Σκουρλέτης: 37.000 θέσεις εργασίας για τη διαχείριση απορριμμάτων μέσω ΟΤΑ

Στις 37.000 θα φθάσουν οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια μέσω των επενδύσεων από το ΕΣΠΑ στη διαχείριση απορριμμάτων. Αυτό τόνισε μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Όπως είπε  «μπροστά μας έχουμε νέες προσκλήσεις, οι οποίες έρχονται να συμβάλλουν θετικά και να υποστηρίξουν την λειτουργία των Δήμων με πρόσθετους πόρους. Για τη διαχείριση απορριμμάτων, μέσω του τομεακού προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ
θα ενεργοποιηθούν επιπλέον 200 εκατ. ευρώ. Ακόμη 332 εκατ. ευρώ θα προκύψουν για τον ίδιο λόγο από τα 13 ΠΕΠ (Περιφερειακά Τομεακά Προγράμματα). Για τη διαχείριση λυμάτων, μέσω των ΠΕΠ, αναμένεται να ενεργοποιηθούν προσκλήσεις 610 εκατ. ευρώ το αμέσως επόμενο διάστημα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Εσωτερικών «η συμβολή όλων των παραπάνω δράσεων δεν περιορίζεται στην υλοποίηση έργων που, βεβαίως, τα έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη οι ΟΤΑ και βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών.  Με συντηρητικούς υπολογισμούς αναμένεται η δημιουργία 25.000 νέων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 12.000 θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία αυτών των υποδομών», επισήμανε.
Παράλληλα μίλησε και για τις:
-Επικείμενες προσκλήσεις, από το νέο έτος, για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημοτικά κτήρια, συνολικού ύψους 245 εκατ. ευρώ, κυρίως μέσω ΠΕΠ.
-Δράσεις υπέρ της Αυτοδιοίκησης που εκπονούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (EKT) . Συνολικά έχουν ενεργοποιηθεί προσκλήσεις ύψους περίπου 714 εκατ. ευρώ που στηρίζουν δράσεις όπως Κέντρα Κοινότητας και Παραρτήματα Ρομά, Δομές παροχής Βασικών Αγαθών (Σίτιση- Παντοπωλεία – Φαρμακεία), Δομές αστέγων,  με άμεσους δικαιούχους τους ΟΤΑ Α’ βαθμού.
«Τα παραπάνω αντανακλούν την προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιηθούν στο έπακρο πόροι που μπορούν να στηρίξουν την λειτουργία των ΟΤΑ μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.  Δεν υποτιμούμε τα οικονομικά προβλήματα. Δεν κλείνουμε μάτια και αυτιά στις αγωνίες σας. Πολύ  θα θέλαμε γενναίες ενισχύσεις για τους Δήμους, αλλά χρειάζεται να συνεννοηθούμε, επειδή στο τέλος της ημέρας θα κληθούμε να δώσουμε πρακτικές λύσεις, η εφαρμογή των οποίων θα απαιτήσει τη στενή συνεργασίας μας με όσα μέσα διαθέτουμε.  Γνωρίζω ότι υπάρχουν αρκετές  παράμετροι που διαμορφώνουν την τελική κατάσταση των οικονομικών δεδομένων στους ΟΤΑ. Θέλω να είμαι σαφής. Δεν έχετε απέναντί σας κάποιον που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και ότι η δουλειά σας θα γίνει ευκολότερη από αύριο. Προτιμώ, όμως, να αποτυπώνω με ακρίβεια τα ζητήματα επάνω στα οποία πρέπει να εργαστούμε.  Αν λοιπόν, κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ, πρέπει να υπάρξει κάποια «κόκκινη γραμμή», ας την χαράξουμε σήμερα εδώ, με τη δέσμευση ότι  αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά μείωσης των δαπανών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κι αυτό να μην το αφήσουμε στην «τύχη» του, αλλά να ξεκινήσουμε μια συγκροτημένη συζήτηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξετάσουμε διεξοδικά τις ανάγκες και τις δυνατότητες θετικής παρέμβασης για τη σταδιακή αύξηση των πόρων υπέρ της Αυτοδιοίκησης», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια