Κινητοποίηση για τη χωματερή στο Καματερό


            ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΦΥΛΗΣ
και όλες οι δραστηριότητες που μολύνουν την περιοχή
ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ και τηνΥΓΕΙΑ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΟΓΕΙΤΟΝΕΙΕΣ ΜΑΣ,
 ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 27-11-16   στις  11.30 Π.Μ.
                 στην ΠΛ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ    στο   Καματερό    


57 Χρόνια μολύνεται η περιοχή μας από την χωματερή  και όλες οι κυβερνήσεις και περιφερειάρχες υπόσχονται ότι σε 2 χρόνια θα την κλείσουν ,το ίδιο έκανε και η Δούρου .
Το μόνο που ζούμε όλα αυτά τα χρόνια είναι να κάνουν πλάτες στα μικρά και μεγάλα συμφέροντα  που κερδοσκοπούν, εκμεταλλευόμενα το 80% των δραστηριοτήτων γύρω από την χωματερή. Η ύπαρξη της χωματερής ευνοεί αυτούς που κάνουν «πάρτι κερδών», αδιαφορώντας για την υγεία μας , την ζωή μας και το περιβάλλον.

Το επόμενο διάστημα η περιφέρεια Αττικής θα αποφασίσει για το νέο σχέδιο διαχείρισης των σκουπιδιών Από την μέχρι τώρα κοροϊδία της Περιφέρειας και της κυβέρνησης Σύριζα-Ανελ που ψήφισαν τον κεντρικό Πανελλαδικό σχεδιασμό, εκείνο
που διαφαίνεται είναι ότι θα αποφασιστεί η συνέχεια της χωματερής .
ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΤΟ ΚΑΜΑΤΕΡΟ ΚΑΙ Η ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΔΥΣΟΣΜΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΔΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΊΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΩΝ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ.
Στην χωματερή της Φυλής στα 57 χρόνια λειτουργίας της, έχουν ταφεί πάνω από 150.000.000 τόνους σύμμεικτων σκουπιδιών, Εκπέμπονται κάθε χρόνο 59.550.480 κιλά καρκινογόνων καυσαερίων, και μέχρι σήμερα έχουν εκλυθεί πάνω από 833.706.720 τόνοι από  την καύση του βιοαερίου στον Αττικό ουρανό, σκορπώντας αρρώστιες, μόλυνση, και θάνατο στους κατοίκους της και ανεπιστρεπτί καταστροφή του περιβάλλοντος  της Δυτικής Αθήνας.
Από την μέχρι τώρα κοροϊδία της Περιφέρειας και της κυβέρνησης Σύριζα-Ανελ που ψήφισαν τον κεντρικό Πανελλαδικό σχεδιασμό, εκείνο που διαφαίνεται είναι πως ,όχι μόνον δεν σχεδιάζουν το κλείσιμο της ,αλλά αντίθετα σχεδιάζουν και προχωράνε στην επέκτασή της.
Αυτό φαίνεται καθαρά από τον κεντρικό σχεδιασμό που δεν προβλέπει καμία άλλη χωροθέτηση χυτά ή χυτή, από το ό,τι  διαθέτει μηδαμινή χρηματοδότηση των δήμων για την διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση. Αποτέλεσμα αυτού είναι είτε να μην προχωράει η ανακύκλωση είτε να δίνεται σε ιδιώτες που χρόνια τώρα λυμαίνονται τις επιδοτήσεις και τα τέλη ανακύκλωσης χωρίς να κάνουν ούτε τη στοιχειώδη ανακύκλωση.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δήμου μας, που η διοίκηση Σαράντη έδωσε την ανακύκλωση στην αμαρτωλή εταιρεία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΟΚΗ  και μάλιστα παραχωρώντας της δωρεάν  μέρος του δημαρχιακού χώρου για τις εγκαταστάσεις της, αναλαβαίνοντας μάλιστα και την διαφήμιση της.
Το ίδιο φαίνεται και από τις σχεδιαζόμενες ή τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις της Περιφέρειας και του Ενιαίου Συνδέσμου για την διαχείριση των αποβλήτων  και που είναι:
1) ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ:  Προβλέπει συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής και μάλιστα είναι σχεδόν το μόνο σημείο που προβλέπεται να  γίνεται διαχείριση των σκουπιδιών. Επί πλέον θα χρησιμοποιηθεί και το Λατομείο Μουσαμά όπως προβλέπει ο Ν.3164/2003 που βρίσκεται πίσω από τον ΑΤΤΑΛΟ.
2) ΕΜΑΚ: Επέκταση της δυναμικότητας του από 250.000 τόνους/έτος σε 350.000
3) ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑΣ μολυσματικών ιατρικών  απόβλητων: Ήδη έχει γίνει ανανέωση της σύμβασης εκμίσθωσης του για άλλα 6 έτη ,χωρίς να προβλέπεται άλλος χώρος.
4) Η WATT AE (Μπόμπολας) επιδιώκει να φτιαχτεί νέα μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων 100.000 τόνων/έτος μέσα στον ΟΕΔΑ Φυλής και στη θέση του παλιού ΚΔΑΥ, που το δούλευε ιδιώτης και το οποίο κάηκε πριν λίγο καιρό και μας γέμισε μόλυνση.
5) Η περιφέρεια ήδη προέβη στην ανανέωση των αδειών περιβαλλοντικών όρων και λειτουργίας των εγκαταστάσεων στον ΟΕΔΑ Φυλής(χωματερή και ό, τι άλλο γύρω από αυτή).
6) ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ: Προβλέπει νέες εγκαταστάσεις  βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) προωθούνται στον Ασπρόπυργο.
Σε συνέχεια των παραπάνω και της έλλειψης χρηματοδότησης προβλέπεται να αυξηθούν ή να επιβληθούν νέοι φόροι στους Δημότες της Αττικής (Τέλος Ανακύκλωσης, Τέλος Ταφής). Τα τέλη αυτά  εισπράττονται ήδη  στην τιμή των προϊόντων ή θα επιβληθούν νέα μέσω των Δημοτικών Τελών, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τα ήδη εξαθλιωμένα εισοδήματα των νοικοκυριών λόγω των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα ο νέος Ε.Σ.Δ.Α. κοστολογεί με 35 ευρώ τον τόνο διαχείρισης απορριμμάτων με ανώτατο στόχο να φθάσει τα 60 ευρώ, μετακυλώντας το στα λαϊκά νοικοκυριά.
Βασική αρχή στα σχέδια τους είναι ο ρυπαίνων πληρώνει. Και βέβαια εννοεί τα συνήθη υποζύγια, τους εργαζόμενους  και όχι τους πραγματικούς υπαίτιους που είναι αυτοί που παράγουν το σκουπίδι, δηλαδή οι βιομηχανίες εκεί όπου  ξεκινά η παραγωγή του. Και ούτε λόγος για περιορισμούς και έλεγχο των παραγόμενων συσκευασιών και μη ανακυκλούμενων.
Εμείς οι κάτοικοι του Καματερού που συμμετέχουμε στην Ανοιχτή Συνέλευση Αττάλου Αγ.Νικολάου πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε όλους τους κατοίκους της περιοχής-        
      ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ  ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ :

Το άμεσο οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο της χωματερής Άνω Λιοσίων – Φυλής και όλων των εγκαταστάσεων μέσα και γύρω από αυτήν, με παράλληλη περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής
Κανένας Χυτά ποτέ και πουθενά
Τη δημιουργία ενός δημοσίου συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, με ενδιάμεσες διαδημοτικές δομές και πλήρη πρόληψη, μείωση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Καμία  αύξηση των δημοτικών τελών.
Προστασία των θέσεων και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων, των υπαλλήλων των ΟΤΑ και όχι των εργολάβων που καραδοκούν να μπουν ακόμη και σε αυτό το κομμάτι, του μαζέματος των σκουπιδιών.
Να διασφαλιστεί ότι ο ουσιαστικός δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της όλης διαχείρισης σε όλο το φάσμα των απορριμμάτων
Εξω τα ιδιωτικά συμφέροντα από την χωματερή  που ελέγχουν το 80% των δραστηριοτήτων στην χωματερή και είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την αθλιότητα της χωματερής.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΤΤΑΛΟΥ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ



                                                                                                                      21-11-2016

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια