- άντρες και -1- γυναίκα), καθώς και (2) ημεδαποί άντρες, ηλικίας 27, 45, 39, 41 & 19 ετών, αντίστοιχα.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και -κατά περίπτωση- παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τα όπλα.
Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν όλα τα πληροφοριακά δεδομένα, πιστοποιήθηκαν οι ρόλοι και η δράση των εμπλεκομένων και ανακαλύφθηκαν οι χώροι, που χρησιμοποιούσαν ως εργαστήρια νόθευσης – επανατυποποίησης και αποθήκευσης των ναρκωτικών, στην προαναφερθείσα περιοχή.
Πιο αναλυτικά, οι συλληφθέντες διέμεναν σε παραπήγματα, τα οποία αποτελούσαν και εργαστήρια νόθευσης - επανατυποποίησης ηρωίνης, ενώ τις ναρκωτικές ουσίες αποθήκευαν σε πέριξ αυτών περίκλειστους χώρους, σε υπεδάφιες ειδικές κρύπτες. Έπειτα, οι ναρκωτικές ουσίες διακινούνταν σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, όπως για παράδειγμα Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • πάνω από (23) κιλά ηρωίνη, σε (49) συσκευασίες του μισού κιλού,
  • (38,8) γραμμάρια κάνναβης, σε νάιλον συσκευασίες έτοιμες προς πώληση,
  • (16,5) κιλά νοθευτική ουσία,
  • (2) νάιλον σακούλες με επικολλημένα αυτοκόλλητα στα οποία αναγράφονται στο μεν πρώτο η λέξη «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» και στο έτερο η λέξη «ΛΑΡΙΣΣΑ»,
  • κυνηγετική καραμπίνα,
  • ιδιωτικής χρήσης φορτηγό αυτοκίνητο,
  • το χρηματικό ποσό των (525) ευρώ,
  • (2) ασύρματοι ενδοεπικοινωνίας,
  • (8) συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
  • (2) φτυάρια, τσάπα και ηλεκτρικός αναδευτήρας (μπλέντερ).
Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα, ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Επίσης, από το Τμήμα Δυτικής Αττικής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στα πλαίσια δράσεως για τον εντοπισμό και την καταστροφή καλλιεργειών δενδρυλλίων κάνναβης, βρέθηκε πρωινές ώρες της 4ης Σεπτεμβρίου 2017, σε δύσβατη περιοχή στη Θέση Ντριζακούκι του Αυλώνα Αττικής, φυτεία -125- δενδρυλλίων κάνναβης, ύψους από -80- εκατοστά έως -3,5- μέτρα.
Από το χώρο της φυτείας κατασχέθηκαν τα δενδρύλλια της κάνναβης, λάστιχα ποτίσματος, σκαπτικά εργαλεία και διάφορα άλλα αντικείμενα, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών-καλλιεργητών συνεχίζονται.
Αναφορικά με την υπόθεση αποπλάνησης ανηλίκων:
Συνελήφθη μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης, 31ης Αυγούστου 2017, στην Αθήνα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 60χρονος ημεδαπός, για αποπλάνηση παιδιών κάτω των δώδεκα ετών, κατ’ εξακολούθηση, κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια, κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της διερεύνησης καταγγελιών, διαπιστώθηκε, ότι ο 60χρονος εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική του ιδιότητα προέβαινε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος ανηλίκων, πράξεις τις οποίες διατηρούσε σε φωτογραφικό αρχείο, μέρος του οποίου είχε πορνογραφικό περιεχόμενο.
Μέχρι στιγμής έχουν διερευνηθεί τρεις (3) υποθέσεις σε βάρος ανηλίκων και έχουν ταυτοποιηθεί οι δύο (2) από αυτές, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση και άλλων υποθέσεων συνεχίζεται.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, καθώς και σε σωματική έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • (2) ηλεκτρονικοί φορητοί υπολογιστές,
  • εξωτερικός σκληρός δίσκος, και
  • μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή,
  • (2) πιστόλια,
  • δίκαννο με κομμένη την κάνη και το κοντάκι,
  • κάνη, κλείστρο, (6) μαχαίρια και (2) πτυσσόμενες ράβδοι,
  • πεντακόσια σαράντα εννέα (549) φυσίγγια, διαφόρων διαμετρημάτων,
  • (2) φυσίγγια και (2) κάλυκες κυνηγετικού όπλου και
  • (2) ψηφιακοί δίαυλοι.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκε σε Τακτικό Ανακριτή.
Σας ευχαριστώ.»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια