ΕΠΙΣΤΟΛΗ Δ.ΜΠΟΥΡΑΙΜΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ

Αθήνα, 03/01/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σας παραθέτουμε, προς ενημέρωσή σας, κείμενο που υπογράφει ο πρώην δήμαρχος Φυλής και μέλος της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ Δημήτρης Μπουραΐμης, το οποίο τέθηκε στη συνεδρίαση της Ε.Ε του Συνδέσμου την Τετάρτη 28  Δεκεμβρίου 2016, ως επιστολή προς τις εφημερίδες Κontra-news και Πρώτο Θέμα, με αφορμή δημοσιεύματα τους σχετικά με την καταβολή αντισταθμιστικών στο δήμο Φυλής. Επισημαίνεται ότι το κείμενο συντάχθηκε, αυτοτελώς και ανεξαρτήτως, από την αρμόδια διεύθυνση του ΕΔΣΝΑ.

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Κontra-news της 22ης Δεκεμβρίου αλλά και παραπλήσιου δημοσιεύματος στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα και επειδή σε αυτά εμπλέκεται ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), μέλη της διοίκησής του και υπάλληλοι του, οφείλουμε προς αποκατάσταση της αλήθειας και αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων να διευκρινίσουμε τα παρακάτω:

Ο ΕΔΣΝΑ αποδίδει κάθε έτος προς το δήμο Φυλής σημαντικά χρηματικά ποσά ως αντισταθμιστικά οφέλη, για την περιβαλλοντική όχληση από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ Φυλής. Ο δήμος Φυλής για την εξυπηρέτηση των δανείων που έχει λάβει εκχώρησε προς τα τραπεζικά ιδρύματα (Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και Εθνική Τράπεζα) μέρος αυτών των αντισταθμιστικών.
Έτσι, ο ΕΔΣΝΑ κατά το έτος 2011 παρακράτησε το ποσό των 2.586.656,40 ευρώ και κατά το έτος 2012 το ποσό των 3.014.244,13 ευρώ , τα οποία απέδωσε σε τρίτους (ΙΚΑ, Τράπεζες) και όχι στο δήμο Φυλής, προς εξυπηρέτηση υποχρεώσεων του τελευταίου.
Επιπλέον, το έτος 2011 εκδόθηκαν χρηματικά εντάλματα λογιστικής τακτοποίησης ύψους 4.300.000 ευρώ, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία που εδόθησαν για έλεγχο στους ορκωτούς λογιστές. Σημειώνουμε δε, ότι το παραπάνω ποσό  δεν ανταποκρίνεται σε εκδοθείσες επιταγές προς το δήμο Φυλής αλλά λογιστική κίνηση, η οποία τακτοποιεί την παρακράτηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από την κατανομή εισφορών για απόδοση των αντισταθμιστικών οφειλών προς το δήμο Φυλής. Το έτος 2012, εκδόθηκε χρηματικό ένταλμα συμψηφισμού, ύψους 700.000,00 ευρώ, για τον ίδιο λόγο.
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι, το ποσό των 8.014.244,13 ευρώ που αναφέρεται στα δημοσιεύματα, δεν αποτελεί πληρωμή με επιταγές προς το δήμο Φυλής που «εξαφανίστηκαν» αλλά παρακρατήσεις για υποχρεώσεις προς τρίτους.
Όλα τα παραπάνω προκύπτουν άλλωστε και από το ίδιο το κείμενο του δημοσιεύματος, στο σημείο που αναδημοσιεύεται επιστολή προς το δήμο Φυλής σχετιζόμενη με την έρευνα που διενεργήθηκε.
Με λίγα λόγια, τα κατ’ έτος αντισταθμιστικά οφέλη προς το δήμο Φυλής καταβάλλονταν κατά ένα μέρος απευθείας προς αυτόν και κατά ένα μέρος απευθείας σε οργανισμούς στους οποίους όφειλε ο δήμος και προς εξυπηρέτηση των οφειλών του.
Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι τα χρήματα αποδόθηκαν για υποχρεώσεις του δήμου Φυλής προς τρίτους και προς τον ΕΔΣΝΑ, ο τίτλος του δημοσιεύματος στην εφημερίδα Kontra-news και η εισαγωγή αυτού - με αναφορές σε σκάνδαλο μαμούθ, σε εξαφάνιση 8,5 εκατομμυρίων ευρώ και σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος - δημιουργούν εσφαλμένες και παραπλανητικές εντυπώσεις.
Μάλιστα, με το δημοσίευμα δίνεται άλλη μία ευκαιρία επίθεσης στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος τα χρόνια της κρίσης έχει υποστεί τεράστιες περικοπές και πάρα ταύτα επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο για την ελάφρυνση των συνεπειών της στους πολίτες.
Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι ξεκάθαρο ότι ούτε «χαμένα» χρήματα υπάρχουν, ούτε φυσικά καμία διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Υπάρχει μόνο λογιστική τακτοποίηση, η οποία όχι απλά παρερμηνεύεται, αλλά χρησιμοποιείται για συκοφάντηση.
Για το λόγο αυτό και, προς αποκατάσταση της αλήθειας και ενημέρωση των αναγνωστών σας, σας καλούμε να δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή.


Δημήτριος Μπουραΐμης

Μέλος Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια