Στη Δυτική Αττική δομές της Επαγγελματικής Εκπ/σης κλείνουν η μια πίσω από την άλλη... για να βελτιωθεί η Παιδεία μας!

ΕΛΜΕ  Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής
Στη Δυτική Αττική με τις αιτήσεις των υποψήφιων διευθυντών για τις σχολικές μονάδες, που επιλέγουν… μάθαμε ότι σχεδιάζεται το κλείσιμο ενός ακόμη ΕΚ! Πρόκειται για το 2ο ΕΚ Δυτικής Αττικής, που βρίσκεται στα Άνω Λιόσια.
Οι υποψήφιοι ενημερώνονταν ότι, αν δηλώσουν το 2ο ΕΚ Δυτικής Αττικής και επιλεγούν σε αυτό, η θητεία τους θα είναι ετήσια! Δια της τελείως πλαγίας οδού ενημερωνόμαστε, η εκπαιδευτική και η σχολική κοινότητα συνολικά, ότι το ΕΚ έχει ακόμη 1 χρόνο ζωής. Μετά θα υποβαθμιστεί σε Σχολικά Εργαστήρια, όπως έγινε τελικά και με το 4ο ΕΚ Δυτικής Αττικής στον Ασπρόπυργο.
Η δουλειά του Υπουργείου και της κυβέρνησης γίνεται με πραγματική μαστοριά, ώστε να αποψιλωθεί η Επαγγελμαστική Εκπαίδευση στη Δυτική Αττική και πανελλαδικά. Εκτός από τις καταργήσεις σχολείων θυμίζουμε εδώ και 1,5 χρόνο τις καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων, τις καταργήσεις ολιγομελών
τμημάτων, τον νέο γραφειοκρατικό ηλεκτρονικό τρόπο εγγραφών κλπ.
Στο θέμα της κατάργησης σχολείων αρχικά η κυβέρνηση παίρνει απόφαση μέσω του προερχόμενου από τα ΕΠΑΛ, υφυπουργού Μπαξεβανάκη, να κλείσει το ΔΙΕΚ Φυλής με την αναστολή λειτουργίας του. Στεγάζεται στο 1ο ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων και είναι η 2η δομή μετά το ΕΠΑΛ, που εξυπηρετεί το 2ο ΕΚ. Αφού το ΔΙΕΚ θα κλείσει, προγραμματίζουν «με βάση το νόμο» την επόμενη χρονιά και το κλείσιμο του ΕΚ μιας και θα εξυπηρετεί μόνο μια δομή, δηλαδή, το ΕΠΑΛ!... μετά ίσως κλείσει κι αυτό, αφού με όλα αυτά απαξιώνεται η Τεχνική Εκπαίδευση στην περιοχή… Έλεος!
Αυτά συμβαίνουν στη Δυτική Αττική με τα πάμπολλα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα (εκτεταμένη ανεργία, παράνομη εργασία και φτώχεια, δράση ακροδεξιών ομάδων, συμβίωση ρομά, μετανάστων και παλιννοστούντων) που συνδυάζονται με υψηλή εγκληματικότητα και συνεχή ρεκόρ στη σχολική εγκατάλειψη. Οι κάτοικοι ζουν τόσα χρόνια δίπλα στην τεράστια και μοναδική οργανωμένη χωματερή της Πρωτεύουσας. Μήπως δίπλα στη χωματερή κάποιοι θέλουν να υπάρχει και να αυξάνει και μια χωματερή ανθρώπων;;;  
Διότι τα τελευταία γεγονότα στα σύνορα των Δήμων Αχαρνών και Φυλής, με το θάνατο ενός μικρού μαθητή, υπενθυμίζουν δυστυχώς για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο την κατάσταση. Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του πριν λίγες μέρες επισήμανε ότι η περιοχή μας μαζί με τον Δήμο Αχαρνών παρουσιάζει την υψηλότερη εγκληματικότητα στην Αττική τουλάχιστον.
Όμως, τι κάνει η κυβέρνηση γι΄ αυτά τα προβλήματα; Εμείς βλέπουμε στην εκπαίδευση την υλοποίηση μιας πολιτικής στη γραμμή Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλου κλπ, αλλά πολύ πιο στοχευμένα και προγραμματισμένα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις της σχολικής κοινότητας και της κοινωνίας ευρύτερα. Με τον ίδιο τρόπο έκλεισαν 7 ΕΚ πανελλαδικά τον Ιούνιο και τώρα δρομολογούν τις επόμενες καταργήσεις. Στη Δυτική Αττική σε ένα χρόνο θα μετρήσουμε 4 καταργήσεις δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης:
ΔΙΕΚ Φυλής στα Άνω Λιόσια, 2ο ΕΚ Δυτικής Αττικής στα Άνω Λιόσια,
4ο ΕΚ Δυτικής Αττικής στον Ασπρόπυργο, ΔΙΕΚ Μάνδρας.
Θεωρούμε ότι η Εκπαίδευση αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την αποτελεσματική και μακροχρόνια αντιμετώπιση της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης στην περιοχή. Το ίδιο είχε τονίσει και ο υπουργός Παιδείας στις ανακοινώσεις, που είχε κάνει μαζί με άλλους υπουργούς, μετά τα τελευταία γεγονότα στους Δήμους Αχαρνών και Φυλής. Όμως, οι αποφάσεις και οι σχεδιασμοί για το κλείσιμο 4 εκπαιδευτικών δομών δείχνουν το αντίθετο και ότι ή κάποιοι στη κυβέρνηση ψεύδονται ή κάποιοι τους εμπαίζουν…
Καλούμε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της ΕΛΜΕ στο Δήμο Φυλής να παλέψουμε για να αντιστραφούν αυτές οι πολύ αρνητικές εξελίξεις. Οι νέοι διευθυντές σχολείων και όσοι ανανέωσαν τη θητεία τους μαζί με τους συλλόγους διδασκόντων, το σωματείο μας, την ΕΛΜΕ, τους γονείς, τους μαθητές και την υπόλοιπη τοπική κοινωνία επιβάλλεται να διασφαλίσουμε τη λειτουργία όλων των σχολείων και των άλλων δημόσιων εκπαιδευτικών δομών στην περιοχή χωρίς καθόλου εκπτώσεις και υποχωρήσεις.


ΠΗΓΗ: www.alfavita.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια