Ραδιενεργά απόβλητα στον ΧΥΤΑ Φυλής: Αυτόφωρη διαδικασία για τον αρμόδιο αντιδήμαρχο


Απαγορεύτηκε η εναπόθεσή τους στον ΧΥΤΑ Φυλής και επεστράφηκαν στον Δήμο από όπου μεταφέρθηκαν. Θα διενεργηθεί έλεγχος για την εξακρίβωση της προέλευσης τους
Ραδιενεργό ιώδιο σε κοντέινερ που μετέφερε απόβλητα του Δήμου Λαυρεωτικής στο ΧΥΤΑ Φυλής ανιχνεύτηκε την Κυριακή από το ειδικό όργανο μέτρησης ραδιενέργειας που διαθέτει ο ΧΥΤΑ. Όπως έκανε γνωστό το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), άμεσα, μετά τον εντοπισμό των ραδιενεργών αποβλήτων, απαγορεύτηκε η εναπόθεσή τους στο χώρο και επεστράφηκαν στο Δήμο.
AdTech Ad
Αμέσως, δόθηκε εντολή στους επιθεωρητές περιβάλλοντος για την άμεση διερεύνηση του θέματος και
λήψη μέτρων, εφόσον απαιτείται, για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Στο χώρο μετέβη η προϊσταμένη επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία είχε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, την Αρμόδια Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Στη συνέχεια, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, ο δήμος απέθεσε τα απόβλητα σε χώρο παράνομης απόρριψης αποβλήτων, εντός περιφραγμένου γηπέδου του Δήμου Λαυρεωτικής στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας. Αφού ελήφθησαν υπόψη και οι μετρήσεις του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, υπεύθυνοι του οποίου εκλήθησαν στο σημείο, ξεκίνησε η διενέργεια της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος του αρμόδιου αντιδημάρχου για την ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών αποβλήτων που, εκτός από την υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος, εγκυμονεί και άμεσους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, τα ραδιενεργά απόβλητα παραμένουν εντός του περιφραγμένου γηπέδου, και επειδή ο χρόνος ημιζωής του ραδιενεργού ιωδίου είναι 8 ημέρες, θα μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Φυλής σε μία εβδομάδα. Στο γήπεδο αυτό υπήρχαν και απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).
Τέλος, όπως έγινε γνωστό, εντός της ημέρας κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος θα ξεκινήσει έλεγχο στη περιοχή προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση των αποβλήτων, ενώ θα ξεκινήσει και η διαδικασία του άρθρου 9 του ν. 2947/2001, για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στο δήμο Λαυρεωτικής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια