ΑΠΘ:Επιδράσεις στην υγεία κατοίκων είχε η φωτιά στον Ασπρόπυργο

Ασπρόπυργος, Ιούνιος 2015. Το εργοστάσιο ανακύκλωσης τυλίγεται στις φλόγες. Για μέρες, νέφος διοξινών καλύπτει την περιοχή και τοξικά υλικά διασπείρονται τριγύρω. Μέχρι και 13% αυξήθηκε η συνολική πιθανότητα καρκινογένεσης στους ανθρώπους που ζουν σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το εργοστάσιο ανακύκλωσης. Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα του προγράμματος «Crome–life», το οποίο παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα. Πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις αίματος και υπολογίστηκαν οι διοξίνες που πέρασαν στον οργανισμό των κατοίκων της περιοχής. Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει με τα παιδιά της περιοχής που ήρθαν άμεσα σε επαφή με επικίνδυνες ουσίες στο έδαφος.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η ρύπανση του περιβάλλοντος και ειδικά τα μεγάλα ρυπογόνα επεισόδια έχουν σοβαρότατες επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία, συχνά πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο νομίζουμε. «Μέχρι και 13% αυξήθηκε η συνολική πιθανότητα καρκινογένεσης στους ανθρώπους που ζουν σε μια ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το εργοστάσιο ανακύκλωσης που τυλίχτηκε στις φλόγες στον Ασπρόπυργο το 2015», είπε στην «Κ» ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΠΘ και συντονιστής του προγράμματος CROME – LIFE, τα συμπεράσματα του οποίου παρουσιάστηκαν χθες στην Αθήνα. «Προχωρήσαμε σε αναλύσεις αίματος και σε υπολογισμό των διοξινών που πέρασαν στον οργανισμό των κατοίκων της περιοχής. Δεν επρόκειτο μόνο για το τοξικό νέφος
καπνού. Το πιο τραγικό ήταν πως πολλά παιδάκια πήγαν στον χώρο μετά και στην προσπάθειά τους να πάρουν λίγο χαλκό ή οτιδήποτε άλλο, έρχονταν σε επαφή με την ξηρή εναπόθεση των επικίνδυνων ουσιών. Αυτές κολλούσαν στο δέρμα, τις έβαζαν στο στόμα τους. Δεν υπήρχε ενημέρωση, ούτε γνώση», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.

Ενα από τα βασικά συμπεράσματα του πολύχρονου ερευνητικού προγράμματος αφορά τη σημασία που έχουν η ενημέρωση και το μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων, ειδικά των μητέρων. Την εικόνα αυτή ενίσχυσε η έρευνα που έγινε στην περιοχή του Τάραντα, στη Νότια Ιταλία, όπου υπάρχουν πολλά εργοστάσια και μεγάλη ρύπανση. Οι επικίνδυνες ουσίες που υπάρχουν συνδέονται με σοβαρά προβλήματα στη νευροαναπτυξιακή κατάσταση των παιδιών. Οπως φάνηκε από την έρευνα, η έκθεση των παιδιών στους ρυπογόνους παράγοντες ήταν πιο μεγάλη σε οικογένειες όπου οι μητέρες είχαν χαμηλότερο μορφωτικό (και συχνά βιοτικό) επίπεδο. «Ο ρόλος ειδικά της μητέρας είναι πολύ σημαντικός. Το πιο βασικό, βέβαια, είναι τι γίνεται σε επίπεδο μέτρων προστασίας, σε επίπεδο πολιτικής», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Στο πρόγραμμα CROME – LIFE συνεργάστηκαν ερευνητικές ομάδες από την Ελλάδα, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Ιταλία και την Ισπανία. «Επιδιώκουμε να συμβάλουμε στην υιοθέτηση μέτρων προστασίας. Γι’ αυτό θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα το γεγονός πως προτείναμε μέτρα έκτακτης αντιμετώπισης και ενημέρωσης για περιστατικά υψηλής ρύπανσης, τα οποία σε μεγάλο βαθμό έγιναν δεκτά τον Δεκέμβριο του 2014, μπροστά στις ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες συγκέντρωσης σωματιδίων λόγω καύσης βιομάζας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις», σημείωσε ο συντονιστής του προγράμματος. Το CROME - LIFE μελέτησε ειδικά τα προβλήματα από τα βαρέα μέταλλα. Tο ερευνητικό Ινστιτούτο Josef Stefan Institute στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας μελέτησε τη συγκέντρωση υδραργύρου στους οργανισμούς της Μεσογείου, με πολύ ανησυχητικά συμπεράσματα, αλλά και οδηγίες για σωστή διατροφή.

Ουσιαστικό αποτέλεσμα του CROME θεωρείται από τους οργανωτές του η απόφαση για πανευρωπαϊκό πρόγραμμα βιοπαρακολούθησης πληθυσμών, όσον αφορά 14 οικογένειες χημικών ουσιών. Στο Δ.Σ. θα συμμετέχει και το εργαστήριο περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ.
Έντυπη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια