Κινητοποίηση στις 16 Ιούνη για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών.


Συγκέντρωση με αίτημα «Να κλείσει άμεσα η χωματερή της Φυλής - Διαχείριση των σκουπιδιών με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες» διοργανώνουν η Λαϊκή Επιτροπή Φυλής και η Λαϊκή Επιτροπή Αγίων Αναργύρων - Καματερού, την Παρασκευή 16 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων (Δημαρχείου) στα Άνω Λιόσια.
Σε σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα οι Λαϊκές Επιτροπές των περιοχών αναφέρουν:

«Ο υπερκορεσμός που έχει προ πολλού επέλθει στη χωματερή, οι κατά καιρούς επεκτάσεις που έχουν γίνει και άλλες που σχεδιάζονται, έχουν προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση του λαού της περιοχής και της Δυτικής Αθήνας συνολικά. Με πρόσφατη απόφασή της η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, που έχει την πλειοψηφία στον ΕΔΣΝΑ, αποφάσισε την εναπόθεση απορριμμάτων σε δυο νέα σημεία εντός του χώρου του ΧΥΤΑ (κύτταρα Β3 και Β6). Από τη ροή απορριμμάτων προς τη χωματερή και τη χωρητικότητα των νέων κυττάρων καταδεικνύεται ότι σύντομα θα κορεστούν και αυτά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε νέα παράταση λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Την ίδια στιγμή η ανάθεση της επιδημιολογικής μελέτης καρκινοβατεί στις δημοπρατήσεις.
Για τη σημερινή κατάσταση υπάρχουν ευθύνες και αυτές ανήκουν στο ακέραιο στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και βεβαίως στη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η κυβέρνηση μέσω του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και πιο συγκεκριμένα του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής προωθεί:
- Τη μεγαλύτερη σε βάθος και έκταση εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των αποβλήτων.
- Την παραπέρα αφαίμαξη του λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος.
- Την πιο στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου.
- Την παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με τη συνεχιζόμενη στέρηση κεντρικών δημόσιων πόρων για την κατασκευή υποδομών διαχείρισης των δημοτικών απορριμμάτων και την ανοχή απέναντι στην ασυδοσία του βιομηχανικού κεφαλαίου, να σπέρνει κατά βούληση τα τοξικά και άλλα επικίνδυνα απόβλητά του.
Απολύτως συνυπεύθυνες είναι η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, που υποσχόταν το άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, οι δημοτικές αρχές του Δήμου Φυλής διαχρονικά που στηρίχτηκαν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι δημοτικές αρχές που βάζουν πλάτη για την προώθηση αυτής της πολιτικής, όπως η διοίκηση του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού.
Πλαίσιο αιτημάτων
Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά πρώτα απ' όλα την υγεία και την ποιότητα ζωής του εργαζόμενου λαού. Αντιπαλεύουμε το σλόγκαν "χωματερή = χρήμα για την περιοχή" που προσπαθούν να καλλιεργήσουν χρόνια τώρα στους κατοίκους της περιοχής. Καταγγέλλουμε την παραχώρηση, έναντι εξευτελιστικού αντιτίμου, της εκμετάλλευσης του βιοαερίου σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο.
Εδώ και δεκαετίες το εργατικό - λαϊκό κίνημα της περιοχής πρωτοστάτησε στον αγώνα για την απομάκρυνση της χωματερής. Μοναδική διασφάλιση για την απομάκρυνση της χωματερής μπορεί να είναι ο ανυποχώρητος αγώνας του λαού της Φυλής, των Αγίων Αναργύρων - Καματερού, της Δυτικής Αθήνας συνολικά. Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να πάρει μέρος κάθε εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος, αυτοαπασχολούμενος, η κάθε γυναίκα, ο κάθε νέος και νέα. Δεν έχουμε άλλο δρόμο. Είναι για μας μονόδρομος να παλέψουμε για τη ζωή που μας αξίζει. Είναι το χρέος μας απέναντι στους ίδιους μας τους εαυτούς και στα παιδιά μας.
Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, οργανώνουμε τον αγώνα μας και απαιτούμε:
  • Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων που συντελούνται μέσα και γύρω από αυτόν.
  • Όχι στην καύση των απορριμμάτων.
  • Να αποκλειστεί η ενιαία περιοχή των Άνω Λιοσίων - Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Φυλής (Θριάσιο Πεδίο) από οποιαδήποτε ρυπογόνο δραστηριότητα.
  • Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού.
  • Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση μέρους ή του συνόλου στον τομέα της καθαριότητας. Διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων με μόνιμες σταθερές θέσεις εργασίας και πλήρη δικαιώματα.
  • Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έναρξη του έργου της απορρύπανσης της ευρύτερης περιοχής γύρω από τον ΧΥΤΑ Φυλής (μελέτη, εξασφάλιση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, δημοπράτηση, υλοποίηση)».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια