Ημερίδα Ιστορίας

25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1821
Οι χωρικοί της Αττικής  επαναστατούν  κατά  του Οθωμανικό ζυγού. Μια επέτειος ξεχασμένη από το επίσημο κράτος, άγνωστη στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά γνωστή στα χωριά των ξωτάρηδων, όπως υποτιμητικά αποκαλούσαν οι Αθηναίοι τους χωρικούς της Αττικής.195 χρόνια  πέρασαν  από τότε που  Χασιώτες , Μενιδιάτες ,
Μεσογείτες, με κύριο αρχηγό τον Χασιώτη Μελέτη Βασιλείου, με ελάχιστο οπλισμό και με διάφορα γεωργικά εργαλεία, αξίνες  και  σκεπάρνια  ύψωναν το ανάστημά τους  στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που τους καταδυνάστευε επί 4 αιώνες.

Δυο δίστιχα που έχουν διασωθεί από την λαϊκή παράδοση της Αττικής, τα οποία ήταν στα αρβανίτικα  και που αναφέρονται στη συνομιλία του καπετάν Μελέτη Βασιλείου με τον τροφοδότη του Πανούση Μαγουλιώτη,  εμπεριέχουν όλη τη διχόνοια του γένους μας.
Λέει ο Μαγουλιώτης:
Αν είχαμε  όλοι ένα μυαλό θα είχε ελευθερωθεί αυτός ο τόπος
Για να πάρει την απάντηση από τον καπετάν Μελέτη Βασιλείου
Πολύ σωστή αυτή η κουβέντα, με τα χρήματα δεν τα αγοράζεις τα μυαλά.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ήταν μια καλή εκδήλωση, με διαφωτιστικές αναφορές για την Ιστορία του τόπου. Συγχαρητήρια για τον χώρο διοργάνωσης, για το βάθος της ομιλίας του κου Μπρέμπου, καθώς και για το αμείωτο ενδιαφέρον της ομιλίας του κου Πραχαλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή