Yποτροφίες για 3.685 φοιτητές μέσω ΕΣΠΑ - Πώς θα μοριοδοτηθούν οι υποψήφιοι

Πάνω από 3.685 υποτροφίες προκήρυξε το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών σε φοιτητές απ’ όλη τη χώρα, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε Τμήματα και Σχολές των ΑΕΙ της χώρας.
Το ομώνυμο «Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης Επιμελών Φοιτητών που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ)» του ΙΚΥ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, έχει σκοπό να βοηθήσει επιμελείς φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα να τελειώσουν τις σπουδές τους εγκαίρως και, παράλληλα, να μεριμνήσει και για φοιτητές με αναπηρίες (ΑΜΕΑ), καθώς και για εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης διαθέτουν φοιτητές και φοιτήτριες του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, οι οποίοι βρίσκονται στον κύκλο προπτυχιακών σπουδών.
Μοριοδότηση

Οι υποψήφιοι θα μοριοδοτηθούν βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών κριτηρίων, τα οποία έχουν
καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 1188/04.04.2017, τεύχος Β΄.
Συγκεκριμένα, θα «μετρήσουν» το εισόδημα των υποψηφίων, καθώς και των οικογενειών τους, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7.500 ευρώ για το οικονομικό έτος 2015, αλλά και η οικογενειακή τους κατάσταση. Ειδικότερα, μοριοδοτείται η οικογενειακή κατάσταση του υποψηφίου για τις εξής περιπτώσεις: (α) ως γονέα πολύτεκνης οικογένειας, (β) ως γονέα τρίτεκνης οικογένειας, (γ) ως γονέα μονογονεϊκής οικογένειας, (δ) ως τέκνο πολύτεκνης, τρίτεκνης ή μονογονεϊκής οικογένειας.
Επίσης, μοριοδοτούνται οι φοιτητές που είναι ορφανοί από έναν ή από τους δύο γονείς, καθώς και φοιτητές ορφανοί από δύο γονείς, οι οποίοι είναι το μεγαλύτερο σε ηλικία τέκνο και έχουν τουλάχιστον έναν άγαμο αδελφό, εξαρτώμενο μέλος οικογένειας.
Επιπλέον μόρια λαμβάνουν υποψήφιοι που είναι εξαρτώμενα μέλη και έχουν αδελφό ή αδελφή που σπουδάζει στην Ελλάδα -σε προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για απόκτηση πρώτου πτυχίου- σε τόπο εκτός της κύριας κατοικίας των ιδίων και της οικογένειάς τους, και εκτός του τόπου όπου διαθέτουν οι ίδιοι ή η οικογένειά τους ακίνητη ιδιοκτησία με πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας.
Οσο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που γίνονται δεκτές, περιλαμβάνονται οι φοιτητές με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, οι φοιτητές που εισήχθησαν ως πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, χωρίς εξετάσεις, οι φοιτητές που έχουν τέκνα/σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή εφόσον είναι εξαρτώμενα μέλη με γονείς/νόμιμους κηδεμόνες ή αδέλφια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και όσοι ανήκουν στις εξής ομάδες: απεξαρτημένα από ουσίες άτομα, πρώην τρόφιμοι φυλακών, οροθετικοί, μετανάστες, παλιννοστούντες, πρόσφυγες, Ελληνες πολίτες Ρομά, Ελληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
Οι υποτροφίες θα χορηγηθούν αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου 2016 και θα έχουν διάρκεια εννέα μήνες.
Το ποσό της μηνιαίας υποτροφίας θα ανέρχεται σε 200 ευρώ για τους σπουδάζοντες στον τόπο κύριας κατοικίας τους και 380 ευρώ για τους σπουδάζοντες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που βρίσκονται εκτός του τόπου κύριας κατοικίας τους.
Αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 28 Απριλίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: https://iky-ypotrofies.it.minedu.gov.gr/

Πηγή: Έθνος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια