Γ. Σγουρός : Από εκεί που υπόσχονταν ότι θα κλείσουν τον ΧΥΤΑ στην Φυλή, τώρα η Δυτική Αττική φαίνεται ότι αποκτά και ΧΥΤΕΑ…

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

-       «Κρυφτούλι» από το Υπουργείο και «ένοχη σιωπή» από την Περιφέρεια Αττικής για τη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων
-       Γ. Σγουρός : Από εκεί που υπόσχονταν ότι θα κλείσουν τον ΧΥΤΑ στην Φυλή, τώρα η Δυτική Αττική φαίνεται ότι αποκτά και ΧΥΤΕΑ…

Τον κίνδυνο να συνεχίσει η χώρα μας να είναι υπόλογη απέναντι στην Ευρώπη καταβάλλοντας πρόστιμα για την πλημμελή διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων της επεσήμανε κατά τη διάρκεια του τελευταίου Περιφερειακού Συμβουλίου ο Γιάννης Σγουρός.

Στο Συμβούλιο συζητήθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικινδύνων
Αποβλήτων.

Όπως τόνισε ο Γ. Σγουρός η ΣΜΠΕ εκτός του ότι ήρθε με τεράστια καθυστέρηση και αφού επιβλήθηκαν πρόστιμα στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεν λύνει το κυριότερο εκκρεμές ζήτημα, αυτό της μη ύπαρξης Χώρων Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ).

Σύμφωνα με τη Μελέτη, προβλέπεται η χωροθέτηση ΧΥΤΕΑ κατά προτεραιότητα στις Περιφέρειες εκείνες στις οποίες παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες αυτών, χωρίς όμως να προσδιορίζονται επακριβώς οι περιοχές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διαβούλευση να είναι άνευ αντικειμένου.

Την ίδια ώρα όμως ο Γ. Σγουρός κατηγορεί το Υπουργείο για «κρυφτούλι» και την Περιφέρεια Αττικής για «ένοχη σιωπή», αφού από προφορικές δηλώσεις και ενημερωτικά σημειώματα προκύπτει ότι κάποιοι χώροι έχουν προκριθεί ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Αττική φαίνεται να προκρίνεται η ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή της Δυτικής Αττικής και δη του Ασπροπύργου.

Ο Γ. Σγουρός ζήτησε από το Υπουργείο σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις και από την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου να πάρει θέση και να σταματήσει να κρύβεται.

Διότι από εκεί που υποσχόταν σε όλους τους τόνους ότι θα κλείσει τον ΧΥΤΑ στην Φυλή, τώρα η Δυτική Αττική φαίνεται ότι αποκτά και ΧΥΤΕΑ…

Επίσης σημείωσε ότι στο σχεδιασμό δεν προβλέπεται η απομάκρυνση του Αποτεφρωτήρα Ιατρικών Αποβλήτων από τη Φυλή, ακόμη μία προεκλογική υπόσχεση της κας Δούρου που από ό,τι φαίνεται θα μείνει στα αζήτητα.


Ο Γιάννης Σγουρός προτείνει να υπάρξει έγκαιρη και ειλικρινής συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες για να αποφευχθούν φαινόμενα τύπου «Κερατέας», να μην υπάρξει επιβάρυνση ήδη καταπονημένων περιβαλλοντικά περιοχών και μικρότερη διαστασιολόγηση στο σχεδιασμό των ΧΥΤΕΑ με ανάπτυξη διαπεριφερειακών συνεργασιών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια