ΝΕΕΣ ΟΠΚΕ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ

Σχέδιο πάταξης της εγκληματικότητας στη Δυτική Αττική με δημιουργία νέων Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) εκπονεί το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., βλέποντας το έγκλημα να καλπάζει σε περιοχές όπως η Αγία Βαρβάρα, το Ζεφύρι, τα Ανω Λιόσια, το Καματερό και τη Φυλή.
Οι στρατηγοί της Αστυνομίας αναζητούσαν ανεπιτυχώς εδώ και καιρό λύση στην υποαστυνόμευση στις δυτικές περιοχές, καθώς δεν υπήρχαν οι πόροι και το προσωπικό για να αντιμετωπίσουν τη μικροεγκληματικότητα και το οργανωμένο έγκλημα. Ετσι, αποφασίστηκε μια πετυχημένη υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., όπως είναι η ΟΠΚΕ, να αποτελέσει
 
την προμετωπίδα του αστυνομικού σχεδιασμού, αρχικά για τις δυτικές περιοχές και κατόπιν για όλη την Αττική.
Πρόθεση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας είναι να δημιουργηθούν τουλάχιστον 30 νέες ομάδες με πλήρη εξοπλισμό που θα δώσουν έμφαση στην καταπολέμηση της διακίνησης όπλων, ναρκωτικών, αλλά και στην εξάρθρωση συμμοριών που κλέβουν αυτοκίνητα και σπίτια. Η ΟΠΚΕ είναι μια υπηρεσία που μέχρι σήμερα παραμένει «παροπλισμένη». Και αυτό διότι από τις 24 ομάδες που διαθέτει (η κάθε ομάδα αποτελείται από 10 αστυνομικούς), οι 20 ομάδες είναι επιφορτισμένες με τη φύλαξη στόχων. Συγκεκριμένα με τη φύλαξη της ΕΡΤ, του hotspot του Ελληνικού, πρεσβείας στο κέντρο της Αθήνας, ενός κυβερνητικού κτιρίου και μιας κατοικίας που ανήκει σε υπουργό.
Οι υπόλοιπες τέσσερις ομάδες που απομένουν αποδεσμεύτηκαν πρόσφατα χάρη στην πρωτοβουλία του Δήμου Φυλής που δώρισε οχήματα, προκειμένου να αρχίσουν να επιχειρούν όλο το 24ωρο σε Ζεφύρι, Ανω Λιόσια και Φυλή. Οι υπάρχουσες δυνάμεις, ωστόσο, δεν επαρκούν για τη Δυτική Αττική και γι’ αυτό θα ενισχυθούν με βάση το νέο σχεδιασμό. Οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ έχουν δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν μέσω των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους ότι θέλουν να πέσουν στη μάχη κατά του εγκλήματος και όχι να αποτελούν στατικές δυνάμεις, χωρίς, όμως, να εισακουστούν.
Ενδεικτικό των δυνατοτήτων της υπηρεσίας είναι ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα παρουσίας της στο Δήμο Φυλής έχει προχωρήσει σε σημαντικές συλλήψεις. Πρόσφατα είχαν συλλάβει έναν Ρομά (γνωστής οικογένειας των Ανω Λιοσίων), ο οποίος κυκλοφορούσε έχοντας πάνω του πιστόλι τύπου Glock που είχε κλαπεί το 2010 από αστυνομικό.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
akalafatis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια