Ομπρέλα φροντίδας από την ΕΥΔΑΠ για τον πολίτη

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται σε ισχύ το Πρόγραμμα Ευνοϊκής Ρύθμισης Οφειλών της ΕΥΔΑΠγια τους πελάτες της Εταιρείας που διατηρούν οφειλές πάνω από 60 €. 

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δυνατότητα απαλλαγής από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα και πιο συγκεκριμένα, προβλέπει:

• Ελάχιστη δόση στο ποσό των 20 ευρώ,
• Καθορισμό αριθμού δόσεων κατά περίπτωση,
• Απαλλαγή από το σύνολο των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου της ΕΥΔΑΠ, εφόσον η οφειλή ρυθμιστεί κατά ανώτατο μέχρι 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις,
• Απαλλαγή από το σύνολο των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων για τους οφειλέτες που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, εφόσον η οφειλή ρυθμιστεί κατά ανώτατο μέχρι 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις,
• Απαλλαγή από το σύνολο των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων σε περίπτωση
εφάπαξ καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών,

• Απαλλαγή από το 50% του συνόλου των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εφόσον η οφειλή ρυθμιστεί κατά ανώτατο μέχρι 6 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

Ιδιαίτερα θετική είναι η πρόβλεψη της Εταιρείας για τις περιπτώσεις περιπτώσεις αποδεδειγμένης πλήρους αδυναμίας των πελατών να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, όπου Ειδική Επιτροπή θα εξετάζει ακόμα και την περίπτωση πλήρους διαγραφής τους. 

Ωστόσο, η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ υπογραμμίζει ότι διακοπές νερού θα υπάρξουν μόνο στην περίπτωση μη ρύθμισης οφειλών, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Νόμος, καθώς και σε περιπτώσεις καθυστέρησης καταβολής τριών δόσεων, μετά τη ρύθμιση. Σε περίπτωση δε τετράμηνης καθυστέρησης θα ακυρώνεται ο υφιστάμενος διακανονισμός ευνοϊκής ρύθμισης και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις, τόκοι και πρόστιμα, που αρχικώς είχαν αφαιρεθεί.



Δείτε εδώ αν δικαιούστε το κοινωνικό τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ.

Κοινωνικό Τιμολόγιο

Ακόμα μία πρωτοβουλία βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου του 2016 για την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την οικονομική κρίση: η ΕΥΔΑΠ έχει προχωρήσει στη θέσπιση νέου Κοινωνικού Τιμολογίου από το οποίο εκτιμάται ότι η Εταιρεία θα παρέχει δωρεάν νερό για ένα χρόνο σε περισσότερους από 111.000 πολίτες, δηλαδή σε 58.000 νοικοκυριά, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην αντιμετώπιση βασικών τους αναγκών. Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Γιάννης Μπενίσης ‘’η συγκεκριμένη παροχή είναι ένα μικρό, αλλά πολύ σημαντικό βοήθημα για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, αν αναλογισθεί κανείς ότι η ποσότητα νερού που δίνεται δωρεάν είναι υπερδιπλάσια των ποσοτήτων που χρειάζονται καθημερινά για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς’’. 

Προϋποθέσεις και παροχές

Oι παροχές που προβλέπει το νέο κοινωνικό τιμολόγιο της Εταιρείας αφορούν όλους τους δικαιούχους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και τις πρώτες κατοικίες, ανεξαρτήτως αν είναι ιδιόκτητες ή μισθωμένες. Βασική προϋπόθεση αποτελεί οι δικαιούχοι να διαμένουν στην Αττική, στις περιοχές αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ. 

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, παρέχονται δωρεάν συνολικά 6 κυβικά μέτρα νερού το τρίμηνο σε κάθε νοικοκυριό με δύο μέλη, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος θα παρέχονται δωρεάν επιπλέον 3 κ.μ. νερού. Υπολογίζεται ότι οι τετραμελείς οικογένειες θα εξοικονομούν περισσότερα από 4,5 ευρώ σε κάθε λογαριασμό, ενώ θα τους παρέχονται δωρεάν 12 κ.μ. το τρίμηνο.

Τόσο η παράταση του Προγράμματος Ευνοϊκής Ρύθμισης Οφειλών, όσο και η εφαρμογή του νέου Κοινωνικού Τιμολογίου ενισχύουν τις κοινωνικές πρωτοβουλίες που υλοποιεί συστηματικά η ΕΥΔΑΠ, αναδεικνύοντας την κοινωνική υπευθυνότητα, την αναγνώριση της αξίας του νερού ως κοινωνικό αγαθό και την αλληλεγγύη ως αναπόσπαστο στοιχείο του στρατηγικού της σχεδιασμού. 

Στόχος της Εταιρείας παραμένει πάντα να ικανοποιούνται οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών, εξασφαλίζοντας τα εχέγγυα για ευημερία και ανάπτυξη για το σύνολο της κοινωνίας.

Περισσότερα για το Πρόγραμμα Ευνοϊκής Ρύθμισης Οφειλών της ΕΥΔΑΠ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια