Μέσα από εντάσεις ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

   
Στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου 2016 ψηφίστηκε  ο προϋπολογισμός του Δήμου Φυλής κατά πλειοψηφία μια ουσιαστική απόφαση που ουσιαστικά είναι το εργαλείο για να λειτουργήσει ο Δήμος και οι δομές του.  Παρά το ότι είχαν τηρηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και το παρόν σχέδιο του προϋπολογισμού έφερε και την θετική γνωμοδότηση του παρατηρητηρίου
ΟΤΑ έγινε πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων. Από την πλευρά της αντιπολίτευση να τον χαρακτηρίζει "πλασματικό" ενώ από την πλευρά της διοίκησης ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς να αναφέρει πως δεν κατανοεί την στάση τους  ώστε να μπορεί ο δήμος να στηρίξει τις δομές τους και να εκτελεστούν τα δρομολογημένα τεχνικά έργα.
Ακολουθούν τα δελτία τύπου :

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2017
Ψηφίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου 2016, από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο προϋπολογισμός του Δήμου Φυλής έτους 2017.
Μετά από μια μακρά περίοδο προετοιμασίας που άρχισε το καλοκαίρι και αφού προηγήθηκε η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή υποβολή στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρουσίαση στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή, το σχέδιο προϋπολογισμού τέθηκε υπόψη του Δημοτικού
Συμβουλίου. Το συνολικό ύψος του ανέρχεται σε 120.771.980,40 και το κόστος του προγράμματος των έργων που θα εκτελεστούν σε 20.372.946,28, σύμφωνα με τους παρακάτω πίνακες:




Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς ευχαρίστησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την προσπάθεια που κατέβαλαν για τη σύνταξη του προϋπολογισμού και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που τον υπερψήφισαν.
Αναφερόμενος στα μέλη που τον καταψήφισαν δήλωσε ότι δεν κατανοεί τη στάση τους, καθώς η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι αναγκαία για να λειτουργήσει ο Δήμος, για να στηρίξει τις δομές αλληλλεγγύης, δηλαδή το επισιτιστικό πρόγραμμα και το κοινωνικό παντοπωλείο, αλλά και για να υλοποιήσει το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων. Μάλιστα ανέφερε σειρά έργων που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος, όπως η αποπεράτωση της Στέγης Ηπειρωτών, η αποκατάσταση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής, τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της Αιγαίου Πελάγους και στη Ζωφριά, το πρόγραμμα οδοποιΐας που αρχίζει τις επόμενες μέρες, η ανέγερση νέου παιδικού σταθμού στο Ζεφύρι, η ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου, η ενεργειακή αυτονομία των δημοτικών κτιρίων που θα έχει ως αποτέλεσμα το μηδενισμό του κόστους ηλεκτροφωτισμού, θέρμανσης και ψύξης, η εφαρμογή της μελέτης για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς κά. 
Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κατάσταση που παρέλαβε το Δήμο, την 1η Σεπτεμβρίου 2014. «Ανέλαβα το Δήμο με τους εργαζομένους να απεργούν, γεμάτο σκουπίδια και να οφείλει 480 εκατ. ευρώ. Στο γραφείο Δημάρχου βρήκα μόνο ένα στυλό. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοτικής Ενότητας Φυλής δεν πραγματοποιήθηκε πανηγύρι, το Δεκαπενταύγουστο του 2014. Σήμερα ο Δήμος έχει ταμείο 32 εκατ. ευρώ και πληρώνει κανονικά τη μισθοδοσία και όλες του τις υποχρεώσεις, αλλά και οφειλές του παρελθόντος για αποζημιώσεις εδαφικών εκτάσεων και απαλλοτριώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Φυλής.

Το βίντεο της ομιλίας του Δημάρχου: https://www.facebook.com/neaepoxi.info/videos/vb.100007862653791/1815946862010718/?type=2&theater


Τοποθέτηση Δημήτρη Μπουραΐμη στη συνεδρίαση του Δ.Σ για τον Προϋπολογισμό 2017 του δήμου Φυλής


Ο Προϋπολογισμός του 2017 είναι ένας προϋπολογισμός με έσοδα 120 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, προσωπικά έχω την εντύπωση ότι από αυτόν αποκρύπτονται κάποια έσοδα ή σας έχουν διαφύγει.

Για παράδειγμα, αναφέρει ότι υπάρχουν ίδια έσοδα 2,5 εκατομμύρια ευρώ,
έσοδα από τα προνοιακά επιδόματα - τα οποία έρχονται και φεύγουν – 2,3 εκατομμύρια, από τη ΔΕΗ 3,1 εκατομμύρια κ.λ.π. Συνεπώς, ως τακτικά έσοδα αναφέρεται το ποσό των 13 εκατομμυρίων, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν ότι μπορεί να γίνει ελάφρυνση όσον αφορά στα έσοδα από τη ΔΕΗ.

Πάμε τώρα στα έκτακτα έσοδα.
Ως έκτακτα αναφέρονται η ΣΑΤΑ 593 χιλιάδες ευρώ, ίδια έσοδα 739 χιλιάδες, αντισταθμιστικά 38 εκατομμύρια (το υπόλοιπο του 2016 και το 2017), σύνολο, δηλαδή, 39 εκατομμύρια από έκτακτα έσοδα. Επίσης, αναφέρονται ως έκτακτα για επενδύσεις, περίπου 5 εκατομμύρια. Συνεπώς, τακτικά και έκτακτα έσοδα συνολικά υπολογίζονται στα 68 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα έσοδα που αναφέρονται, λέτε ότι αφορούν απαιτήσεις. Εγώ δε λέω, ασφαλώς, να μην τα πάρετε αλλά δε μπορείτε να κάνετε προϋπολογισμό με απαιτήσεις αλλά προϋπολογισμό σταθερής βάσης.

Αναφέρετε απαιτήσεις 29 εκατομμύρια ευρώ, κρατήσεις 7,4 εκατομμύρια ευρώ  - που δεν ξέρουμε περί τίνος πρόκειται - και ένα χρηματικό υπόλοιπο 24,7 εκατομμύρια. Δηλαδή, εμφανίζεται ο δήμος να διαθέτει αποθεματικό περίπου 25 εκατομμύρια. Εδώ, λοιπόν, σας διαφεύγει ο νόμος 4172/2013, με βάση τον οποίο, τα αποθεματικά αποφέρουν τόκους  εισόδημα και υποχρέωση δήλωσης εισοδήματος. Αντί αυτού, δεν προκύπτει από πουθενά ποια είναι τα έσοδα από το απόθεμα και πόσος φόρος εισοδήματος αποδόθηκε. Επίσης, δε μπορεί να λέει ένας δήμος ότι έχει απόθεμα και να χρωστάει.

Μέχρι σήμερα, παρά τα νούμερα που αναφέρετε, δυστυχώς έχει υλοποιηθεί μόνο το 27% από τον προϋπολογισμό του 2016.

Παρά το γεγονός ότι, κατά καιρούς, προσπαθείτε να πείσετε για το αντίθετο, ο Προϋπολογισμός του 2017 στηρίζεται, αποκλειστικά, στα αντισταθμιστικά οφέλη. Αν γινόταν ένα τρικ και αφαιρούνταν, ο δήμος θα ήταν χρεοκοπημένος, δε θα υπήρχε. Υπό αυτή την έννοια, επιβάλλεται να αναθεωρήσουμε όλες τις πολιτικές, γιατί οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση. Κάποια στιγμή τα αντισταθμιστικά δε θα υπάρχουν.
Και θα σας πω γιατί είμαστε πτωχευμένοι. Οι παιδικοί σταθμοί ή ο πολιτιστικός Οργανισμός, όλα τα προγράμματα που υπάρχουν στο δήμο, σε σχέση με τα έσοδα που έχουν, δε μπορούν να ανταποκριθούν. Για παράδειγμα, οι παιδικοί σταθμοί έχουν έσοδα 50 χιλιάδες και κόστος 2.5 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, πρέπει να δούμε το ενεργειακό κόστος. Έχει πάρει πρωτοβουλίες ο δήμαρχος, έχουν περάσει 2 χρόνια και τίποτε δεν έχει υλοποιηθεί.

Πρέπει να δούμε ξανά τα διοικητικά μας όρια. Υπάρχει μια βιομηχανική μονάδα που πρέπει να πληρώνει στο δήμο μας και επειδή είμαστε «φίλοι» με τον Ασπρόπυργο, τον στέλνουμε εκεί, δεν τον αφήνουμε να πληρώσει εδώ. Μεσολαβεί και ο γενικός ότι δήθεν θα του τα φτιάξει και έτσι διώχνουμε τα έσοδα των βιομηχανικών μονάδων, γεγονός που αποτελεί κακουργηματική πράξη. Πρέπει να ξαναδούμε ακόμα και άλλου είδους έσοδα, όπως τα από το βιοαέριο ή το φυσικό αέριο, καθώς και έσοδα από εμπορευματικούς σταθμούς.

Πάμε στην ύδρευση, το κόστος της οποίας είναι τεράστιο και τα έσοδα μηδενικά. Εκεί πρέπει να είμαστε γενναίοι και να διεκδικήσουμε ότι - για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια - δεν πρέπει να πληρώνει η περιοχή ΕΥΔΑΠ. Εννοείται πως, σε αυτή την περίπτωση, δε θα πληρώνουν και οι δημότες ενώ παράλληλα θα γίνονται και έργα.

Η εναλλακτική πολιτική μας πρέπει να βασίζεται στο γεγονός ότι ο δήμος Φυλής δε θα έχει αντισταθμιστικά γιατί θα είναι για πάντα σκουπιδιάρης αλλά αντισταθμίσματα γιατί προσέφερε στο κράτος. Και, τέλος πάντων, η πολιτική που μέχρι σήμερα έχει επιβληθεί στο δήμο, δεν ήταν η σωστή για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά.

Σε ένα δήμο που έχει ένα δώρο 35 εκατομμυρίων και - θεωρητικά αλλά και ουσιαστικά - έχει στρατηγικό χαρακτήρα, δε μπορεί το Τεχνικό Πρόγραμμα να είναι μηδαμινό. Ούτε μπορεί να λειτουργεί ως να έχει διαγραφεί η συνένωση και να υπήρξαμε πάντα ενωμένοι. Διότι, δεν υπήρξαμε. Το Ζεφύρι έχει τα προβλήματά του, η Φυλή τα δικά της, το ίδιο και τα Λιόσια. Δε συνενωθήκαμε για να λύσουμε την ανεπάρκεια της πολιτείας ή να λύσουμε από ίδιους πόρους τα προβλήματά της. Είμαστε ένας δήμος που έχει προσφέρει και πρέπει να δούμε το μέλλον του διαχρονικά.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι οι προϋπολογισμοί των δήμων πρέπει, πλέον, να είναι ρεαλιστικοί. Δυστυχώς, ο Προϋπολογισμός του 2017 όχι μόνο δεν είναι ρεαλιστικός αλλά αποκρύπτει στοιχεία. Αποκρύπτει την πραγματικότητα.

Είναι μεγάλο λάθος στη σημερινή εποχή να έχεις πλαστούς προϋπολογισμούς.
Είναι μεγάλο λάθος να μη στέλνεις στοιχεία στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας.
Είναι μεγάλο λάθος να μην αποκαλύπτεις την αλήθεια. Γιατί, αν δε γνωρίζουν κεντρική διοίκησης και δημότες την αλήθεια, τότε δε θα βάλουν πλάτη στις διεκδικήσεις και τους αγώνες που έρχονται.

Με αυτή την έννοια, προσωπικά θα καταψηφίσω τον προϋπολογισμό, εκτός από τις δαπάνες της μισθοδοσίας, τις υποχρεωτικές δαπάνες για τη λειτουργία του δήμου και, βέβαια, να υπενθυμίσω ότι έχω καταψηφίσει ως ανεπαρκές και το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Σας ευχαριστώ πολύ


Δείτε στο link που ακολουθεί την τοποθέτηση του Δημήτρη Μπουραΐμη στη συνεδρίαση https://www.youtube.com/watch?edit=vd&v=768bty5FWr4


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια