Δημήτρης Μπουραΐμης :Παρελθόν ο ΧΥΤΑ Φυλής αρχικά μέσα από την αποκατάσταση και μετά από την ανάπλαση.


Άνω Λιόσια, 18 Νοεμβρίου 2016



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο επικεφαλής της παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Δημήτρης Μπουραΐμης παραχώρησε συνέντευξη στο Ρ/Σ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM δήμου Ηρακλείου και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Δημακόπουλο και Γιώργο Μισιάκο, για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συνέντευξη αποτέλεσε δικαίωση για τον κ. Μπουραΐμη, καθώς λίγες ημέρες αργότερα, στην Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ τέθηκε προς συζήτηση επίσημο αίτημα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, για τη μεταφορά των απορριμμάτων της Πελοποννήσου στο ΧΥΤΑ Φυλής. Γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι η κεντρική πολιτεία, όπως και στο παρελθόν, επιχειρεί να ακυρώσει στην πράξη την περιφερειακή διαχείριση των απορριμμάτων.


Ακολουθούν σημεία της συνέντευξής του Δημήτρη Μπουραΐμη:



  • Υπήρξε πρόσφατα μια άτυπη συνεδρίαση μιας αναρμόδιας, στην ουσία, επιτροπής της Βουλής για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, που έγινε ύστερα από πιέσεις των συλλογικοτήτων. Στη συνεδρίαση, ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι η Πελοπόννησος φέρνει τα απορρίμματα στην Αττική, δηλαδή στο μοναδικό αδειοδοτημένο χώρο που είναι ο ΧΥΤΑ Φυλής. Η συγκεκριμένη αναφορά, από τα πλέον επίσημα χείλη της κυβέρνησης, δίνει την αίσθηση ότι ετοιμάζονται να νομιμοποιήσουν μια κατάσταση, διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έγκριση για διαπεριφερειακή διαχείριση. Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα είναι περιφερειακή.

  • Δεν είναι θέμα ενός δήμου η μεταφορά των απορριμμάτων της Πελοποννήσου στο ΧΥΤΑ Φυλής. Ο Ενιαίος Σύνδεσμος (ΕΔΣΝΑ) έχει την ευθύνη να νομιμοποιήσει ή να μη νομιμοποιήσει, αυτή τη μεταφορά, με τις πράξεις ή παραλείψεις του.

  • Αν τα Κέντρα διαλογής απορριμμάτων (ΚΔΑΥ) λειτουργούν ως φορείς μεταφοράς απορριμμάτων από άλλες περιοχές στη Φυλή, τότε ο ΧΥΤΑ θα κλείσει χωρίς καμία πρόβλεψη. Θα δημιουργηθεί τεράστιο αδιέξοδο και εκείνοι που θα την πληρώσουν είναι μεν οι κάτοικοι της Αττικής αλλά κυρίως η περιοχή.

  • Επιβάλλεται να δημιουργηθούν δυο άλλοι χώροι διαχείρισης – εναπόθεσης απορριμμάτων (ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ) στην Αττική (εκτός Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας). Μόνο τότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι το θέμα της ταφής στην περιοχή του δήμου Φυλής θα αρχίσει να αποτελεί παρελθόν, αρχικά μέσα από την αποκατάσταση και μετά από την ανάπλαση.

  • Οι δήμοι πληρώνουν ήδη για την υλοποίηση του προηγούμενου περιφερειακού σχεδιασμού. Τώρα εκπονείται, υποτίθεται, ένας περιφερειακός σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια αλλά ουσιαστικά δεν εκπονείται τίποτα, διότι περιφερειακός σχεδιασμός συνεπάγεται που, πως, πότε και με τι πόρους. Η διαδικασία που υπάρχει δεν απαντά σε κανένα από αυτά τα ερωτήματα, με συνέπεια οι δήμοι να αναλάβουν ολοκληρωτικά το κόστος διαχείρισης.

  • Η δική μου κραυγή αγωνίας, μέσα από την αντιπολίτευση που υποχρεούμαι να κάνω τόσο στον ΕΔΣΝΑ όσο και στο δήμο μου, είναι διότι βλέπω το αδιέξοδο. Όσο καλές προθέσεις να έχει κάποιος, όταν είναι δήμαρχος δε μπορεί να μη γνωρίζει πως για να γίνει οποιαδήποτε ανάπλαση στο ΧΥΤΑ, πρώτα πρέπει να κλείσει.

  • Έχει παρέλθει ο καιρός που μπορούμε να λέμε πράγματα χωρίς τα υλοποιούμε. Σήμερα ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος αλλά και κουρασμένος. Όταν καταλάβει ότι τον κοροϊδεύεις συνειδητά - και χωρίς να έχεις λόγο να το κάνεις- θα εκραγεί. Ζητάει να ακούσει την αλήθεια και να κάνουν πράξη αυτό που του υποσχέθηκαν οι πλέον αρμόδιοι: η σημερινή κυβέρνηση, η περιφερειάρχης, η δημοτική αρχή Φυλής.

  • Δε μπορεί να προχωρήσει οτιδήποτε αφορά στην ανακύκλωση, αν δεν χρηματοδοτηθούν οι δήμοι που φέρουν την ευθύνη να υλοποιήσουν το πρόγραμμα, Αν πραγματικά δεν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης, πρέπει να το δηλώνουν με ειλικρίνεια κυβέρνηση και περιφέρεια.


  • Υπάρχει μια άποψη που λέει ότι οι εγκαταστάσεις της Φυλής δεν πρέπει να ολοκληρωθούν, ακριβώς για να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Όσοι το υποστηρίζουν, χωρίς να έχει δημιουργηθεί και να λειτουργεί μια εναλλακτική ή οριστική λύση, δημιουργούν οι ίδιοι το αδιέξοδο, διότι ενδεχομένως εκπροσωπούν «επικίνδυνα» συμφέροντα. 

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΩΡΑ, ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ

    Η ΚΑΡΚΙΝΟΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ

    ΑΠΟ ΤΟ 1960 ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΦΥΛΗ.

    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ (ΕΛ.ΣΤΑΤ.)

    ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ (ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ-ΖΕΦΥΡΙΟ-ΦΥΛΗ)

    ΣΤΟΥΣ 100 ΝΕΚΡΟΥΣ, ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΕΩΣ
    ΕΝΗΛΙΚΕΣ,

    ΟΙ 80 ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ-ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ.
    http://www.dailymotion.com/video/x3dlhc7_%CF%87%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AE-%CE%AC%CE%BD%CF%89-%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%83%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF-%CE%AD%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1_news

    ΑπάντησηΔιαγραφή