Υποχρεωτική η παροχή στοιχείων στους Δήμους από Κτηματολόγιο, ΔΟΥ και παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας

Το Κτηματολόγιο, το Γραφείο Κτηματογράφησης, οι αρμόδιες ΔΟΥ, η ΔΕΗ και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες θα είναι πλέον υποχρεωμένες να παρέχουν στους δήμους στοιχεία που τους ζητούνται και αφορούν τους υπόχρεους εντός της διοικητικής τους περιφέρειας με απώτερο στόχο την βελτίωση της εισπραξιμότητας των εσόδων των ΟΤΑ.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των δήμων το οποίο υλοποιείται με σχετική διάταξη (άρθρο 65) του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία προβλέπεται ρητά πλέον η ατελής και δωρεάν παροχή των αιτούμενων από τους δήμους στοιχείων που αφορούν στην ακίνητη περιουσία και στο εισόδημα των υπόχρεων και τηρούνται από άλλους φορείς. Παράλληλα προβλέπεται πλέον
προθεσμία τριάντα (30) ημερών εντός της οποίας οι κατονομαζόμενοι φορείς οφείλουν να παρέχουν τα στοιχεία που τους ζητούνται από τους ΟΤΑ α’ βαθμού, στο πλαίσιο άσκησης της φορολογικής τους αρμοδιότητας.

Επίσης εισάγεται ρητά στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο υποχρέωση του διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας να διαβιβάζουν αμεληττί στους δήμους τα στοιχεία τιμολόγησης και εν γένει τα δεδομένα των υπόχρεων που τηρούνται για τη συνείσπραξη των ποσών που αφορούν στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Με τον τρόπο αυτό δεν απαιτείται πλέον η υποβολή σχετικού αιτήματος από τους δήμους, σε όφελος των δημοτικών εσόδων.

Άρθρο 65

Διευκόλυνση της είσπραξης ιδίων εσόδων των Ο.Τ.Α.


Η παρ. 3 του άρθρου 261 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής :
«3. Οι δήμοι μπορούν να ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων του Γραφείου Κτηματογράφησης, του Κτηματολογίου και των αρμοδίων Δ.Ο.Υ., στοιχεία που αφορούν στην ακίνητη περιουσία και στο εισόδημα των υπόχρεων, εντός των ορίων της διοικητικής τους περιφέρειας. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες υποχρεούνται να παρέχουν ατελώς στους δήμους τα στοιχεία που ζητούνται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και της δικαιοδοσίας τους, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης από το Δήμο».

Το τελευταίο εδάφιο της περίπτ. γ’ της παρ.1 του άρθρου 43 του ν. 3979/2011 (Α΄138) αντικαθίσταται, ως εξής:
«Ο διαχειριστές του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούνται να διαβιβάζουν αμελλητί τα ανωτέρω στοιχεία τιμολόγησης και εν γένει τα δεδομένα των υπόχρεων που τηρούνται για τη συνείσπραξη των ποσών της περ. β’ προς τους οικείους δήμους».



πηγή:www.localit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια