Δυτικό Μέτωπο: Πανάκριβη και αναποτελεσματική η διαχείριση του ΕΔΣΝΑ


Την Τετάρτη 5/4/2017, το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ -σε μια από τις σπάνιες συνεδριάσεις του- συζητά για το κόστος διαχείρισης του έτους 2016, για τον καθορισμό της εισφοράς των δήμων το 2017  και για την εξέλιξη της παραγωγής αστικών αποβλήτων των δήμων τα έτη 2015 – 2016. Παίρνοντας αφορμή από τα σχετικά εισηγητικά κείμενα, η γραμματεία του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ προχώρησε στον παρακάτω σχολιασμό.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πανάκριβη και αναποτελεσματική  η διαχείριση του ΕΔΣΝΑ

Το κόστος διαχείρισης των ΑΣΑ (αστικών στερεών αποβλήτων) στην Αττική φανερώνει και στον πιο αδαή πόσο σπάταλη και αναποτελεσματική είναι η πολιτική του ΕΔΣΝΑ, από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι σήμερα. Παρότι το κόστος διαχείρισης είναι πανάκριβο (45 ευρώ/τόνος, διπλάσιο από το κόστος διαχείρισης στις άλλες περιφέρειες) τα πενιχρά αποτελέσματα της δουλειάς του είναι σε όλους γνωστά.

Τα συγκριτικά στοιχεία για τα σύμμεικτα των ετών 2015 - 2016, που  κοινοποίησε ο ΕΔΣΝΑ στα μέλη του ΔΣ, επιβεβαιώνουν τις επισημάνσεις μας. Παρά την οικονομική κρίση, έχουμε αύξηση (!!!) των
ποσοτήτων των σύμμεικτων για το 2016, κατά 2,89%, που αντιστοιχεί σε 50.000 τόνους. Ταυτόχρονα, έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά ταφής και τα μικρότερα  ποσοστά ανακύκλωσης, σχεδόν, σε όλη την Ευρώπη, την ώρα που σπαταλώνται απίστευτα μεγάλα ποσά. Στην Αττική έχουν επιβληθεί δεκάδες εκατ. ευρώ πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ  (ανεξέλεγκτες χωματερές), ενώ πάνω από 150.000.000 εκατ. Ευρώ έχουν πληρωθεί σε εργολάβους για την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας (ΕΜΑΚ) της Φυλής, απλά για να ξαναστέλνει τα σκουπίδια για θάψιμο.

Τεράστια γάγγραινα της διαχείρισης στην Αττική αποτελούν τα λεγόμενα αντισταθμιστικά. Δεκάδες δις δραχμές  (51.150.903.958, μέχρι το 2001) και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (550.000.000, από το 2002 μέχρι σήμερα) έχουν δοθεί ως αντισταθμιστικά μόνο στο δήμο Άνω Λιοσίων - Φυλής, για να εξασφαλισθεί -διαχρονικά- η συναίνεση των δημοτικών αρχών στη λειτουργία της χωματερής, που οδήγησε σε όργιο σπατάλης και διαφθοράς σε αυτόν το δήμο. Τα αντισταθμιστικά λειτούργησαν σαν επιχείρηση εξαγοράς συνειδήσεων, με χρήματα των δημοτών της ολόκληρης της Αττικής. Ούτε ένα ευρώ από τα αντισταθμιστικά δεν πήγε για έργα και προγράμματα περιβαλλοντολογικής αποκατάστασης!

Δυστυχώς και η σημερινή διοίκηση του ΕΔΣΝΑ συνεχίζει την ίδια πολιτική με αυτή των προηγούμενων. Ο κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής δεν ξεγελιούνται με χάντρες και καθρεφτάκια. Αυτό που απαιτούν -και έχουν κάθε λόγο να το κάνουν- είναι να κλείσει η εγκατάσταση της Φυλής, συμπεριλαμβανομένης της χωματερής και να σταματήσει άμεσα η αδιανόητη σπατάλη των αντισταθμιστικών, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι με τη σωστή αξιοποίηση αυτών των χρημάτων ο ΕΔΣΝΑ θα μπορούσε να λύσει τεράστια χρονίζοντα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής.

Η κρίση είναι προ των  πυλών

Βρισκόμαστε, ήδη, στον Απρίλιο του 2017 και για το θέμα των νέων εγκαταστάσεων τελικής διάθεσης καθώς και των νέων μονάδων επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων, που αφορούν άμεσα την περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Απειροελάχιστα πράγματα γίνονται και στους δήμους. Την ώρα που η εγκατάσταση της Φυλής οδεύει με γοργούς ρυθμούς στην πλήρωσή της. Σε ελάχιστα χρόνια δεν θα μπορεί να δέχεται ούτε μια σακούλα σκουπίδια. Με την προϋπόθεση ότι δεν θα επιχειρηθεί μια νέα επέκτασή της.

Ο κίνδυνος αυτός δε φαίνεται να είναι, απλά, θεωρητικός, αφού το νέο ΠΕΣΔΑ -ακόμη και με τις τεράστιες ελλείψεις και ασάφειες που έχει- «αμφισβητείται» στην πράξη από αυτούς που το ψήφισαν. Αντί της έγκαιρης κατασκευής των νέων χώρων υγειονομικής ταφής, ο ΕΔΣΝΑ προσπαθεί να εξαντλήσει και την παραμικρή σπιθαμή εδάφους στην εγκατάσταση της Φυλής, προκειμένου να της δώσει μια μικρή παράταση ζωής.

Η στάση αυτή είναι αδιέξοδη και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εκδήλωση μιας τεράστιας κρίσης σκουπιδιών στην Αττική, με ανυπολόγιστες συνέπειες στον τομέα της υγείας και του περιβάλλοντος. Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, για μια ακόμη φορά, χτυπά το καμπανάκι κινδύνου και καλεί την περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ σε ριζική αλλαγή πορείας.

Μεγάλη ανησυχία στην περιοχή της Φυλής

Στο μεταξύ η Φυλή και οι γύρω περιοχές εξακολουθούν να δοκιμάζονται σε καθημερινή βάση. Τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα καρκίνου και οι θάνατοι κατοίκων της Φυλής και εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ στη χωματερή, η έντονη δυσοσμία που έχει μονιμοποιηθεί και οι συχνές φωτιές στο χώρο της χωματερής έχουν προκαλέσει τεράστια ανησυχία στον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής.

Σε αυτήν την περιβαλλοντική και υγειονομική μάστιγα πρέπει να δοθεί ένα οριστικό τέλος. Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας - Αττικής να διεκδικήσουν αγωνιστικά το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και την υλοποίηση της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή και στην ανάκτηση των υλικών.


Φυλή 4/4/2017


ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
(Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας)


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Αφιερωμένο στους γνωστούς μου γιδοβοσκούς της φωτογραφίας......καμία δουλειά δεν είναι ντροπή....εύχομαι να πληρώνει καλά το συστηματάκι που υπηρετούν '' καταγγελτικά''....καθώς και στα γίδια που έκαναν ''like''https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DouOy6FnV1O0&h=ATM5rt17dbUq5-1XXCF-K96oqUPHPu66fZlxWp_-vUXC8o8kRqZvaSstxsJn_dUbhhNPmaLDPxUAIhAoYahh_EFeBNQr_2bpcki90E1L1L9EcjZ6HiLdwZWNnRb_1oDq-DmbHg&hc_location=ufi

    ΑπάντησηΔιαγραφή