"Δωράκι" στους Δήμους! Αυξήσεις μισθών μέσω επιδομάτων και υπερωριών – "Απελευθερώνονται" οι προσλήψεις

- Μοιάζει περίεργο στην Ελλάδα της κρίσης αλλά όλα αυτά περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους Δήμους
- Αυξήσεις μισθών σε συγκεκριμένες κατηγορίες, παραμονή εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους, άρση του περιορισμού των προσλήψεων
- Δίνονται μουσικά επιδόματα στους μουσικούς υπαλλήλους ΟΤΑ και αποζημιώσεις για συμμετοχές σε δημοτικά συμβούλια
- Αντιδράσεις ήδη γιατί το νομοσχέδιο δεν έχει κοστολογηθεί










          Προεκλογικό νομοσχέδιο, "δώρο" στους εργαζόμενους στους δήμους είναι μόνο μερικά απ’ όσα ακούγονται για το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή για τους ΟΤΑ, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα. Μόνο που για το κόστος των προβλεπόμενων μέτρων δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής.
Και τα παραπάνω ακούγονται γιατί το νομοσχέδιο, που έρχεται λίγες μέρες μετά την απεργία διαρκείας των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων, προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση
μισθού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων μέσω επιδομάτων, υπερωριών ή προβλέψεων για κάλυψη των εξόδων κίνησης, «κλειδώνει» με συγκεκριμένες διατάξεις μόνο την παραμονή όλων των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους αλλά και το αντικείμενο εργασίας ακόμα και για εκείνους που εργάζονται σε δημοτικές επιχειρήσεις και αίρει τον περιορισμό προσλήψεων σε πολλές περιπτώσεις.
 Επίσης, με άλλες διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους που δεν διαθέτουν δημοτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να συμμετέχουν σε ήδη υφιστάμενες τέτοιες επιχειρήσεις, τις οποίες θα επιχορηγούν ενώ ταυτόχρονα καταργείται η αναστολή προσλήψεων σε αυτές τις επιχειρήσεις που είχε επιβληθεί. Τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗΠΕΘΕ) εξαιρούνται των ρυθμίσεων –όσον αφορά τα οικονομικά– που ισχύουν για τις υπόλοιπες δημοτικές επιχειρήσεις, εφόσον λειτουργούν ως «κέντρα πολιτισμού».Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει επίσης:
- την επέκταση του επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών και σε άλλους εργαζομένους, πέραν όσων απασχολούνται στενά στην καθαριότητα
- την καταβολή μουσικού επιδόματος στους μουσικούς υπαλλήλους ΟΤΑ
- επαναφέρει την αντιμισθία για τους αντιδημάρχους αλλά και τις αποζημιώσεις για τους συμμετέχοντες στα δημοτικά συμβούλια (εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν στα δημοτικά συμβούλια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά)
- στις διατάξεις του προβλέπονται δαπάνες για τη μετακίνηση αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων. Οι ειδικοί και επιστημονικοί συνεργάτες στις περιφέρειες, δικηγόροι ή άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτρέπεται να συνεχίσουν παράλληλα το επάγγελμά τους.
Με ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εξασφαλίζεται η μεταφορά του προσωπικού από μια δημοτική επιχείρηση η οποία έχει συγχωνευθεί ή έχει διακόψει τη λειτουργία της, στον οικείο δήμο με την ίδια εργασιακή σχέση, εφόσον ο εργαζόμενος είχε σχέση εργασίας αορίστου χρόνου μέχρι τις 31.12.2005.
Όσον αφορά τις πολυμετοχικές αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες των ΟΤΑ, στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι η λειτουργία τους διέπεται από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, έχουν δικό τους προϋπολογισμό και δεν εντάσσονται στους φορείς του δημοσίου τομέα και της Γενικής Κυβέρνησης εφόσον δεν επιχορηγούνται. Όμως, με διάταξη του νομοσχεδίου, αυτές οι εταιρείες και μόνο αυτές, μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμα και μετά τρεις συνεχόμενες ζημιογόνες εταιρικές χρήσεις εφόσον διαχειρίζονται προγράμματα εθνικά ή ευρωπαϊκά!
Οι δήμοι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο πάντα, επιτρέπεται να δίνουν χρήματα σε απόρους και να αναλαμβάνουν την ταφή αδύναμων πολιτών. Παράλληλα, ΟΤΑ στην παραμεθόριο και νησιωτική χώρα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν στέγη και τροφή στους υπαλλήλους τους, σε γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς.
Πηγή: http://www.newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια