Καταψήφισε ο Δ.Μπουραΐμης και την αναβάθμιση του ΕΜΑΚ απουσίαζε ο Χ. Παππούς

Κάτι… μυρίζει στα σχέδια για τα σκουπίδια

   Τα σκουπίδια τον Αύγουστο μυρίζουν περισσότερο. Και η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε σε μία αυγουστιάτικη συνεδρίαση, με πολλές απουσίες και χωρίς εισήγηση να πάρει επάνω της και να αφαιρέσει από τον αρμόδιο για τα απορρίμματα Σύνδεσμο (ΕΔΣΝΑ) τις αρμοδιότητες για τη μελέτη έργων που λέει ότι θα εκτελέσει μέσα στη Φυλή (που θα έκλεινε), στο Γραμματικό (που δεν θα λειτουργούσε) και στο Σχιστό.
Η απόφαση αυτή δέχεται ήδη σφοδρή κριτική από τους δήμους (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας-ΚΕΔΕ), τους εργαζομένους στον ΕΔΣΝΑ που απειλούν με απεργίες και τον πρώην περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρό. Ταυτόχρονα, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πράξεων ή μάλλον εκδηλώσεων… απραξίας που έχει αφήσει τα 5 εκατομμύρια των κατοίκων της Αττικής χωρίς σχέδιο για το τι θα γίνεται με τα σκουπίδια, δύο ολόκληρα χρόνια μετά την ανάληψη της Περιφέρειας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων είναι θέμα που γεννά μεγάλες αντιδράσεις επί δεκαετίες και οι λόγοι είναι πολλοί. Μεταξύ άλλων: Πρώτον, το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 διαθέτει πόρους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε όσους αναλάβουν να εκτελέσουν έργα. Ανάλογα με τους τρόπους που θα επιλεγούν, ωφελούνται διαφορετικοί παράγοντες. Δεύτερον, από τα σκουπίδια μπορεί να παραχθεί πλούτος εκατοντάδων
εκατομμυρίων ευρώ ετησίως που επίσης θα καταλήξει σε διαφορετικές τσέπες ανάλογα με τις τεχνολογίες. Τρίτον, με τους τρόπους που έως σήμερα ακολουθούνται, το θάψιμο των σκουπιδιών και οι χωματερές έχουν καλλιεργήσει τη λογική του «πάρ’ τα μακριά από την αυλή μου και όπου να ’ναι ας πάνε».
Αφού η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου με το που ανέλαβε ακύρωσε τον όποιο σχεδιασμό είχε γίνει πριν το 2014, έπρεπε να εκπονήσει νέο. Δηλαδή, να έχει εγκρίνει ένα Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης (ΠΕΣΔΑ) και την αντίστοιχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Τέτοια εποχή πέρυσι ξεκινούσε η δημόσια διαβούλευση για το νέο ΠΕΣΔΑ που μόλις εγκρίθηκε τέθηκε πάλι σε αναθεώρηση χωρίς ακόμη να έχει καταλήξει για το πού θα εγκατασταθούν Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και οι νέοι Χώροι Υγειονομικής Ταφής. Η ΣΜΠΕ κατατέθηκε λίγες εβδομάδες πριν στο υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίς έκτοτε να έχει δει πουθενά το φως της δημόσιας διαβούλευσης.
Παρά ταύτα, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, στη συνεδρίαση της 3ης Αυγούστου, αποφάσισε να αναλάβει εκείνη τις μελέτες για:
Εργοστάσιο επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων – Εγκατάσταση Κομποστοποίησης στο «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού
Εργοστάσιο επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων – Εγκατάσταση Κομποστοποίησης στο ΣΜΑ (Σταθμό Μεταφόρτωσης) Σχιστού
Αναβάθμιση του εργοστασίου επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Ανω Λιοσίων- Φυλής
Από τη συνεδρίαση έλειπαν τέσσερα από τα επτά τακτικά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων η κ. Δούρου που εκ του νόμου είναι πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ. Το θέμα ήρθε χωρίς γραπτή εισήγηση και εκτός Ημερήσιας Διάταξης από την αντιπρόεδρο Α. Μπιζά και πέρασε με την ψήφο του πρώην δημάρχου Κερατέας Σ. Ιατρούκαι του αναπληρωματικού μέλους Π. Δαμιανού, διευθυντή του σχολείου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα. Καταψήφισε ο τέως δήμαρχος Φυλής Δ.Μπουραΐμης.
«Πρόκειται για μία απόφαση που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, αφού αποκλείει ετσιθελικά τον ΕΔΣΝΑ από το κατεξοχήν αντικείμενό του και ταυτόχρονα απαξιώνει το πολύπειρο προσωπικό του, το οποίο -υποτίθεται- σύμφωνα με τις προ διετίας δεσμεύσεις της προέδρου του Συνδέσμου και περιφερειάρχη Αττικής θα αξιοποιούνταν πλήρως», επισημαίνει σε ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων και προσθέτει: «Ο μόνος λόγος που επικαλέστηκε η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ για τη μεταφορά της αρμοδιότητας ήταν η στενότητα του χρόνου σε σχέση με την ανάγκη υποβολής προτάσεων στο ΕΣΠΑ, πράγμα όμως που δεν έχει σχέση με το ποιος ασκεί την αρμοδιότητα, αλλά με την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Αττικής που εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται σε τέλμα».
Ποια θα είναι, τέλος πάντων, η μορφή των έργων που θα εκτελεσθούν σε Φυλή, Γραμματικό, Σχιστό και πόσο θα κοστίσουν; Κατά το σωματείο, δεν δόθηκε «καμία απολύτως πληροφορία, περιγραφή, έστω ενδεικτικό κόστος, σχετικά με τα προτεινόμενα υπό μελέτη έργα, τα οποία είναι άγνωστο εάν πέραν των τίτλων διαθέτουν και υπαρκτό περιεχόμενο και είναι εφικτό και μέσα σε ποιο χρονοδιάγραμμα να υλοποιηθούν».
Κάποια ποσά που είχαν ακουσθεί στο παρελθόν, δηλαδή 20 εκατ. για τη Φυλή και 40 εκατ. ευρώ για το Γραμματικό (άγνωστο εντελώς τι θα κατασκευασθεί στο Σχιστό και τι θα γίνει με το εκεί προσωπικό), δεν μπορούν να ρίξουν φως στο περιφερειακό σκοτάδι, παρά μόνο να οδηγήσουν σε κάποια σενάρια:
Η περιφερειακή αρχή δεν θέλει να λάβει καμία απόφαση με πολιτικό κόστος και θα αφήσει τον χρόνο να τρέξει επεκτείνοντας συνεχώς τον ΧΥΤΑ Φυλής.
Εχει λάβει κάποιες αποφάσεις που φοβάται να εκστομίσει. Για παράδειγμα, ότι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων θα γίνουν μόνο σε Φυλή, Γραμματικό και Σχιστό και όχι όπως αρχικά λεγόταν στην Αθήνα και τη Νοτιοανατολική Αττική.
Προσπαθεί απλώς να δείξει ότι κάτι κάνει, μετακινώντας αρμοδιότητες και ορίζοντας δεξιά-αριστερά επιτροπές επί παντός επιστητού μέχρι να καταλήξει πώς θα μοιρασθεί το παιχνίδι με τα εργολαβικά συμφέροντα.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ζητούσε δημοσίως να φύγει η Περιφέρεια από τη μέση και να αναλάβουν την αρμοδιότητα οι «καθ’ ύλην» αρμόδιοι δήμοι. Ισως λοιπόν η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ να ήταν απλώς μια πολιτική απάντηση στον κ. Πατούλη καθώς στον Σύνδεσμο οι δήμοι έχουν το 60% και η Περιφέρεια το 40%. Υπάρχει, βέβαια, και η λαϊκή παροιμία «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει»…
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
arishat@etypos.com
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια