ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ


   Σε καμίνι που βράζει θα μετατραπούν τις επόμενες μέρες οι περισσότερες περιοχές της χώρας. Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού θα κάνει αισθητή την εμφάνισή του από αύριο έως και την Κυριακή με τον υδράργυρο να φθάνει ακόμη και τους 43 βαθμούς Κελσίου.
Εξαιτίας του καύσωνα προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία οι αποκαλύψεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για χαλασμένες ή ανεπαρκείς κλιματιστικές μονάδες σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής όπου περισσότεροι από 30 θάλαμοι νοσηλείας δεν διαθέτουν κλιματισμό λόγω βλάβης!

ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΛΑΒΡΑ. Ο καιρός θα αρχίσει να δροσίζει από την ερχόμενη Δευτέρα με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 33 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες της δεκαετίας που ενδέχεται να έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά (μεγάλη διάρκεια και υψηλές θερμοκρασίες) με τον καύσωνα που έπληξε τη χώρα τον Ιούνιο του 2007.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο/ υποδιοικητή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά, η θερμοκρασία σήμερα στην Αθήνα θα κυμανθεί στους 37 βαθμούς και από αύριο Πέμπτη θα αρχίσει η άνοδος. Ειδικότερα, την Πέμπτη ο υδράργυρος θα φτάσει τους 40 με 41 βαθμούς (στις παραθαλάσσιες περιοχές 2 έως 3 βαθμούς χαμηλότερα). Την Παρασκευή και το Σάββατο θα έχουμε την κορύφωση με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν και τους 42-43 βαθμούς. Η ζέστη θα κρατήσει και την Κυριακή όπου ο υδράργυρος θα φτάσει μέχρι τους 42 βαθμούς για να πέσει κατά 6 έως 8 βαθμούς από τη Δευτέρα και να γυρίσει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Το καλό με αυτόν τον καύσωνα, είναι σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας τα οποία για το Λεκανοπέδιο θα κυμανθούν από 20% έως 25%.
«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι τόσο αισθητός ο καύσωνας. Ο δείκτης δυσφορίας θα είναι χαμηλός με συνέπεια ο κόσμος να αντέξει καλύτερα αυτές τις μέρες», υποστηρίζει. «Στον φονικό καύσωνα που σημειώθηκε στη Γαλλία το καλοκαίρι του 2003 οι θερμοκρασίες δεν ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς αλλά εξαιτίας των υψηλών επιπέδων της υγρασίας που έφτασαν και το 55% είχαμε θύματα γιατί ο κόσμος δεν ήταν συνηθισμένος σε υψηλές θερμοκρασίες».

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ. Και σε εκείνον τον καύσωνα στη Γαλλία υπήρξε έλλειμμα, σύμφωνα με ειδικούς, στον κλιματισμό νοσοκομείων και κατοικιών. Γι' αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η καταγγελία των συνδικαλιστών στον χώρο της υγείας στη χώρα μας.
Οπως έγινε χθες γνωστό, στο Αττικόν οι εργαζόμενοι ζητούν να μην εφημερεύσει το νοσοκομείο την ερχόμενη Παρασκευή σε περίπτωση που δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα. Και αυτό διότι ο κλιματισμός στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στους χώρους αναμονής  και στα εξεταστήρια δεν αποδίδει «λόγω κατασκευαστικών λαθών και υπερανάπτυξης του νοσοκομείου».
Ετσι, μοιραία, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, οι «ασθενείς - έκτακτα περιστατικά   ταλαιπωρούνται 8 ώρες στην αναμονή να εξεταστούν υποφέροντας ταυτόχρονα και από τη ζέστη».


Ασφυκτικό κοκτέιλ η ζέστη και το όζον

«Η άπνοια σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές του όζοντος αλλά και των αιωρούμενων σωματιδίων θα δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό κοκτέιλ» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο μετεωρολόγος - ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές του όζοντος, αυτές τις τελευταίες μέρες χτύπησαν κόκκινο σε πολλές περιοχές της Αττικής. Χθες, την… τιμητική τους είχαν οι Θρακομακεδόνες, η Λυκόβρυση και τα Ανω Λιόσια, όπου σημειώθηκε υπέρβαση του πρώτου ορίου συναγερμού, η λεγόμενη υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης, που είναι τα 180 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις από το Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Αθήνας στις έξι το απόγευμα, οι μέγιστες τιμές του όζοντος έφτασαν στους Θρακομακεδόνες τα 234 μικρογραμμάρια, στη Λυκόβρυση τα 228 μικρογραμμάρια και στα Ανω Λιόσια τα 184 μικρογραμμάρια. Σημειώνεται ότι το δεύτερο όριο συναγερμού είναι τα 240 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Οι ειδικοί συνιστούν σε όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα να παραμένουν σε κλειστούς χώρους και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους. Επίσης συνιστάται σε όσους αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα - και ιδίως στα παιδιά - να αποφεύγουν αυτές τις ημέρες την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού.






ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Καταπολεμήστε τη ζέστη σε 6 κινήσεις

Την προσοχή των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες εφιστά το υπουργείο Υγείας λόγω του καύσωνα. Τα tips προκειμένου να προστατευθούμε από την ζέστη είναι:
1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοιχτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.λπ.).

2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία καθώς και κάτω από τον ήλιο.

3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή:
- Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
- Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
- Ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.

4. Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες (ντους).

5. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Οταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ.λπ.

6. Συνιστάται η παραμονή σε χώρους που διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες κατά προτίμηση οροφής.

ΠΗΓΗ:http://www.tanea.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια