ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

ΕΛΜΕ  Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής


ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

ΟΛΟΙ στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Πέμπτη, 10/11, στις 3.30μμ
(Μισθωμένο λεωφορείο θα αναχωρήσει στις 2.30μμ από τα Άνω Λιόσια, δίπλα από το καφέ Σκηνικό)

Εδώ και πάνω από 50 χρόνια ο Δήμος Φυλής αποτελεί το βασικό σκουπιδότοπο της Αττικής. Έχει φορτωθεί με δεκάδες εκατομμύρια τόνους σκουπίδια. Ο Ασπρόπυργος και το Θριάσιο είναι ίσως η περιοχή με τις περισσότερες βιομηχανίες σε όλη την Ελλάδα, όπου παράγονται τεράστιες ποσότητες βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων.

Δεν είναι καθόλου υπερβολικός ο ισχυρισμός ότι η ζωή της Αττικής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην καταστροφή της περιοχής των Δήμων Φυλής, Ασπροπύργου και Ελευσίνας. Αυτό οδηγεί σε διαρκή υποβάθμιση ολόκληρη τη Δυτική Αττική, αλλά και τη Δυτική Αθήνα, που βιώνουν με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της καταστροφής αυτής. Τώρα, οι θάνατοι από καρκίνους και οι σοβαρές βλάβες στη υγεία χτυπούν πολύ συχνά τους κατοίκους, με πιο πρόσφατο κρούσμα τη βαριά δυσοσμία των τελευταίων μηνών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ντροπή από το να συντηρείται η κατάσταση αυτή, στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στην αρχή του 21ου αιώνα.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΝΑΣΕΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΕΑ ΒΑΡΗ

Προς το παρόν με τον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ γλυτώσαμε από τα εργοστάσια καύσης, αλλά όμως και η δική
του «καρδιά» εξακολουθεί να είναι η εγκατάσταση (ΟΕΔΑ) της Φυλής και η χωματερή της. Εκεί, η Περιφέρεια Αττικής ανανέωσε τις άδειες περιβαλλοντικών όρων και λειτουργίας για τον επικίνδυνο και μοναδικό στην Ελλάδα αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων και για το εργοστάσιο ανακύκλωσης, το ΕΜΑΚ. Για το ΕΜΑΚ, μάλιστα, προβλέπεται επέκταση της δυναμικότητάς του από 250.000 σε 450.000 τόνους/έτος!!! Παράλληλα, μέσα στην εγκατάσταση της Φυλής, η ιδιωτική εταιρεία WATT ΑΕ θέλει να κατασκευάσει νέα μονάδα επεξεργασία σκουπιδιών 100.000 τόνων/έτος. Ακόμη και τα ιδιωτικά κέντρα ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ) είναι όλα, πλην ενός, στην περιοχή μας. Στην υπόλοιπη Αττική αντιδρούν στο να κατασκευαστούν εκεί οι αναγκαίες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων. Όμως, αν δεν υπάρξουν δημοτικές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και κομποστοποίησης καθώς και νέοι χώροι υγειονομικής ταφής, αντί για χωματερές, τότε η χωματερή της Φυλής, όχι μόνο δεν θα κλείσει, αλλά ίσως  και να επεκταθεί.

 Αυτό, που πρέπει να γίνει, είναι απλό και σαφές:
·      Να τροποποιηθεί ουσιαστικά ο νέος ΠΕΣΔΑ της Αττικής.
·      Όλες οι περιοχές να αναλάβουν το φορτίο που τους αναλογεί. Οι αναγκαίες υποδομές διαχείρισης να περιγραφούν συγκεκριμένα και να δρομολογηθεί άμεσα η κατασκευή τους.
·      Να πάψει η Φυλή να είναι προορισμός διαχείρισης και ταφής αποβλήτων. Να ξεκινήσει, άμεσα, η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής και η ανάδειξη των πολλών αρχαιοτήτων της.

Απαιτούμε ένας νέος αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ να προϋποθέτει:
·      Το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, δηλαδή, της χωματερής.
·      Την απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα υγειονομικών-νοσοκομειακών αποβλήτων.
·      Καμιά επέκταση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Φυλής, του εργοστασίου ανακύκλωσης.
·      Καμία νέα δραστηριότητα ιδιωτών για τα απόβλητα, στην ευρύτερη περιοχή, όπως αυτές που σχεδιάζουν η εταιρεία WATT ΑΕ και ο Δήμος Αθήνας.


Το ΔΣ της ΕΛΜΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια