Αντιπροσωπεία του Δήμου Φυλής στις εκδηλώσεις για την 191η Επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου



Αντιπροσωπεία του Δήμου Φυλής πήρε μέρος στο εορταστικό διήμερο εκδηλώσεων  για τα 191 χρόνια από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων, που διοργάνωσε ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στις 8 και 9 Απριλίου 2017.
Η αποστολή εντάχθηκε, όπως και πέρσι, στο πλαίσιο συμμετοχής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), την οποία εκπροσώπησαν ο Α’ Αντιπρόεδρος Δ. Καφαντάρης ενώ συμμετείχαν και οι Δήμαρχοι, εκπρόσωποι και πολιτιστικοί φορείς των Δήμων Σπετσών, Ερμιονίδας, Αίγινας, Λαμιέων, Ναυπακτίας, Ξηρομέρου, Ακτίου – Βόνιτσας, Αγρινίου, Θέρμου, Αμφιλοχίας, Φυλής, Καλαβρύτων, Τρίπολης, Νάουσας, Πύλου – Νέστορος, Ανατολικής Μάνης, Δωρίδας  και Γρεβενών – Σαμαρίνας.
Την Ιερή Πόλη τίμησε με την παρουσία του για τρίτη συνεχή χρονιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ενώ την Βουλή των Ελλήνων ο Β’ Αντιπρόεδρος Γιώργος Βαρεμένος.
Από πλευράς Δήμου Φυλής πήραν μέρος και παρέλασαν οι Σύλλογοι «Αρβανίτικου Πολιτισμού Η ΓΡΙΖΑ», «Φυλασία», Κρητών και το χορευτικό της Δημοτικής Ενότητας Φυλής. Παρευρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, οι Αντιδήμαρχοι Θανάσης Σχίζας και Μαρίνος Σαρλάς, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Γιώργος Μαυροειδής και η Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Φυλής Ελένη Λιάκου.
Τους επισήμους και τις αντιπροσωπείες ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους ο  Δήμαρχος Ιερής
Πόλης Μεσολογγίου κ. Νίκος Καραπάνος, με επίσημη ανακοίνωσή του η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου. 
Το τελετουργικό του διήμερου εορτασμού
Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων της ιστορικής επετείου, αποτέλεσε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου το πρωί του Σαββάτου , 8 Απριλίου 2017, μεταφέρθηκε, με λιτανευτική πομπή από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ. Στην πομπή συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νικόλαος Καραπάνος, οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές της Ιεράς Πόλεως και της ευρύτερης περιοχής και πλήθος κόσμου.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Κοσμάς μετέβη στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Μεσολογγίου, στο χώρο όπου ετάφη, μετά το ολοκαύτωμα, ο αγωνιστής Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία των αρχών της Ιεράς Πόλεως.
Το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού χοροστατούντος του Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Ακολούθησε η πένθιμη λιτανευτική πομπή τιμής στους πεσόντες της Εξόδου, με επικεφαλής την Εικόνα της Εξόδου και τον Σταυρό ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, από τον Ιερό Ναό προς τον Κήπο των Ηρώων. Στην ιερά λιτανεία συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νικοπόλεως και Πρεβέζης και Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο ιερός κλήρος και οι αρχές του τόπου. Προηγήθηκαν μαθητικές αντιπροσωπίες των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και άλλων Νομών, φιλαρμονικές και τιμητικά αγήματα των τριών Σωμάτων του Ελληνικού Στρατού.
Στον Κήπο των Ηρώων, ενώπιον του Τύμβου που φυλάσσονται τα οστά των Πεσόντων της Εξόδου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους: της Ελληνικής Κυβερνήσεως, της Βουλής των Ελλήνων, της Πρεσβείας της Πολωνίας ως τιμώμενης χώρας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Δικαστικού Σώματος, της Ακαδημίας Αθηνών, της Περιφερείας Δυτικής Ελλάδας, των αδελφοποιημένων Δήμων και από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Ακολούθησε η βράβευση των νικητών του 71ου Δρόμου Θυσίας και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νικόλαο Καραπάνο.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης από το  Δημογέροντα Χρήστο Καψάλη, που έγινε με τη συμμετοχή της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 191ης Επετείου της Ηρωικής Εξόδου της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου κορυφώθηκαν, την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου 2017.
Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκαν ο Όρθρος και η αρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκoπίου Παυλοπούλου, ενώ στη συνέχεια, ενώπιον του Προέδρου, ξεκίνησε η ιερά Λιτανευτική Πομπή τιμής στους Πεσόντες της Εξόδου.
Με την ιερά λιτανεία μεταφέρθηκε η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως, με την συμμετοχή του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελλ. Δημοκρατίας, των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων επικεφαλής του Ιερού Κλήρου, των μελών της Βουλής των Ελλήνων, των λοιπών επισήμων και πλήθους κόσμου. Μεταξύ αυτών, μαθητές των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και άλλων Νομών, φιλαρμονικές και εκπρόσωποι φορέων.
Τιμές στην Ιερά Εικόνα της Εξόδου απέδωσαν, το άγημα της Προεδρικής Φρουράς και τα αγήματα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Τιμώμενη Χώρα κατά τον φετινό εορτασμό ήταν η Πολωνία.
Στον Τύμβο, όπου φυλάσσονται τα οστά των πεσόντων, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως «των αειμνήστων αγωνιστών και προμάχων της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, Ιωσήφ και Πορφυρίου των Αρχιερέων και πάντων των μετ’ αυτών εν τη ηρωική Εξόδω αγωνισαμένων και πεσόντων ορθοδόξων πατέρων και αδελφών ημών, Ελλήνων τε και Φιλελλήνων».
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Όλγα Γεροβασίλη, ενώ η υψίφωνος κα Vivian Douglas απέδωσε το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι», με τη συνοδεία της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.
Κατά την τάξη του εορτασμού, το απόγευμα της Κυριακής, η Ιερά Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ επέστρεψα,  με λιτανευτική πομπή, από τον Κήπο των Ηρώων στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου φυλάσσονται.
Τιμητικές παρουσίες και εκπροσωπήσεις στις Εορτές Εξόδου
Την Ιερή Πόλη τίμησε με την παρουσία του για τρίτη συνεχή χρονιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ενώ την Βουλή των Ελλήνων ο Β’ Αντιπρόεδρος Γιώργος Βαρεμένος. Την Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο βουλευτής Ηρακλείου και Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Ελευθέριος Αυγενάκης, την Ένωση Κεντρώων ο Πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης και την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο βουλευτής Αιτωλ/νίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.
Από το Διπλωματικό Σώμα, συμμετείχαν στον εορτασμό οι Πρεσβείες Πολωνίας, Φινλανδίας, Ρουμανίας, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Ελβετίας, Ρωσίας, και Αυστρίας. Επίσης ο Δήμαρχος του αδελφοποιημένου Δήμου Schöfflisdorf  Alois Buchegger.
Οι Στρατιωτικές Αρχές εκπροσωπήθηκαν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ε. Αποστολάκη, τον Αρχηγό Στόλου Ιωάννη Παυλόπουλο, τον Διοικητή ΑΣΔΥΣ  Κων/νο Βασιλειάδη, τον Διοικητή ΔΙΚΕ Γεώργιο Μπουζάκη και τον Υπαρχηγό ΓΕΑ.
Το Πυροσβεστικό Σώμα εκπροσωπήθηκε από τον Αρχηγό Βασίλειο Καπέλιο, η Ελληνική Αστυνομία  από τον Υπαρχηγό Αριστ. Ανδρικόπουλο και  το Λιμενικό Σώμα από τον Διοικητή 5ης Περιφέρειας Λ. Σ. Στ. Καλογείτων.
Εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. Ευθύμιος Δρόσος, ενώ εκ μέρους του κόμματος «Το Ποτάμι» η κυρία Ευτυχία Αλεβιζάτου.
Στον εορτασμό συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές Αιτωλ/νίας Μαρία Τριανταφύλλου, Μάριος Σαλμάς και Κώστας Καραγκούνης, ο βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Δημαράς και ο Βουλευτής Αττικής Γιώργος Πάντζας.
Παρευρέθηκαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Παιδείας Παυσανίας Παπαγεωργίου, Τουρισμού Ευρυδίκη Κουρνέτα και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γρηγόρης Θεοδωράκης.
Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εκπροσώπησαν ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, η Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά, και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Νίκος Μπαλαμπάνης και Γιάννης Λύτρας . Επίσης συμμετείχαν στις εκδηλώσεις οι περιφερειακοί σύμβουλοι Απόστολος Ευθυμίου και Νίκος Υφαντής. Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου εκπροσώπησε ο σύμβουλος Ιωάννης Καραμπίνας.
Η  ΚΕΔΕ εκπροσωπήθηκε από τον Α’ Αντιπρόεδρο Δ. Καφαντάρης ενώ συμμετείχαν επίσης  Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων Σπετσών, Ερμιονίδας, Αίγινας, Λαμιέων, Ναυπακτίας, Ξηρομέρου, Ακτίου – Βόνιτσας, Αγρινίου, Θέρμου, Αμφιλοχίας, Φυλής, Καλαβρύτων, Τρίπολης, Νάουσας, Πύλου – Νέστορος, Ανατολικής Μάνης, Δωρίδας  και Γρεβενών – Σαμαρίνας.
Από την Κύπρο συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων Αμμοχώστου και Μόρφου, καθώς επίσης ο πρώην Δήμαρχος Μόρφου Χαρ. Πίττας.
Την Ακαδημαϊκή κοινότητα εκπροσώπησαν οι καθηγητές κ.κ. Σπ. Βλαχόπουλος, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Παναγιώτης Κοντός, και Αριστ. Γαρμπής, ενώ εκ μέρους του Δικαστικού Σώματος παρευρέθηκαν η Πρόεδρος Εφετών Πειραιά Καλλιόπη Πανά, ο Πρόεδρος Εφετών Πάτρας Εμ. Καλεντάκης, ο Πρόεδρος Εφετών Αγρινίου Κ. Παναγόπουλος και οι Εφέτες Κ. Βελισσάρης και Δ. Κοντόπουλος.
Ο Δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας συμμετείχε στον φετινό εορτασμό, όπως επίσης ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Αθανάσιος  Θανόπουλος και ο γλύπτης Νικόλαος Κοτζαμάνης. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια