Ακραία εκτροπή στη συζήτηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής


Εξέλιξη που καταρρακώνει κάθε έννοια δημοκρατίας είχε το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, της Τρίτης 6/12, το οποίο ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης είχε το θέμα της έγκρισης του ΠΕΣΔΑ. Όταν έφτασε η ώρα της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος, δεκάδες κάτοικοι από τη Φυλή, από άλλες περιοχές της Δυτικής Αττικής και από το Γραμματικό κατέλαβαν το χώρο του προεδρείου, με πανώ και με συνθήματα, με αίτημα την αναβολή της συζήτησης, την απόσυρση του σχεδίου ΠΕΣΔΑ και τη ριζική αναμόρφωσή του. 


Το προεδρείο διέκοψε τη διαδικασία, με τους περιφερειακούς συμβούλους να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής της εξέλιξης της διαμαρτυρίας. Στο μεταξύ, κατατέθηκε και επίσημο αίτημα απόσυρσης του θέματος της έγκρισης του ΠΕΣΔΑ, «προκειμένου να εκπονηθεί νέα μελέτη που να παίρνει υπόψη της τις ανάγκες των πολιτών της Αττικής και του περιβάλλοντος» -από επτά περιφερειακούς συμβούλους (Άννα Βασιλάκη, Δέσποινα Κουτσούμπα, Μάκη Μαντά, Ζωή Ράικου, Γιάννη Πρωτονοτάριο, Μαρίνα Κουκά, Φλώρα Νικολιδάκη)- αίτημα που αγνοήθηκε από το προεδρείο.


Ξαφνικά -και ενώ η διακοπή είχε ξεπεράσει κατά πολύ τη μία ώρα- υπήρξε μια μαζική είσοδος των περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας στην αίθουσα της συνεδρίασης και, από το πουθενά, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου -μέσα από μια ομάδα συμβούλων της πλειοψηφίας- άρχισε να ανακοινώνει τα αποτελέσματα μιας ψηφοφορίας, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ !!! Η ενέργεια αυτή φάνηκε να καταλαμβάνει εξ απήνης τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που άκουσαν να ανακοινώνεται η στάση τους στην υποτιθέμενη ψηφοφορία και προκάλεσε νέο κύμα έντονων αποδοκιμασιών.

Πρόκειται, αναμφίβολα για ένα καραμπινάτο πραξικόπημα, που δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αντιπροσωπεύει, ακόμη και μια υποτυπώδη, διαδικασία έγκρισης του συγκεκριμένου ΠΕΣΔΑ. Ενός ΠΕΣΔΑ που είναι, ήδη, απονομιμοποιημένος από το ίδιο το περιεχόμενό του. Υποθέτουμε ότι σε αυτή την εκτροπή δεν υπήρξε συναίνεση κάποιας άλλης παράταξης, γι αυτό και θα περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αντιδράσεις τους. 

Σε κάθε περίπτωση, η περιφερειακή αρχή, το προεδρείο και τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, που εμπνεύστηκαν και συμμετείχαν σε αυτό το απαράδεκτο φιάσκο βαρύνονται με τεράστιες ευθύνες, για τις οποίες θα πρέπει να δώσουν δημόσια εξηγήσεις. Εκτός αν συνειδητά επέλεξαν ένα τέλος, ταιριαστό με το περιεχόμενο του ΠΕΣΔΑ. Γελιούνται, όμως, αν πιστεύουν ότι έτσι ξεμπερδεύουν με την υπόθεση του ΠΕΣΔΑ.  Έσπειραν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες …

Μια παρέμβαση, που δεν ήταν γραφτό να γίνει …

Για την ιστορία, παραθέτουμε την παρέμβαση που είχε προετοιμάσει η ΠΡΩΣΥΝΑΤ, στην περίπτωση που γίνονταν κανονική συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, μήπως και χρησιμεύσει κάπου, στη συζήτηση που, έτσι κι αλλιώς, θα ξανανοίξει …

Παρέμβαση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ
στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής για το ΠΕΣΔΑ Αττικής
(6/12/2016)


Στο παρά πέντε της έγκρισης του νέου ΠΕΣΔΑ, ούτε μπορούμε, ούτε και έχει νόημα να επαναλάβουμε τα όσα, κατά καιρούς, έχουμε προσπαθήσει να πούμε, μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο. Περιοριζόμαστε σε λίγες βασικές επισημάνσεις:


Πρώτη επισήμανση

Η δεκαετία (2006-2016) του υφιστάμενου σχεδιασμού τελειώνει, χωρίς να έχει γίνει ούτε ένα ουσιαστικό βήμα προς τα μπρος. Ότι κάναμε το 2006, κάνουμε και το 2016.

Δεύτερη επισήμανση

Από αύριο ξεκινά μια νέα επώδυνη φάση, αν εγκριθεί ο ΠΕΣΔΑ με την παρούσα μορφή, που θα κουβαλά στην πλάτη της πολλές από τις παθογένειες του παλιού σχεδιασμού.

Στο ερώτημα γιατί κάνουμε αυτήν την απαισιόδοξη πρόβλεψη, η απάντηση είναι πολύ απλή. Την κάνουμε γιατί:
·       Από αύριο και για πολλά χρόνια ακόμη, θα συνεχίσουμε να μην έχουμε δημοτικές υποδομές υποδοχής και αξιοποίησης (περιβαλλοντικά και οικονομικά) της πρώτης μεγάλης κατηγορίας των ΑΣΑ, των ανακυκλώσιμων υλικών.
·       Από αύριο και για πολλά χρόνια ακόμη το ουσιαστικό έργο της ανακύκλωσης θα εξακολουθήσουν να το κάνουν τα ιδιωτικά συστήματα -και θα επωφελούνται από αυτό-, ενώ οι δήμοι θα συνεχίσουν να κάνουν τη συλλογή και τη μεταφορά και να επωμίζονται το κόστος.
·       Από αύριο και για πολλά χρόνια ακόμη, θα συνεχίσουμε να μην έχουμε δημοτικές υποδομές υποδοχής και αξιοποίησης (περιβαλλοντικά και οικονομικά) της δεύτερης μεγάλης κατηγορίας των ΑΣΑ, των προδιαλεγμένων οργανικών, που θα πρέπει να μεταφέρονται στο ΕΜΑΚ και, ίσως, στο μέλλον και σε κάποιες άλλες κεντρικές μονάδες κομποστοποίησης.
·       Από αύριο και για πολλά χρόνια ακόμη, εξ αιτίας των παραπάνω, τα ποσοστά προδιαλογής και ανάκτησης υλικών θα παραμένουν χαμηλά και οι στόχοι που μπαίνουν θα αποτελούν «όνειρο θερινής νυκτός».
·       Για το λόγο αυτό, από αύριο και για πολλά χρόνια ακόμη, τα σύμμεικτα θα εξακολουθήσουν να είναι η μεγαλύτερη κατηγορία των ΑΣΑ.
·       Από αύριο και για πολλά χρόνια ακόμη, δεν θα μπορούμε να υποβάλλουμε σε επεξεργασία τα πολλά σύμμεικτα που θα έχουμε, αφού το μοναδικό εργαλείο που θα έχουμε στη διάθεσή μας θα είναι το ΕΜΑΚ -να μην ξαναπούμε το γιατί- το οποίο τη μόνη δουλειά που κάνει είναι: να θάβει ότι υποδέχεται, να συντηρεί την επιχειρηματική δραστηριότητα μιας ιδιωτικής εταιρείας, να «βάζει μέσα» οικονομικά τον ΕΔΣΝΑ και τους δήμους και να προσφέρει χώρο στον κ. Βρούστη να κάνει «πειράματα» με τα απόβλητα της λαχαναγοράς και της ψαραγοράς, σκορπώντας βρώμα και δυσωδία σε όλη τη Δυτική Αττική.Eνδεχομένως, να υπάρχει και η μονάδα της WATT στη Φυλή και μια μονάδα στην Ανατολική Αττική, της οποίας αφού συρρικνώθηκε στο μισό η δυναμικότητα, συνδέθηκε και η χωροθέτησή της με τη λαθεμένη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Γραμματικού, για να γίνει και αυτής της μονάδας δύσκολη η κατασκευή.
·       Τέλος, από αύριο και για πολλά χρόνια ακόμη, θα εξακολουθήσουμε να έχουμε τεράστιες ανάγκες σε χώρους ταφής, οι οποίοι, όμως, δεν θα υπάρχουν, αφού τα τελευταία κύτταρα του ΧΥΤΑ Φυλής θα έχουν γεμίσει, μέχρι το τέλος του 2018 και οι νέοι ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ είναι ακόμη στα χαρτιά. Και, φυσικά, δεν μας διαφεύγει ότι οι πρώτοι υποψήφιοι χώροι, αν και όταν επιλεγούν, είναι αυτοί των παλιών χωροθετήσεων, όπως το Μελετάνι και το λατομείο Μουσαμά, μαζί με τη χιλιοσυζητημένη περίπτωση του ΧΥΤΑ Γραμμματικού.

Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Την οποία αντί να παραδεχτείτε, προσπαθείτε να την ωραιοποιήσετε με επικοινωνιακά κόλπα της τελευταίας ώρας και να κάνετε το μαύρο - άσπρο, όπως έγινε με το δελτίο τύπου του ΕΔΣΝΑ, που απαντά στην κριτική του δήμου Ιλίου. Το μόνο που καταφέρατε, ωστόσο, είναι να επιβεβαιώσετε τα όσα σας καταμαρτυρούμε: από τη μια, παραδέχεστε ότι ποτέ δεν κάνατε ουσιαστική αξιολόγηση των τοπικών σχεδίων των δήμων και δεν τους βοηθήσατε διαχειριστικά και οικονομικά και, από την άλλη, επιβεβαιώνετε ότι ποτέ δεν αναλάβατε ουσιαστικές δεσμεύσεις για το μέλλον της εγκατάστασης της Φυλής. Για να μην τα πολυλογούμε, σας προκαλούμε, αντί να εκδίδετε ανώδυνα δελτία τύπου, να τολμήσετε να συμπεριλάβετε και στο σχέδιο απόφασης αυτά που λέτε στο δελτίο τύπου: κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής με την πλήρωση των κυττάρων της β΄ φάσης, όχι στην κατασκευή της γ΄ φάσης, καμία νέα εγκατάσταση στην ΟΕΔΑ Φυλής, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας της WATT, προσθέτουμε εμείς. Πάρτε εσείς όλη τη δόξα αυτής της απόφασης και αφήστε εμάς τους μαξιμαλιστές και αιθεροβάμονες να μιλάμε για το συνολικό κλείσιμο της εγκατάστασης.    

Τρίτη επισήμανση

Θα αναρωτηθούν κάποιοι/ες από εσάς: μα θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα από αυτά που γίνονται; Δεν είναι, ήδη, αρκετό ότι ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ; Απαντάμε χωρίς κανένα ενδοιασμό: ακόμη και σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, ακόμη και με τις υφιστάμενες μνημονιακές δεσμεύσεις, ειδικά στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, θα μπορούσαν να γίνουν τεράστια βήματα μπροστά. Και στην Αττική και σε όλες τις άλλες περιφέρειες της χώρας. Όσο για τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, το ξέρετε και το ξέρουμε ότι χωρίς την κατάργησή τους δεν θα βρισκόσασταν στη θέση που βρίσκεστε, ούτε καν θα τολμούσατε να κυκλοφορήσετε. Μην το επαναλαμβάνετε, λοιπόν, κουραστικά και μονότονα.

Είχατε μια μοναδική ευκαιρία, να προχωρήσετε ακόμη και σε ρήξεις. Ειδικά, εσείς στην Αττική για δύο επιπλέον λόγους: αφενός γιατί είχατε δίπλα σας μια συγγενή πολιτικά κυβέρνηση και, αφετέρου, γιατί δε χρειάστηκε να κουνήσετε το δαχτυλάκι σας για να ψάξετε για το εναλλακτικό μοντέλο που θα έπρεπε να εφαρμόσετε, αυτό της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην προδιαλογή και στην ανάκτηση των υλικών. Το βρήκατε έτοιμο «στο πιάτο» και, πολύ σύντομα, αυτό το μοντέλο έγινε και εθνικό σχέδιο.

Εσείς τι κάνατε; Εκμεταλλευτήκατε αυτήν την ιδέα για να εμφανιστείτε καινοτόμοι, για να κολακέψετε τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών, για να τους κάνετε τμήμα του εκλογικού σας μηχανισμού και για να κερδίσετε τις εκλογές. Και όταν ήρθε η ώρα να εφαρμόσετε αυτά που υποσχεθήκατε, «ανακρούσατε πρύμναν». Αναδιπλωθήκατε, δυσφημήσατε και κακοποιήσατε την ιδέα της αποκεντρωμένης διαχείρισης. Κρατήσατε το περίβλημα και καταστρέψατε την ουσία της. Συμβιβαστήκατε με την καθολική παρουσία των εργολάβων στο έργο του ΕΔΣΝΑ και παρακολουθήσατε με απάθεια τις νέες προσπάθειες επέκτασής τους, όπως αυτή της WATT. Δεν βρήκατε να πείτε ούτε μια κουβέντα για την επιλογή της κυβέρνησης να μην στηρίξει το νέο εθνικό σχέδιο και να αποκλείσει από τη χρηματοδότηση τις αποκεντρωμένες δημοτικές υποδομές. Διαθέτετε τεράστια κονδύλια από τα αποθεματικά της περιφέρειας για αμφιλεγόμενα έργα, αλλά δε σκεφτήκατε να δώσετε λίγα ψίχουλα στους δήμους για να ξεκινήσουν τα πρώτα τους βήματα με τα -ανεπαρκή- τους τοπικά σχέδια. Εκβιάζετε με το επιχείρημα ότι θα χαθούν λεφτά, αν δεν εγκριθεί το σχέδιο που φέρατε, αλλά δεν αισθάνεστε την ανάγκη να απολογηθείτε για τα τεράστια ποσά που διαφεύγουν από τους δήμους, μέσα από το σημερινό, διαβλητό σύστημα της ιδιωτικοποιημένης ανακύκλωσης.

Δεν έχετε καμία δικαιολογία, λοιπόν, δεν έχετε κανένα ελαφρυντικό και μην περιμένετε τη συμπόνια κανενός.

Τέταρτη επισήμανση

Εσείς πρέπει να εξηγήσετε αν ακολουθήσατε αυτό το δρόμο, από ατολμία για συγκρούσεις ή επειδή «μπλοκάρατε» και δεν ξέρατε τι να κάνετε ή επειδή, κάτι που μας φαίνεται πιθανότερο, έχετε επιλέξει να πάρετε τις αποφάσεις για τα πιο κρίσιμα ζητήματα του ΠΕΣΔΑ εν αγνοία της κοινωνίας, εν αγνοία ακόμη και των θεσμικών οργάνων, σε κλειστά γραφεία και σε αδιαφανείς διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει πως με αυτές σας τις επιλογές:
·       έχετε καταλήξει να συμβιβαστείτε με τις πιο συντηρητικές αντιλήψεις του τύπου «ούτε ένα κιλό σκουπίδια στον τόπο μου» ή «ποτέ και πουθενά ΧΥΤΑ», που οδηγούν άλλοτε σε διαιώνιση της Φυλής και άλλοτε σε ανόητες και επικίνδυνες απόψεις, όπως αυτή της εξαγωγής σκουπιδιών για καύση στο εξωτερικό
·       έχετε δώσει λαβή σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι η αυτοδιοίκηση, η περιφέρεια και ο δημόσιος τομέας είναι ανίκανοι για το παραμικρό και δεν μπορούν «να χωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρο» και, το κυριότερο,
·       έχετε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να εκδηλωθεί πολύ σύντομα μια κρίση διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική τεραστίων διαστάσεων. Κρίση από την οποία ωφελημένοι θα βγουν μόνο οι πλασιέ της καύσης, της αεριοποίησης και άλλων «θαυματουργών» λύσεων, που θα εμφανιστούν και σαν οι σωτήρες της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος, από πάνω.

Αυτή τη στιγμή υποτίθεται ότι όλοι/ες έχετε κατασταλάξει στη στάση που θα κρατήσετε. Οπότε, είναι, μάλλον, υπερφίαλο από μέρους μας να σας ζητήσουμε να την αλλάξετε. Παρόλα αυτά, επιτρέψτε μας να απευθυνθούμε σε όσους/ες υποστηρίζετε με θέρμη, με λιγότερη θέρμη ή και με δήθεν κριτική διάθεση το σχέδιο του ΠΕΣΔΑ και να σας πούμε ότι πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ότι δεν θα βρίσκετε τίποτα που να σας κάνει υπερήφανους γι αυτή σας την επιλογή. Αντίθετα, θα ανακαλύψετε πολλούς λόγους για να μέμφεστε τους εαυτούς σας.

Από τη μεριά μας, θα κάνουμε το δικό μας «ταμείο», στο επόμενο διάστημα. Θα συζητήσουμε τι κάναμε καλά και τι όχι, που πετύχαμε και που αποτύχαμε. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: ότι δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από το στόχο μιας κοινωνικά και περιβαλλοντικά δίκαιης διαχείρισης των αποβλήτων. Οπότε μη θεωρήσετε ότι κλείνει αυτή η συζήτηση με μια ενδεχόμενη υπερψήφιση του σχεδίου ΠΕΣΔΑ, γιατί γι αυτό το ζήτημα θα ξαναμιλήσουμε πολλές φορές και πολύ πριν από την επόμενη αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ. 

6/12/2016


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΠΡΩΣΥΝΑΤ)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια