Γιάννης Σγουρός : Όλοι οι δρόμοι θα οδηγούν στη Φυλή




Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

-       Σε μπάχαλο οδηγεί ο σχεδιασμός Δούρου τη διαχείριση των απορριμμάτων
-       Με 70 % αδιευκρίνιστο ΠΕΣΔΑ θα επιτευχθεί 78 % ανακύκλωση
-       Ο εφιάλτης του Σχιστού που επιστρέφει και ο εφιάλτης της Φυλής που παραμένει
-       Πρόβλημα και με τους διαθέσιμους πόρους, αφού τα νούμερα δεν βγαίνουν
-       Θετική κατά πλειοψηφία η γνωμοδότηση για τη ΣΜΠΕ - Ανεξαρτητοποιήθηκε και πέμπτος περιφερειακός σύμβουλος από την παράταξη Δούρου, άλλοι δύο καταψήφισαν


Τον κίνδυνο να παραπεμφθεί στις καλένδες η ανακύκλωση και να συνεχίσει να διαιωνίζεται το απαράδεκτο καθεστώς της υγειονομικής ταφής της συντριπτικής πλειονότητας των παραγόμενων αποβλήτων στην Αττική σε βάρος συγκεκριμένων περιοχών, έκρουσε ο Γιάννης Σγουρός κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής παρουσία πολλών φορέων, εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ), κινημάτων για την ανακύκλωση και πολιτών από την πολύπαθη περιοχή της Φυλής που προσήλθαν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο προτεινόμενο σχέδιο της διοίκησης της Περιφέρειας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σγουρός η μελέτη που παρουσιάστηκε αποτελεί μια εξίσωση με
πολλούς αγνώστους και λιγοστά δεδομένα και αυτό διότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός εξακολουθεί να αποτελεί μνημείο ασάφειας και αοριστίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ΠΕΣΔΑ προσδιορίζεται επακριβώς τι θα γίνει μόλις με το 30 % των παραγόμενων αποβλήτων στο λεκανοπέδιο  (που συνολικά ανέρχονται σε σχεδόν 2 εκ. τόνους) και αυτό με βάση τις χωροθετήσεις του παλαιού σχεδιασμού, ενώ το υπόλοιπο 70 % είναι άγνωστο που θα πηγαίνει και που θα καταλήγει.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο κ. Σγουρός, ο σχεδιασμός είναι γαλαντόμος στους στόχους και ασαφής στους τρόπους και τους τόπους :

·         Μιλά για έξι κεντρικές Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων δυναμικότητας 1 εκ. τόνων απορριμμάτων, αλλά οι τρεις από αυτές, στο κέντρο της Αθήνας και στη Νότια Αττική δεν έχει προσδιοριστεί που ακριβώς θα γίνουν.
·         Λέει ότι ο ΠΕΣΔΑ θα στηριχτεί σε μεγάλο βαθμό στα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των Δήμων, μέσω των οποίων θα γίνεται διαχείριση του 50 % των παραγόμενων αποβλήτων. Τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης όμως βρίσκονται ακόμη στη συντριπτική πλειονότητά τους σε εμβρυικό στάδιο.
·         Μιλά για τρεις Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, αλλά ο ένας στη Νότια Αττική δεν αναφέρεται που θα γίνει και ο άλλος στη Δυτική Αττική, κάποια στιγμή θα κλείσει, άρα θα μείνουν δύο.
·         Λέει ότι το 2020 θα έχει επιτευχθεί εκτροπή από την ταφή με διαλογή στην πηγή, 330.000 τόνων βιοαποβλήτων. Την ίδια στιγμή οι κεντρικές μονάδες κομποστοποίησης έχουν δυναμικότητα 130.000 τόνων. Οι υπόλοιποι 200.000 τόνοι είναι άγνωστο που θα πηγαίνουν.

Τα παραπάνω οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα πως παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, ο ΧΥΤΑ στη Φυλή θα κλείσει μόνο όταν κορεστεί και το τελευταίο του κύτταρο και άρα δεν θα μπορεί να δέχεται εκ των πραγμάτων άλλα απορρίμματα, ενώ μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί ο στόχος ότι μέχρι το 2020 θα θάβεται μόλις το 22 % των παραγόμενων αποβλήτων στην Αττική, από το 85 % που είναι σήμερα, στόχος ακόμη πιο υψηλός και από αυτόν του Εθνικού Σχεδιασμού που προβλέπει 30 %!!!

Πέραν των αναφορών στον ΠΕΣΔΑ Αττικής, ο Γιάννης Σγουρός κατηγόρησε ευθέως την διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και για εμπόριο ελπίδας, καθώς προεκλογικά υποσχέθηκε κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και ακύρωση του έργου στο Γραμματικό, ενώ δεν δίστασε να ορίσει ακόμη και την ορκωμοσία της στην περιοχή των Λιοσίων που έγινε υπό τα πανό των διαμαρτυρομένων κατοίκων.

Σημείωσε ότι και για εκείνον θα ήταν πιο εύκολο να υποσχεθεί στους πάντες τα πάντα όμως «δεν θα υποσχόμουν ποτέ κάτι που δεν μπορούσα να κάνω, όσο ευχάριστο κι αν ακούγεται στα αυτιά. Το ψέμα και ο λαϊκισμός οδηγούν σε αδιέξοδα».

Παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική, επειδή στη ΣΜΠΕ δεν γίνεται ούτε κουβέντα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη συνέχιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων αποβλήτων στη Φυλή, για την οποία η διοίκηση της Περιφέρειας έχυνε κροκοδείλια δάκρυα, αλλά και για τη δημιουργία νέων στο Σχιστό Πειραιά, περιοχή ιδιαίτερα επιβαρημένη περιβαλλοντικά.

«Με δεδομένο λοιπόν ότι με το σχεδιασμό σας, «όλοι οι δρόμοι θα οδηγούν στη Φυλή και στο Σχιστό», κατά το «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη», το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα. Και για να μιλήσω με δικούς σας όρους, ο εφιάλτης του Σχιστού επιστρέφει και ο εφιάλτης της Φυλής παραμένει» σημείωσε.

Ο Γιάννης Σγουρός κατηγόρησε τη διοίκηση της Περιφέρειας ότι έσπευσε να καταργήσει τους διαγωνισμούς με ΣΔΙΤ που θα έδιναν λύση στο πρόβλημα της Αττικής σε ορίζοντα 25ετίας, όχι γιατί τα εργοστάσια ήταν φαραωνικά, άλλωστε οι δυναμικότητες μπορούσαν ελεύθερα να προσδιοριστούν στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, αλλά προκειμένου να δώσει διαπιστευτήρια αριστερής ορθοδοξίας.

Στη συνέχεια όμως η Κυβέρνησή της την «κρέμασε», αφού τα έργα στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας προχωράνε κανονικά έχοντας 100 % διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους πόρους για την εφαρμογή του σχεδιασμού και έφερε ως τρανταχτό παράδειγμα τις διαθέσιμες πιστώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος από το ΕΣΠΑ για δράσεις ήπιας ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή.

Σύμφωνα με την εξειδίκευση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ για τέτοιου είδους δράσεις θα διατεθούν πανελλαδικά 120 εκ. €. Από αυτά, έχουν ήδη εκχωρηθεί τα 97 εκ. € στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης. Για την Αττική και τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας μένουν 23 εκ. €.

Στον ΠΕΣΔΑ Αττικής όμως, το κόστος που έχει προϋπολογιστεί για τέτοιες δράσεις ανέρχεται σε 107 εκ. €, πράγμα που σημαίνει ότι ο κουμπαράς του ΕΣΠΑ δεν επαρκεί και οι δράσεις διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης κινδυνεύουν να μείνουν «στο ράφι».


Η μαραθώνια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το βράδυ με θετική γνωμοδότηση επί της ΣΜΠΕ, όχι όμως χωρίς απώλειες για την πλειοψηφούσα παράταξη που έχασε ακόμη έναν Περιφερειακό Σύμβουλο, τον πέμπτο κατά σειρά που δήλωσε ότι ανεξαρτητοποιείται (Πρωτονοτάριος Ιωάννης), ενώ ακόμη δύο σύμβουλοί της (οι κυρίες Κουκά και Θανοπούλου) καταψήφισαν. Πλέον η πλειοψηφούσα παράταξη διαθέτει 56 συμβούλους επί συνόλου 101 που έχει το Περιφερειακό Συμβούλιο.  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια