Σκουρλέτης: Καθυστερεί η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη –«Κατεστημένο» όσοι αντιδρούν στην απλή αναλογική

Αρκετούς μήνες πίσω πηγαίνει η ολοκλήρωση για την αναθεώρηση του Καλλικράτη που, όπως είχε εξαγγελθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, επρόκειτο να ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους. Όπως δήλωσε στον Αθήνα 984 ο νέος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, «η συζήτηση για αναθεώρηση του Καλλικράτη αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα του 2017». Παράλληλα ο κ. Σκουρλέτης, παρά τις αντιδράσεις, επέμεινε για μία ακόμη φορά στην ανάγκη καθιέρωσης της απλής αναλογικής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Συναντά αντιδράσεις από κατεστημένες δυνάμεις, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και προέλευσης (σ.σ. προφανώς ο υπουργός αναφέρεται και στις αντιδράσεις που υπάρχουν από πολλούς
δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ). Ξεβολεύει ένας αυθεντικός τρόπος έκφρασης και αποτύπωσης των συσχετισμών στο τοπικό επίπεδο. Γιατί θα πρέπει ο εκλεγόμενος δήμαρχος να κατέχει τη δύναμη των 2/3 σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου και να έχουμε ένα εντελώς προσωποκεντρικό , δημαρχοκεντρικό σύστημα; Μιλάμε για την τοπική εξουσία και όχι για την διακυβέρνηση της χώρας. Εάν δεν είναι ο δήμος το πεδίο στο οποίο θα δοκιμάζονται στην πράξη οι συμμαχίες και η συμμετοχή του κόσμου, ποιό θα είναι; Ένα τέτοιο σύστημα θα διευκολύνει και θα απελευθερώσει  δυνάμεις που κατ ανάγκη δεν συναθροίζονται κάτω από κάποιο κόμμα  για να πάρουν κάποιο χρίσμα», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα τέτοιο σύστημα θα ευνοήσει τις ανεξάρτητες υποψηφιότητες.
Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να βλέπουμε το θέμα αποσπασματικά, διότι ένα εκλογικό σύστημα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο μιας γενικότερης συζήτησης για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις   μετά και την εμπειρία εφαρμογής του Καλλικράτη τα τελευταία χρόνια, θα είναι ένα κορυφαίο ζήτημα που θα συζητηθεί και μια αλλαγή με συζήτηση και διάλογο. Η συζήτηση για αναθεώρηση του Καλλικράτη αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα του 2017», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια