Από Αχαρνές και Καματερό οι 2 εγκληματικές οργανώσεις που εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Αθήνα, 24 Ιουλίου 2017
Δηλώσεις του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας για εξάρθρωση δύο (2) εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εισαγωγή ποσοτήτων αιθυλικής αλκοόλης, με τις οποίες παρασκεύαζαν και διέθεταν αλκοολούχα ποτά στην εγχώρια κατανάλωση
Προϊστάμενος Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος:
«Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας κατάφερε να αποδημήσει πλήρως ένα οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο, το οποίο ειδικευόταν στη συστηματική παρασκευή και περαιτέρω διάθεση αλκοολούχων ποτών, σε διαφορές περιοχές της χώρας μας.
Πρόκειται για δύο ομοειδείς εγκληματικές οργανώσεις, που δρούσαν αυτόνομα, εισάγοντας λαθραία μεγάλες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης από την Βουλγαρία, τις οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών.
Ο απολογισμός των αστυνομικών επιχειρήσεων περιλαμβάνει (22) συλλήψεις μελών των εγκληματικών οργανώσεων καθώς και κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων παράνομων αλκοολούχων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης.
Ενδεικτικά, στο πλαίσιο παράλληλων ερευνών σε Αττική και Ζάκυνθο κατασχέσαμε χιλιάδες φιάλες ποτών και περίπου δώδεκα τόνους αιθυλικής αλκοόλης.
Για την εξάρθρωση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων προηγήθηκε εμπεριστατωμένη
αστυνομική έρευνα, από εξειδικευμένα κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.
Στο πλαίσιο των ερευνών διακριβώσαμε ότι τα μέλη της πρώτης οργάνωσης προμηθεύονταν και εισήγαγαν παράνομα αιθυλική αλκοόλη από τη Βουλγαρία. Στη συνέχεια, σε δύο αδειοδοτημένα ποτοποιία στην Αττική καθώς και σε πλήρες εξοπλισμένο παράνομο παρασκευαστήριο στην περιοχή του Μενιδίου, στη Δυτική Αττική, τα οποία διαχειρίζονταν τα αρχηγικά στελέχη, παρασκεύαζαν αλκοολούχα ποτά. Στο τελικό στάδιο διέθεταν τα αλκοολούχα ποτά σε κάβες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα.
Για τη δεύτερη οργάνωση προέκυψε συναφής εγκληματική δραστηριότητα και μεθοδολογία δράσης. Τα μέλη της δραστηριοποιούνταν στη λαθραία εμπορία αιθυλικής αλκοόλης, ενώ σε οίκημα, σε περιοχή του Καματερού στη Δυτική Αττική, είχαν εγκαταστήσει ειδικό εξοπλισμό για την παρασκευή λαθραίων αλκοολούχων ποτών (κυρίως βότκα), τα οποία διέθεταν, σε περιοχές της Αττικής και της Κρήτης.
Παράλληλα με την αυτοτελή δράση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων, διαπιστώσαμε την εμπλοκή μελών τους σε επιμέρους λαθρεμπορικές πράξεις, σε συνεργασία με τρίτα άτομα. Συγκεκριμένα εισήγαγαν λαθραία από τη Βουλγαρία αλκοολούχα ποτά και τα διακινούσαν στην εγχώρια αγορά, αφού πρώτα αντικαθιστούσαν τις ετικέτες με πλαστές, που έφεραν ελληνικούς χαρακτήρες.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλο το προσωπικό της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας που συμμετείχε στις έρευνες και εργάστηκε μεθοδικά για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Το συνολικό πλαίσιο της υπόθεσης αυτής συνιστά μια σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας στον αγώνα κατά των οργανωμένων κυκλωμάτων λαθρεμπορίας.
Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η δράση τέτοιων κυκλωμάτων ενέχει ιδιαίτερη απαξία, καθώς στερεί το Δημόσιο από σημαντικούς οικονομικούς πόρους, κυρίως δασμούς και φόρους, ενώ παράλληλα συνιστά προφανή κίνδυνο για τους καταναλωτές και γενικότερη απειλή για τη δημόσια υγεία.
Λεπτομέρειες για την υπόθεση θα σας παρουσιάσει η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.»
Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Ροτζιώκου Ιωάννα:
Όπως σας ενημέρωσε αρχικά ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, καταφέραμε μετά από εξειδικευμένες έρευνες, να εξαρθρώσουμε (2) εγκληματικές οργανώσεις, που δρούσαν ανεξάρτητα και δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εισαγωγή ποσοτήτων λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης, με τις οποίες παρασκεύαζαν και διέθεταν αλκοολούχα ποτά στην εγχώρια κατανάλωση.
Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν περίπου (12) τόνοι λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης.
Συνελήφθησαν συνολικά (22) άτομα, εκ των οποίων (18) ημεδαποί και (4) αλλοδαποί, ενώ ανάμεσα σ’ αυτούς βρίσκονται και τα (4) αρχηγικά μέλη τους.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας, καθώς και για παραβάσεις που αφορούν τη νομοθεσία για τον τελωνειακό κώδικα και την αγορά προϊόντων.
Συγκατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, τυγχάνουν (6) επιπλέον άτομα, εκ των οποίων (5) ημεδαποί και υπήκοος Αρμενίας.
Ειδικότερα, μετά από ενδελεχή αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε από εξειδικευμένους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας διακριβώθηκε:
  • η δράση δύο (2) εγκληματικών οργανώσεων, με ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους, που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων αιθυλικής αλκοόλης από την Βουλγαρία,
  • η παρασκευή αλκοολούχων ποτών σε (2) παράνομα παρασκευαστήρια, όσο και σε (2) ποτοποιίες, με σκοπό τη διάθεσή αυτών στην ελληνική αγορά κατά τους θερινούς μήνες,
  • η αποφυγή καταβολής νομίμου φόρου - τέλους, δασμού ή άλλης επιβάρυνσης, με αποτέλεσμα να βλάπτεται η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, εκτιμάται ότι οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ.
Σχετικά με την πρώτη εγκληματική οργάνωση αναφέρεται, ότι από την εξέλιξη της έρευνας προέκυψε η διάρθρωσή της σε (3) διακριτούς και ταυτόχρονα διασυνδεδεμένους πυρήνες.
Συγκεκριμένα, αφού εισήγαγαν λαθραία αιθυλική αλκοόλη στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ποσότητες αυτής ως πρώτη ύλη, προέβαιναν παράνομα στην παρασκευή και διάθεση προς κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, σε κάβες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα.
Αρχηγικό ρόλο για τον πρώτο και δεύτερο πυρήνα, αντίστοιχα, είχε 47χρονος ημεδαπός, ιδιοκτήτης αδειοδοτημένης ποτοποιίας σε περιοχή της Αττικής και 63χρονη ημεδαπή, «αφανής» διαχειρίστρια αδειοδοτημένης ποτοποιίας, οι οποίοι χρηματοδοτούσαν την παράνομη εισαγωγή αλκοόλης από το εξωτερικό και εκμεταλλευόμενοι την υποδομή και τον εξοπλισμό των νόμιμων επιχειρήσεων τους, προέβαιναν στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών.
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο για τον τρίτο πυρήνα, είχε 38χρόνος ημεδαπός, ο οποίος αναλάμβανε την αγορά, παραλαβή και αποθήκευση των λαθραίων εμπορευμάτων σε δυσεπιτήρητη αποθήκη («καβάντζα»), που βρίσκονταν εντός περιφραγμένης οικίας ιδιοκτησίας ημεδαπού, σε περιοχή της Αττικής, καθώς και τη διακίνηση – παράδοση των λαθραίων εμπορευμάτων στις παραπάνω επιχειρήσεις.
Σημειώνεται, ότι τα λοιπά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν εκτελεστικό ρόλο και συγκεκριμένα αναλάμβαναν επιμέρους ενέργειες που ανατίθονταν σ’ αυτά, όπως η παραλαβή των λαθραίων εμπορευμάτων, η παρασκευή – τυποποίηση αλκοολούχων ποτών σε γυάλινες φιάλες, η καταχώρηση των παραγγελιών, η παράδοση των εμπορευμάτων σε πελάτες,
η λογιστική τακτοποίηση των επιχειρήσεων, η μετάβαση στην επαρχία για είσπραξη ποσών με μετρητά από την πώληση των εμπορευμάτων. Πρόκειται για εμπορικές συναλλαγές εκτός του τραπεζικού συστήματος.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών προέκυψε, ότι ο αρχηγός του τρίτου πυρήνα, συνεχίζοντας τις παράνομες δραστηριότητές του, δρούσε και ανεξάρτητα από το εγκληματικό δίκτυο.
Ειδικότερα, εντός περιφραγμένης οικίας σε περιοχή της Αττικής, ιδιοκτησίας 56χρονου ημεδαπού, διατηρούσε χώρο, μέσα στον οποίο είχε εγκαταστήσει, παράνομα, πλήρη εργαστηριακό εξοπλισμό παρασκευής, τυποποίησης και εμφιάλωσης αλκοολούχων ποτών.
Στον ίδιο χώρο αποθήκευε προσωρινά κιβώτια με λαθραία αλκοολούχα ποτά, τα οποία στη συνέχεια διέθετε σε ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ και κάβες ποτών στην Αττική, καθώς και σε επιχείρηση με χονδρικό εμπόριο υλικών καθαρισμού σε περιοχή της Ζακύνθου.
Σχετικά με τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση αναφέρεται, ότι δραστηριοποιούταν στην παράνομη εμπορία αιθυλικής αλκοόλης, καθώς και στην παρασκευή λαθραίων αλκοολούχων ποτών, την τυποποίηση σε γυάλινες φιάλες με επικόλληση πλαστών αυτοκόλλητων ετικετών, την συσκευασία σε χάρτινα κιβώτια και την διακίνηση προς πώληση.
Για το λόγο αυτό, τα μέλη της οργάνωσης είχαν εγκαταστήσει παράνομα σε οίκημα σε περιοχή της Αττικής, κατάλληλο εξοπλισμό (αντλίες, δεξαμενές, μηχανισμούς πλήρωσης μπουκαλιών, φιλτραρίσματος, εμφιάλωσης και συσκευασίας κ.α.) και χωρίς να διαθέτουν την απαιτούμενη από την αρχή άδεια ίδρυσης ποτοποιίας, προέβαιναν στην παρασκευή λαθραίων αλκοολούχων ποτών (κυρίως βότκα), χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη ποσότητες λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης.
Τη διεύθυνση της συγκεκριμένης οργάνωσης είχε 39χρονος υπήκοος Αρμενίας, ο οποίος επόπτευε και καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, για τις ποσότητες των αλκοολούχων ποτών, που έπρεπε να παρασκευάζονται, ενώ αναλάμβανε και την είσπραξη των παράνομων χρηματικών ποσών από τις πωλήσεις.
Επιπλέον, 64χρονος ημεδαπός φαίνεται να προέβαινε στην κατάρτιση πλαστών αυτοκόλλητων ετικετών, τις οποίες στη συνέχεια διέθετε στην εγκληματική οργάνωση.
Σημειώνεται, ότι μέρος των αλκοολούχων ποτών που παρασκευάζονταν στο ανωτέρω εργαστήριο από τα μέλη της οργάνωσης, διατίθονταν λαθραία για κατανάλωση σε περιοχές της Αττικής και της Κρήτης, κυρίως στη Χερσόνησο.
Υπογραμμίζεται, ότι ως προς την μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ), τα μέλη των οργανώσεων προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους από τις διωκτικές αρχές λάμβαναν αυξημένα μέτρα προστασίας και συγκεκριμένα:
  • χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, δηλωμένες σε στοιχεία αλλοδαπών προσώπων ( ghost phones ),
  • επικοινωνούσαν κωδικοποιημένα, δημιουργώντας παράλληλα εμπιστευτικά δίκτυα διάθεσης των εμπορευμάτων τους,
  • είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή (ποτοποιίες, παράνομα παρασκευαστήρια και αποθήκες) για την αποθήκευση και την παράνομη παρασκευή των αλκοολούχων ποτών,
  • μετέφεραν τις παράνομες ποσότητες της αιθυλικής αλκοόλης σε πλαστικές δεξαμενές χωρητικότητας (1000) λίτρων περίπου, καλυμμένες με πλαστική ταινία περιμετρικά, ενώ στο πάνω μέρος αυτών τοποθετούνταν μικροί σάκοι με πριονίδι, το οποίο δηλωνόταν και εικονικά ως μεταφερόμενο εμπόρευμα.
Επιπλέον, από τα στοιχεία της έρευνας διαπιστώθηκε και η παράνομη εμπορική δραστηριότητα 53χρονου ημεδαπού που προμηθεύοταν κιβώτια με αλκοολούχα ποτά από μέλη της«2ης εγκληματικής οργάνωσης», καθώς και από δίκτυο που τα διακινούσε παράνομα από την Βουλγαρία στη χώρα μας.
Στη συνέχεια, αφού τα αποθήκευε σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης σε περιοχή της Αττικής, προέβαινε στην επεξεργασία των γυάλινων φιαλών, αποκολλούσε τις ετικέτες που έφεραν και τις αντικαθιστούσε με πλαστές.
Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το διήμερο, 20 και 21 Ιουλίου 2017, σε περιοχές της Αττικής (Νίκαια, Άγιος Δημήτριος, Χαϊδάρι, Παιανία, Καματερό και Αχαρναί) και στη Ζάκυνθο, με συνδρομή Εισαγγελικών Λειτουργών, αστυνομικών των τοπικών Τμημάτων Ασφαλείας και στελεχών του Τελωνείου και του Γενικού Χημείου του κράτους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από τους χώρους αποθήκευσης και διανομής των παράνομων ποσοτήτων αιθυλικής αλκοόλης:
  • Το χρηματικό ποσό των (75.975) ευρώ,
  • πλήρης εργαστηριακός εξοπλισμός δυο παράνομων παρασκευαστηρίων - συσκευαστηρίων αλκοολούχων ποτών,
  • (12) δεξαμενές, που η καθεμιά τους περιείχε ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης (1000) λίτρων,
  • (2) βαρέλια χωρητικότητας διακοσίων (200) λίτρων το καθένα, με οινοπνευματώδη υγρό.
  • (3) δεξαμενές με άγνωστο υγρό εντός,
  • (3) παλετοδεξαμενές χωρητικότητας ενός τόνου, κενού περιεχομένου,
  • (5.267) γυάλινες φιάλες που περιείχαν διάφορα αλκοολούχα ποτά και (7.956) φιάλες κενές περιεχομένου,
  • (2) φορτηγά αυτοκίνητα και ένα ιδιωτικής χρήσης επιβατικό αυτοκίνητο,
  • (21) κινητά τηλέφωνα,
  • εργαλεία αποκόλλησης και κόλλησης ετικετών,
  • πλήθος πλαστών ενσήμων ετικετών, καπακιών εμφιάλωσης και χαρτοκιβωτίων,
  • πλαστό τραπεζογραμμάτιο αξίας είκοσι (20) ευρώ και
  • αλεξίσφαιρο γιλέκο και
  • ένα μηχάνημα ανέλκυσης φορτίου.
Επισημαίνεται, ότι ο μεγαλύτερος όγκος των κατασχεμένων βρέθηκε σε αποθηκευτικό χώρο και οίκημα, στο Κορωπί και Καματερό Αττικής, αντίστοιχα, ενώ οι φιάλες αλκοολούχων ποτών, που κατασχέθηκαν στη Ζάκυνθο, είχαν παρασκευαστεί από την επιχείρηση ποτοποιίας που άνηκε στο αρχηγικό μέλος της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης.
Οι κατασχεμένες ποσότητες αλκοολούχων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης θα παραδοθούν στις τελωνειακές αρχές για να καταλογισθούν οι διαφυγόντες φόροι, ενώ παραγγέλθηκε η εξέτασή τους από το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Τακτικό Ανακριτή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια